Besparen. De één vindt het een sport, voor de ander is het pure noodzaak. Wat de reden ook is dat je minder geld wil uitgeven: deze vijftig bespaartips helpen je sowieso.
1. Bedenk je eigen impuls-stopper
Oef, die impulsaankopen kunnen opgeteld een hoop geld kosten. Om mezelf te herinneren hier niet meer in te trappen, zet ik weleens met pen een groot kruis op mijn hand. Steeds als ik wat uit het schap pak, zie ik dat kruis en denk ik: is dit een impulsaankoop of niet? Zo ja, dan leg ik het terug.
Bedenk iets wat voor jou werkt. Zoals iets op je hand schrijven, een extra rondje door de winkel lopen zodat je koopdrang afneemt of bewust geen mandje of winkelwagen pakken zodat je die niet vol kunt laden.
2. Kweek je eigen kruiden
Kruiden kopen in de supermarkt is hartstikke duur. En vaak zijn ze ook nog eens van slechte kwaliteit. Heel veel kruiden zijn makkelijk om zelf te verbouwen. Je hoeft er niet eens een tuin voor te hebben.
3. Sla aanbiedingen groot in en gooi je vriezer vol
Zo heb je altijd wat te eten in huis en kun je de verleiding weerstaan om eten te bestellen.
4. Koop een naaisetje
Een gat in je kleding? Zonde om het daarom weg te doen. Leer jezelf aan om je kledingstukken even te repareren in plaats van weer iets nieuws te kopen.
5. Vergelijk je verzekeringen elk jaar
Premies veranderen vaak en verschillen tussen de verzekeraars. Grote kans dat je ergens anders goedkoper uit bent. Check ook meteen of je niet dubbel verzekerd bent.

6. Neem je telefoonabonnement onder de loep.
Hoeveel data en minuten heb je binnen je abonnement? Gebruik je die elke maand wel? Of kun je af met een kleiner abonnement?
7. Wees sowieso kritisch op je abonnementen
Wat gebruik je écht en wat niet? Misschien maak je eigenlijk niet zoveel gebruik van je sportabonnement. En is dat broodabonnement van de lokale bakker wel echt zo handig en nuttig?
8. Maak de filters van je apparaten schoon
In allerlei apparaten, zoals je stofzuiger, droger, vaatwassen en wasmachine, zitten filters. Hier hoopt viezigheid zich op. Door ze af en toe schoon te maken, werken je apparaten efficiënter. En verbruik je dus minder stroom.
9. Betaal vaker met cash
Uit onderzoek blijkt dat we meer geld uitgeven als we afrekenen met onze pinpas of telefoon. Door contant te betalen, heb je meer gevoel bij geld en ben je bewuster van je uitgave. Probeer maar eens!
10. Pin een weekbudget
Als vervolg op tip 9 kun je elke week een bedrag pinnen dat je uit mag geven. Zo word je veel bewuster van wat alles kost en hoeveel ja na die aankoop nog over hebt. Je wordt vanzelf zuiniger als je je geldvoorraad letterlijk in je portemonnee minder groot ziet worden.
11. Schoonmaakazijn bij je wasmiddel
Schoonmaakazijn bij je was werkt als een soort wasverzachter. Zo kun je de helft wasmiddel en de helft azijn gebruiken.
12. Gebruik je huidige telefoon wat langer en maak gebruik van sim only
Loopt je abonnement binnenkort af? Dan mag je een nieuwe telefoon uitzoeken. Heel verleidelijk om voor die nieuwste iPhone of een gloednieuw Androidmodel te gaan. Maar dat is ook een dure optie. Misschien kun je nog prima een jaartje (of jaartjes!) met je oude telefoon doen. Dan kun kiezen voor sim only, waarbij je alleen betaalt voor de minuten of data in je abonnement. Je telefoonrekening daalt waarschijnlijk behoorlijk.
13. Maak dingen op
Klinkt heel logisch. Maar vaak genoeg worden producten niet helemaal opgemaakt. Schraap alle restjes er goed uit, vaak zit er nog meer in dan je denkt. Kies voor potjes in plaats van tubes. Dan is het makkelijker om ze goed leeg te maken.
14. Controleer regelmatig de bandenspanning van je auto
Wist je dat een te lage bandenspanning ervoor kan zorgen dat je 5% extra brandstof verbruikt? Zonde van je geld. Bij de pomp kun je vaak gratis je bandenspanning met een compressor opmeten. Bijvullen kost 50 cent of een euro.
15. Koop alleen bij de drogist als er een aanbieding is
Betaal nooit, maar dan ook nooit, de volle mep voor je persoonlijke verzorgingsproducten. Oké, tenzij het echt niet anders kan. Maar veel producten zijn supervaak in de aanbieding. Wacht daar even op, en sla een voorraadje in als jouw favoriete shampoo, douchegel of make-up in de aanbieding is. Trouwens benieuwd hoeveel geld we gemiddeld uitgeven aan make-up? Check het hier!
16. Spit de reclamefolders door
Elke week even de tijd nemen om de aanbiedingen door te nemen, scheelt behoorlijk in je portemonnee. Je vindt alle reclamefolders tegenwoordig online. Net zo makkelijk én duurzaam.
17. Kijk eerst in je voorraadkast voordat je boodschappen doet
Je loopt in de supermarkt en neemt voor de zekerheid toch nog een pak havermout mee. Bij thuiskomst zie je dat er nog twee in de kast staan. Kijk daarom voordat je naar de supermarkt gaat wat je nog hebt, en welke producten wel of niet aangevuld hoeven te worden.
18. Kies voor de huismerken
A-merken staan vaak op ooghoogte. Dus ben je eerder geneigd om die te pakken. Terwijl de huismerken vaak net zo goed zijn. En een stuk goedkoper. Bukken maar!
19. Sla misvormde groente en fruit in
De zogenaamde ‘buitenbeentjes’ kosten een stuk minder dan de perfect gevormde exemplaren die in het groente- en fruitschap liggen. Kijk of ze bij jouw supermarkt ook buitenbeentjes verkopen. Smaakt hetzelfde, maar kost minder.
20. Koop eten dat bijna over datum is met korting
Producten die bijna over de datum gaan, krijgen vaak een kortingssticker. Ga aan het eind van de dag naar de supermarkt. Grote kans dat er producten zijn met korting, omdat ze de volgende dag niet meer verkocht kunnen worden.

21. Doe wat je zelf kunt ook echt zelf
Al het gemak kost geld. Zo ook dingen laten doen. Doe daarom zoveel mogelijk zelf, zoals je fietsband plakken. Niet zo’n handige Harry? Kijk dan naar YouTube-tutorials en leer jezelf dingen aan.
22. Pak wat vaker de fiets
Je fiets is – net als lopen – nog altijd de goedkoopste manier van vervoeren. En goed voor het milieu.
23. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt op Marktplaats of Vinted
Ligt je zolder vol met oude kleding, schoenen of meubels? Neem eens de tijd om alles op Marktplaats of Vinted te zetten. Met een beetje moeite kun je zo een leuk bedrag op je rekening bijschrijven.
24. Kijk in een gratis weggeefhoek
Op Facebook zijn best wat groepen te vinden waarin mensen gratis spullen weggeven. Misschien zit er wat bij waar je nét naar op zoek bent.
25. Kook dubbel zoveel.
Meestal is het een stuk goedkoper om één grote pan eten te maken dan steeds één maaltijd. De porties die je niet opeet doe je in de vriezer. Op het moment dat je geen zin hebt om te koken, pak je zo’n bakje en warm je het op.
26. Doe je creditcard weg
Met een creditcard kun makkelijk meer geld uitgeven dan je hebt. Bovendien betaal je kosten voor het gebruik van de kaart. En heb je ‘m wel echt nodig? Een Paypal-rekening kun je ook gebruiken voor aankopen in het buitenland. Of je neemt een prepaid creditcard. Die waardeer je op met een bepaald bedrag. Meer dan dat kun je niet uitgeven.
27. Gooi de bankieren-app van je telefoon
Wil je jezelf behoeden voor online aankopen? Maak het jezelf moeilijk en verwijder je bankieren-app. Zo moet je extra moeite doen om iets te kopen. En vaak is dat net de drempel om het niet te doen.
28. Stel een spaardoel in voor jezelf
Als je een bepaald doel voor ogen hebt, word je vanzelf kritischer op je uitgaven. En heb je minder zin om onnodige dingen te kopen. Je wilt dat doel bereiken, toch?!
29. Maak spaarpotjes met een doelbedrag
Je grote doel van tip 28 kun je ook onderverdelen in kleine spaardoelen en dus spaarpotjes. Dit werkt nóg motiverender. Omdat je die doelen sneller bereikt.
30. Zet rood staan uit
Rood staan is de duurste vorm van lenen. Je betaalt veel rente. Zonde van je geld.
31. Uit eten met een kortingsbon
Via verschillende websites kun je met korting uit eten, zoals Vakantieveilingen, Groupon, Het Laatste Tafeltje en Social Deal. Check welke restaurants bij jou in de buurt meedoen.
32. Koop geen deo, shampoo, tandpasta en douchegel in de supermarkt
Bij supermarkten zijn persoonlijke verzorgingsproducten vaak veel duurder. Kijk liever wat de drogist in de aanbieding heeft, of check of een online drogist nog goedkoper is.
33. Stel je aankopen uit
Wacht een dag, een week of langer met het kopen van iets. Wil je het dan nog steeds graag hebben? Of is de koopdrang tegen die tijd alweer afgezakt? Zo voorkom je dat je in een impuls van alles en nog wat koopt wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.
34. Maak een verlanglijstje voor Black Friday
Tijdens Black Friday word je overspoeld met kortingen. Maar vaak betaal je stiekem alsnog de volle mep. Omdat ze vlak voor Black Friday de prijzen omhoog gooien. Weet daarom goed wat je wilt, en wat het normaal kost. Zo weet je beter of het echt zo goedkoop is om tijdens Black Friday in te slaan.
35. Koop en gebruik een Eetmaatje
Kook je ook altijd veel te veel pasta? Met een Eetmaatje (of een variant hierop) kun je precies afmeten wat je nodig hebt. En kook je niet onnodig veel spaghetti, penne of fusili. Bestel het Eetmaatje hier gratis. Je kunt pasta of rijst natuurlijk ook even wegen. Zo voorkom je dat je te veel in de pan giet.
36. Energiecontract oversluiten
Net zoals je verzekeringen bij tip 5, kun je besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Pak je jaarafrekening erbij en je kunt vrij makkelijk vergelijken via een vergelijkingswebsite.
37. Los de schuld met de hoogste rente als eerste af
De rente op rood staan is bijvoorbeeld superhoog. Zorg ervoor dat je die schuld als eerste aflost. Zo werk je van hoog naar laag.
38. Neem de tijd voor je belastingaangifte
Zoek uit welke aftrekposten je mag opvoeren, wat de ideale verdeling is tussen jou en je partner en kijk naar je vorige belastingaangiftes. Soms is er te veel belasting ingehouden waardoor je een leuk bedrag kunt terugkrijgen.
39. Drink water, geen frisdrank
Ligt voor de hand, ja. Maar leer jezelf aan om een glas water te pakken in plaats van naar de cola te grijpen. Dat is voor je lichaam ook leuker.
40. Betaal je rekeningen zo snel mogelijk
Rekeningen betalen moet je toch. Kun je het maar beter gelijk doen. Als je een rekening even vergeet, loop je kans op extra kosten. Superzonde. Betaal als je kunt alles direct of kies een vaste datum uit. Koop bovendien nooit iets op afbetaling. Dat is bijna altijd duurder, zeker als je net even te laat bent met betalen.
41. Maak je eigen afwasmiddel of wasmiddel
Beide zijn heel makkelijk om te maken en kosten slecht een fractie van het origineel. Het wereldwijde web staat vol recepten.
42. Regel zoveel mogelijk online
Soms is het goedkoper om iets online te regelen. Zoals een verzendlabel voor een pakketje. Bij PostNL is het € 0,70 cent duurder om dit bij de balie te doen.
43. Betaal geen verzendkosten
Veel webshops bieden gratis verzending aan vanaf een bepaald bedrag. Balen als je daar net onder zit. Bestel dan een extra cadeaubon in plaats van iets in je winkelwagen toe te voegen wat je eigenlijk niet nodig hebt. Dat scheelt verzendkosten én een impulsaankoop of miskoop.
44. Deel je Wifi
Heb je goed contact met je boven-, onder- of zijburen? Misschien kun je de internetrekening delen. Zo betaal je allebei de helft. Check wel van tevoren even of overal goed bereik is. Anders helpt een wifi-versterker misschien.
45. Check je hypotheekrente
De hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Hoe meer je aflost of je huis meer waard wordt, hoe lager het risico voor de bank. En kan je hypotheekrente misschien omlaag. Je moet er wel zelf om vragen!
46. Houd je mesjes scherp
Scheermesjes zijn duur. Wil je voorkomen dat ze snel bot worden? Maak ze dan elke keer goed schoon en helemaal droog. Dit doe je door het mesje een paar keer in tegenovergestelde richting over je spijkerbroek te wrijven. Zo gaan ze langer mee.
47. Verzeker je niet onnodig.
Tegenwoordig kun je je tegen van alles en nog wat verzekeren. Dit voelt waarschijnlijk alsof je jezelf goed beschermt. Maar zo’n verzekering is niet altijd nuttig. Check altijd de voorwaarden. Er zijn zelfs verzekeringen waarbij het maximaal uit te keren bedrag lager is dan wat de premie je kost. Water naar de zee dragen, dus. Verzeker alleen wat je niet zelf kunt dragen. Ik investeer bijvoorbeeld liever in een goed hoesje dan in een telefoonverzekering.
48. Vraag alle toeslagen aan waar je recht op hebt
Laat geen geld liggen en check via de proefberekening van de Belastingdienst of je alles krijgt waar je recht op hebt.
49. Neem een waterbesparende douchekop
Met een waterbesparende douchekop douche je hetzelfde als met een gewone. Alleen met een besparing van 20% op je water- en energieverbruik.
50. Zoek naar kortingscodes
Google naar kortingscodes van webshops of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Ook influencers hebben vaak een kortingscode met merken waarmee ze samenwerken. Scheelt vaak toch 10 of 20%.