“Ik dacht dat eerder stoppen met werken niet haalbaar was: wel dus”

Mirthe (47) wilde eerder stoppen met werken en onderzocht de mogelijkheden. Het bleek een serieuze optie en helemaal niet zo ingewikkeld als ze dacht. Nu gaat ze over vijf jaar met pensioen. Hoe pakt ze dat aan?

“Over vijf jaar ziet mijn leven er heel anders uit dan nu. Dan werk ik niet meer, maar trek ik samen met mijn vriend, met wie ik een LAT-relatie heb, in een camper door Europa. Een paar jaar geleden besloot ik namelijk dat ik met vervroegd pensioen wil.”

Zorgen voor een inkomstenbron

“Ik werk fulltime als event manager en hoewel ik mijn werk leuk vind, zie ik werken vooral als financiering van mijn vrije tijd. Het zaadje om met vervroegd pensioen te gaan ontstond toen ik drie jaar geleden mijn eerste huis kocht. De accountant vroeg mij hoe ik mijn toekomst zag. ‘Nou, eerder stoppen met werken lijkt me wel wat’, antwoordde ik vrij impulsief. Maar het bleek een serieuze optie. Als ik maar voor een inkomstenbron kon zorgen in de periode tussen het moment van stoppen met werken en mijn pensioengerechtigde leeftijd. En daar werk ik nu aan. Ik los extra af op mijn hypotheek, heb een side hustle, ik spaar én bespaar. Binnenkort start ik ook met beleggen.”

De 5 stappen die Mirthe helpen vervroegd met pensioen te gaan

Stap 1: extra aflossen

“Laat ik vooropstellen dat ik goed verdien. Mijn salaris is € 3.800 netto en ik ben geen big spender. Ik geef niet om materiële zaken. Uiteten gaan vind ik leuk, maar ik ga liever twee keer per jaar naar een goed restaurant, dan iedere week naar een eetcafé.

Omdat het geld bij mij niet rolt, spaar ik al lange tijd goed en veel. Drie jaar geleden kon ik dan ook € 125.000 eigen geld inleggen toen ik mijn huis van € 325.000 kocht. Ik loste meteen € 20.000 extra af, het maximale boetevrije bedrag. Dat deed ik het jaar daarop weer en het jaar daarop weer. Ik blijf dat doen tot januari 2027 en dan ben ik hypotheekvrij.”

Stap 2: side hustle

“In de weekenden werk ik vaak in de horeca. Daar ben ik een paar jaar geleden mee begonnen toen ik single was. Ik was die dagen toch vaak alleen en zo kwam ik nog eens onder de mensen. Gemiddeld verdien ik er tussen de € 300 en € 500 per maand extra mee.

En ik ben begonnen met een klein handeltje via Marktplaats en Vinted. Dat is eigenlijk toevallig ontstaan. Ik kocht namelijk eens een paar merksneakers voor € 30. Achteraf vond ik ze toch niet zo leuk en verkocht ik ze weer voor het dubbele. Nu zoek ik regelmatig gericht naar items die ik weer doorverkoop. Het is maar tientjeswerk natuurlijk, maar alle beetjes helpen.”

Stap 3: sparen en besparen

“Mijn vaste lasten zijn maar € 900 en die dalen natuurlijk naarmate ik meer aflos. Iedere maand stort ik standaard € 2.250 op mijn spaarrekening. En ook alle extraatjes die ik met mijn side hustle verdien gaan naar de spaarpot. Ik hou dus € 650 over om van te leven en dat gaat prima.

Naast sparen bespaar ik ook zoveel mogelijk. Ik bel bijvoorbeeld ieder jaar naar mijn internetaanbieder en vraag ongegeneerd om korting. Dat lukt tot nu toe altijd. En als ze me de korting niet meer geven? Dan stap ik over.

Mijn zorgverzekering is omlaag gegaan. Ik heb gekozen voor het hoogste eigen risico zonder aanvullend pakket. Waar ik ook op bespaar zijn de energiekosten. Die rijzen nu natuurlijk helemaal de pan uit. Ik zet de kachel op tijd uit en heb een elektrische deken voor € 20 gekocht. Lekker truttig, maar o zo heerlijk.”

Stap 4: beleggen

“Er wordt gezegd dat gisteren altijd het beste moment is om te beginnen met beleggen. Toch ga ik er nu pas aan beginnen. Ik vond het altijd spannend en stelde het daarom steeds uit. Inmiddels heb ik me er goed in verdiept en gaat er binnenkort voor het eerst een bedrag van € 250 per maand naar een beleggingsrekening. Beleggen doe je voor de lange termijn en ik zie het dan ook echt als een potje voor later.”

Stap 5: huis verhuren

“Over vijf jaar heb ik mijn huis afbetaald en ga ik het verhuren. Mijn vriend is tegen die tijd ook hypotheekvrij en dan gaan we samen met een camper op avontuur. Lekker in de wintermaanden naar een warm land. We weten nog niet of we allebei onze huizen verhuren of dat we er eentje aanhouden voor onszelf. Dat bekijken we over vijf jaar.”

Eerder stoppen met werken voor iedereen haalbaar

“Eerder stoppen met werken lijkt vaak onhaalbaar. Als ik naar het FIRE-principe kijk, vind ik dat maar ingewikkeld. Daar gaat het over extreem hoge bedragen en dat weerhoudt veel mensen er volgens mij van om een plan te maken. In mijn ogen is het veel eenvoudiger. Reken eens uit hoeveel je per maand nodig hebt om van te leven en hoeveel jaar je wilt overbruggen. Ik ben 47, heb straks € 1.500 per maand nodig en hoef echt geen 25 jaar te overbruggen. Want tegen de tijd dat ik 67 ben krijg ik ook pensioen en AOW. Ik denk echt dat het voor veel mensen haalbaarder is dan ze denken, niet iedereen, dat snap ik. Het belangrijkste is dat je gaat voor lage lasten en dat sparen en besparen heel normaal worden.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek