Besparen op je vaste lasten: 6 manieren die weinig tijd kosten

Bij héél veel mensen kunnen de vaste lasten omlaag, maar niet iedereen heeft zin om er tijd aan te besteden. Dus geef ik je 6 tips voor als je er weinig tijd aan kwijt wilt zijn. Die toch geld besparen

Ik voel me soms een Englishman in New York. Een vreemde eend in de bijt. Want ik vind het superleuk om te zoeken naar lagere vaste lasten. Een paar euro van dat ene abonnement af. Die ene verzekering oversluiten. Het scheelt zo weer een tientje per week. 

Vaste lasten, het zijn van die kosten die helemaal niet leuk zijn om te betalen. Natuurlijk wil je waarschijnlijk je gas, water, licht, verzekeringen, tv, internet en een mobiel abonnement hebben, maar je geeft er het liefst niet teveel geld aan uit. Het moet gewoon goed zijn, maar niet onnodig duur. Wat wij thuis door het verlagen van mijn vaste lasten over weet te houden, geef ik liever uit aan vakanties, aan lekker eten of aan sparen.

Niet iedereen is zo’n geldnerd als ik. Jij wilt misschien die lage lasten wel, maar daar niet teveel tijd aan kwijt zijn. Snap ik. Daarom geef ik je 6 tips die je helpen op weg naar lage lasten, maar die niet teveel tijd kosten. 

Tip 1

Vergelijk je autoverzekering. Ik vind dit de makkelijkste verzekering om te vergelijken, zeker als je een oud modelletje hebt die je alleen WA verzekert, zoals ik. Ga naar een vergelijkingswebsite, vul je kenteken in en je kilometerstand en je bent al bijna klaar. Dit hoeft serieus niet meer dan een minuut of acht te duren en kan je een hoop geld schelen. Doen dus!

Tip 2

Combineer je energie en telecom. Dat doe je bijvoorbeeld bij Budget Thuis, een partij die staat voor gewoon goede producten tegen een lage prijs. Zij bieden niet alleen energie, maar ook scherp geprijsde sim only abonnementen én internet en tv voor thuis. Allebei via dat fijne, betrouwbare KPN-netwerk. Door de zaken te combineren kun je flink goedkoper uit zijn, omdat je profiteert van combikorting. Zeker als je meerdere mobiele abonnementen hebt lopen binnen één gezin. Dan wordt het namelijk nog voordeliger. Klik hier om te checken of jij ook kunt besparen.

Tip 3

Een klein tipje tussendoor, maar het is toch zondegeld: zeg bankrekeningen die je niet gebruikt op. Ze kosten je vaak ongemerkt toch een paar euro per maand. 

Tip 4

Hoeveel abonnementen heb jij lopen? Wist je dat bijna de helft van de Nederlandse huishouden er tussen de vijf en tien heeft? Dat achterhaalde het Nibud. Ik vind dat best een hoop. Natuurlijk, die abonnementen van tegenwoordig kosten allemaal maar een tientje, maar samen telt het lekker op. Zet op een rij welke jij hebt en of je daar wel voor wilt blijven betalen. Mijn stelregel is altijd: minimaal 5 keer per maand met plezier gebruiken, of het abonnement vliegt eruit.

Tip 5

Zelfs je hypotheek kan goedkoper als je goed oplet. Check de WOZ-waarde van je huis. Wist je dat je in sommige gevallen recht hebt op verlaging van je hypotheekrente, als de waarde van je huis flink is gestegen of je flink hebt afgelost? Het risico voor de bank wordt kleiner doordat je lening minder hoog is ten opzichte van de waarde van het huis. Oftewel: als jij je huis door een opeenvolging van rampspoed moet verkopen, is de kans klein dat de bank haar geld niet terugkrijgt. Klinkt ingewikkeld,maar dat valt reuze mee. Je kunt online standaardbrieven vinden die je naar de bank stuurt om aanspraak te maken op die renteverlaging. Gewoon even googelen op: “Standaard brief risico-opslag verlagen hypotheek” en in dat template je eigen gegevens invullen. 

(Je hebt trouwens geen recht op deze renteverlaging als je een hypotheek met NHG hebt. Niet getreurd, dan heb je al de laagste rente te pakken.) 

Tip 6

Wist je dat er aanvullende zorgverzekeringen zijn die meer kosten dan ze maximaal vergoeden? Dat is bijvoorbeeld zo bij veel tandartsverzekeringen, of een aanvullend pakket voor orthodontie. Ook voor brillen en lenzen is dit vaak het geval. Blijf dus rekenen. Hoe? Nou, je neemt de maximale vergoeding, vaak staat dat bedrag er gewoon bij. Daarna reken je de jaarlijkse premie uit. Een sommetje dat nog geen vijf minuten kost. Als de premie hoger is dan de mogelijke vergoeding, moet je het dus nooit doen. Houd dat geld dan lekker in je zak. Het scheelt je zo tientjes per maand.

Meer over het verlagen van je lasten én tegelijkertijd leuk blijven leven, vertel ik vanochtend in een uitzending van Koffietijd.

Dit artikel is een samenwerking met Budget Thuis, maar de inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.