Wet Hillen, wat is het en waarom wordt die afgeschaft?

Wij zijn fan van fanatiek aflossen. Misschien jij ook. Maar heb je twijfels omdat je iets hoorde over de afschaffing van de Wet Hillen. Hoe zit dat precies? Wij leggen het je uit.

Sinds 1 januari 2019 wordt de Wet Hillen afgebouwd. Vanaf 1 januari 2048 vervalt ‘ie helemaal. Daar was veel ophef over. Het werd zelfs een aflosboete genoemd. Want door de afschaffing van de wet worden mensen met een eigen huis geraakt en je huis (versneld) aflossen is alles behalve voordelig, zo was het idee. Maar is dat wel waar?

Lees ook: Uitgerekend: dit levert aflossen op je hypotheek op

Dit regelt de Wet Hillen

Wet Hillen is bedacht door de overheid om mensen te stimuleren om hun hypotheek af te lossen. Want als mensen geen schuld meer op hun huis hebben, komen ze minder snel financieel in de problemen. En daar heeft iedereen baat bij. Zo was de gedachte. 

Wat houdt de wet precies in? Iedereen betaalt belasting over zijn inkomen. Inkomstenbelasting, noemen we dat. Heb je een eigen woning? Dan telt de Belastingdienst een bedrag bij je inkomen op. Dat heet het eigenwoningforfait. De hoogte van dit bedrag is gebaseerd op de waarde van je koophuis.

Tegelijkertijd mag je de hypotheekrente en aftrekbare kosten aftrekken van je inkomen. Zo valt je inkomstenbelasting lager uit. Nu kan het zo zijn dat je eigenwoningforfait hoger is dan je hypotheekrenteaftrek. Omdat je al veel op je hypotheek hebt afgelost, bijvoorbeeld. Volgens Wet Hillen vervalt in dat geval je eigenwoningforfait.

(Bijna) klaar met aflossen op je hypotheek

Wie geen of nog maar een kleine hypotheek op zijn huis heeft, betaalt (bijna) geen hypotheekrente. De hypotheekrenteaftrek stelt dan niet zoveel meer voor. Het eigenwoningforfait valt dus meestal hoger uit. Volgens de Wet Hillen heb je dan recht op een extra aftrekpost ter grootte van het verschil. Zo wordt als het ware je eigenwoningforfait en de aftrek tegen elkaar weggestreept.

Sinds 2019 wordt de Wet Hillen over 30 jaar afgebouwd. Dit houdt in dat de aftrekpost elk jaar met 3,33% kleiner wordt. Vanaf 2048 vervalt de aftrek helemaal. Concreet betekent dit dat je in 2021 nog 90% en in 2022 nog maar 86,67% van het verschil tussen je eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten voor je eigen woning als aftrek krijgt.

Een rekensom

Stel je geeft in 2018 een eigenwoningforfait aan van € 2.000. In totaal heb je € 1.500 aan rente en aftrekbare kosten betaald. Per saldo is je eigenwoningforfait dan € 2.000 – € 1.500= € 500. In 2018 is Wet Hillen nog volledig toepasbaar, en krijg je dus een aftrek van € 500.

Maar dezelfde situatie in 2022 zorgt voor een andere uitkomst. Je geeft weer € 2.000 eigenwoningforfait aan. En ook nu heb je € 1.500 aan rente en aftrekbare kosten betaald. Je eigenwoningforfait is dan € 5.00. Maar je aftrek is “slechts” € 500 x 86,67% = € 433. De overige € 67 tel je bij je inkomen op, waarover je inkomstenbelasting betaald.

 

Lees ook: Hoera, onze hypotheekrente is verlaagd

 

Waarom wordt Wet Hillen afgeschaft?

Per 1 januari 2013 zijn de regels rondom hypotheken veranderd. Aflossen is namelijk verplicht geworden. Hierdoor vindt de overheid het niet meer nodig om het aflossen op je hypotheek te stimuleren. En het kost natuurlijk geld. Dus, weg ermee!

Huizenbezitters zijn daar niet blij mee. Zeker niet als je fanatiek aan het aflossen bent. Want we leveren financiële voordeeltjes niet graag in. Dat voelt oneerlijk. Al is dat het misschien niet. Is het afschaffen van Wet Hillen voor ons een reden om niet extra af te lossen? Nee. Aflossen is voor ons vooral een emotionele beslissing. Weg met die schuld, zelfs als we dan belasting moeten betalen. Vorm vooral zelf je mening over je eigen situatie. Maar nu weet je in ieder geval wat de afschaffing van de Wet Hillen inhoudt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop