Ik ben dankbaar dat de zorgverzekering meer dan 2 ton voor ons betaalt

We klagen vaak over de kosten van de zorgverzekering. Maar Cynthia (35) weet hoeveel een geld een ernstige ziekte kost. De zorgverzekering van haar man dekte tot nu toe meer dan 2 ton aan ziekenhuiskosten. 

Wat een bedrag! Waar is dat geld naar toe gegaan? 
“De chemo’s tegen kanker kosten natuurlijk geld. Na de chemo’s kreeg hij injecties die de aanmaak van witte bloedcellen stimuleren, die kosten al € 1.200 per stuk. Tijdens de behandeling kreeg hij ook een hoop ondersteunende medicatie, dertien verschillende soorten. Nog steeds krijgt hij iedere drie weken een dosis met immunoglobulines toegediend, omdat zijn immuunsysteem slecht werkt. Zo’n dosis is € 1.800 per keer.

Alle onderzoeken die zijn gedaan kosten natuurlijk ook geld. Hij heeft een MRI gehad, echo’s, meerdere PET-scans. Ze hebben een punctie moeten doen, er zijn longfoto’s en hartfilmpjes gemaakt. Verder heeft hij alles bij elkaar zo’n drie maanden in het ziekenhuis gelegen dit jaar, daar gaat een boel geld heen. En we zijn een paar keer op de spoedeisende hulp geweest, omdat hij koorts kreeg.”

Wordt alles voor jullie vergoed, of moeten jullie een deel zelf betalen? 
“Voor sommige medicijnen moesten we een eigen bijdrage betalen. Ook moesten we een deel betalen voor het vervoer in de ambulance, toen hij is overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dat komt in totaal neer op ongeveer € 650, bovenop het eigen risico.” 

Wist je dat zorg zo duur was? 
“Mensen die gezond zijn hebben geen idee wat zorg kost, dat had ik zelf ook niet. En als je een keer naar de huisarts gaat, denk je daar ook niet over na. Als je wordt doorgestuurd baal je hooguit dat je een deel van je eigen risico van € 385 moet betalen. Maar als je kijkt wat het allemaal écht kost, is dat bedrag een schijntje. 

Van sommige dingen, medicijnen vooral, vraag ik me wel af waarom het zo duur moet zijn. Dan denk ik toch dat het komt door de verdienmodellen van de farmaceutische industrie.” 

Ben je hierdoor van mening veranderd over de zorgverzekering? 
“Voorheen baalde ik net als anderen dat de premies ieder jaar omhoog gaan, maar nu weet ik hoe duur zorg is. Bovendien worden steeds meer mensen ziek. Dus zorgverzekeraars kunnen niet anders dan de premies verhogen. 

Daarnaast hebben artsen bevestigd dat mijn partner niet meer zou leven als hij geen behandelingen had gehad. En zelf hadden we die 2 ton nooit kunnen betalen. Dan hadden we ons huis moeten verkopen en al onze spullen. Dus ik ben heel dankbaar dat de zorgverzekering dat voor ons heeft betaald.” 

En jullie hebben nu geen inkomen, hoe kan dat? 
“Mijn partner is sinds een paar jaar ondernemer en had nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hij wist niet precies hoeveel hij ging verdienen en de prijzen waren erg fors, dus hij had het eerst voor zich uitgeschoven. Een jaar geleden wilde hij het alsnog afsluiten, maar toen had hij al last van zijn longen. Daardoor was er een kans dat ze niets zouden uitbetalen als hij ziek zou worden, want hij had al klachten, dus toen heeft hij het erbij gelaten. 

Ik ben bij hem in de zaak komen werken en deed het klantcontact en administratie. Omdat ik zelf mijn baan heb opgezegd, heb ik geen recht op een uitkering. En ik kan ook niet in m’n eentje zijn bedrijf draaiende houden.”

Waar leven jullie nu dan van? 
“We proberen het eerst even uit te zingen met het spaargeld dat eigenlijk voor ons pensioen bedoeld was. Ik ga op termijn wel een nieuwe baan zoeken, maar daar staat mijn hoofd nu nog niet naar. Bovendien leven we met z’n tweeën in isolatie, omdat hij absoluut geen griep of corona mag krijgen, vanwege zijn slecht werkende immuunsysteem en eventuele nieuwe behandelingen.

Ik ga me wel bij de Kamer van Koophandel inschrijven als fotograaf. Fotografie was altijd al een hobby en het is iets wat je gemakkelijk buiten of op ruime afstand van mensen kunt doen, dus daarmee hoop ik toch wat extra inkomsten binnen te krijgen.”

Hoe lang houden jullie het nog vol op jullie spaargeld?
“Ik denk zo’n driekwart jaar. Maar als het misgaat… mijn partner heeft ook geen uitvaartverzekering. Dus we moeten ook geld apart houden voor de uitvaart.”

Wat heftig om over na te denken. 
“Ja, zeker heftig. Gelukkig kunnen we er goed over praten samen. We zijn mentaal een sterk team. Alle emoties mogen er zijn.”

Gaan jullie sinds zijn ziekte anders met geld om? 
“Ja, we hadden een opslagunit, die hebben we opgezegd. We hebben een aantal vaste lasten eruit gegooid, waaronder het tv-abonnement. Met boodschappen was ik altijd al zuinig, al denk ik nu wel: door de behandelingen smaakte veel eten een lange tijd niet meer lekker, dus dan gun ik hem het wel om te eten wat wel smaakt, bijvoorbeeld filet americain van de slager.”  

Hoe gaat het nu met jullie? 
“Mijn partner heeft een aantal behandelingen gehad. Helaas waren op de laatste scan nieuwe plekjes te zien. Hierdoor is het aannemelijk dat de kanker niet weg is, daar zijn ze heel eerlijk over in het ziekenhuis. Dat zou wel betekenen dat zijn overlevingskans drastisch daalt, omdat hij al veel verschillende chemo’s heeft gehad en er niet zoveel meer mogelijk is dan. We proberen daarom om – ondanks de isolatie – zoveel mogelijk mooie herinneringen te maken.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop