Hypotheek afgelost: komt dan de Belastingdienst aankloppen?

Renée en Kasper zijn vanaf vandaag hypotheekvrij (yay!). Ze hebben hun hypotheek versneld afgelost. Maar moet je eigenlijk belasting betalen over het afgeloste huis? Renée vertelt hoe dat zit.

Jarenlang hebben we alles gedaan om onze hypotheek versneld af te lossen. Eindelijk is het zover. We losten de laatste euro’s af en werden daarmee hypotheekvrij. We hoeven nooit meer rente en aflossing te betalen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Veel mensen vragen zich af: komt de Belastingdienst aankloppen wanneer je jouw hypotheek afgelost hebt? Het antwoord is niet zo simpel.

Hypotheek afgelost: van box 1 naar box 3?

Vooralsnog zal je afgeloste huis niet tot je vermogen gerekend worden. Over vermogen betaal je in Nederland vanaf een bepaald bedrag belasting. Dat is wel zo voor bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen, maar niet voor geld dat in je woning zit. Daarom kan extra aflossen op je hypotheek ook altijd een slimme manier zijn om vermogensbelasting te vermijden.

Let op: dit kan veranderen. Er gaan weleens geluiden op om je hypotheek te verplaatsen van box 1 (waar die nu in zit) naar box 3. Box 3 is de box waar je vermogen in zit, zoals spaargeld en beleggingen. Over het vermogen in box 3 betaal je belasting. Als je je huis daar ook in zou plaatsen, kan het zo zijn dat je belasting gaat betalen over het geld (vermogen dus) dat je in je eigen huis hebt zitten. Daar tegenover zou dan een algemene belastingvermogen komen te staan. Hier is al eens vaker hardop over gefantaseerd maar vooralsnog is daar nog geen sprake van.

Maar het antwoord op de vraag: betaal je meer belasting als je je huis hebt afgelost, is hiermee nog niet helemaal gegeven.

De Wet Hillen

We moeten het nog even hebben over de Wet Hillen. Dit was een wet die mensen moest stimuleren hun huis vooral af te lossen. Want als mensen geen hypotheek meer hebben op hun huis, komen ze minder snel financieel in de problemen en daar heeft iedereen baat bij. Ook de overheid. Bovendien: iemand zonder hypotheek hoef je ook geen hypotheekrenteaftrek meer te geven. Dat scheelt de overheid ook weer geld.

Hoe werkt deze wet? Iedereen betaalt belasting over zijn inkomen. Inkomstenbelasting, noemen we dat. De Belastingdienst telt bij dat inkomen een bedrag op dat ze eigenwoningforfait noemen, gebaseerd op de waarde van je koopwoning. De Wet Hillen regelde dat je die inkomstenbelasting over de WOZ-waarde van je huis niet hoefde te betalen als de hypotheekrente lager was dat het eigenwoningforfait. Dat gold voor mensen die hun hypotheek zo goed als afgelost hadden. En dat scheelde je belasting betalen.

In 30 jaar je huis aflossen

Die Wet Hillen wordt sinds 2019 in ongeveer dertig jaar stukje bij beetje afgebouwd. Dit komt doordat mensen nu toch al verplicht zijn om hun huis in dertig jaar (deels) af te lossen. Zo werd het wel een heel duur voordeeltje voor de overheid en bovendien hoefde het stimuleren om af te lossen niet meer. Het was namelijk al verplicht.

Vanaf 1 januari 2048 is de Wet Hillen helemaal van tafel en betaal je dus ook weer mee wanneer je je huis (bijna) helemaal hebt afgelost. Het voordeel dat je ooit had, gaat van tafel.

Dit betekent dat iedereen het hele eigenwoningforfait op moet tellen bij het belastbaar inkomen. Voor de meeste mensen is dat 0,35% over de WOZ-waarde van het koophuis.

Dus stel je hebt een huis van € 200.000 en (bijna) geen hypotheek meer? Dan heb je nu nog voordeel bij de Wet Hillen, omdat deze nog niet helemaal is afgeschaft. Als die wet wel afgeschaft is, moet je 0,35% van € 200.000 = € 700 optellen bij je inkomsten. Over dat extra bedrag betaal je inkomstenbelasting, zoals je dat ook over je inkomen doet. Hoeveel je uiteindelijk aan belasting kwijt bent, hangt af van hoeveel je verdient. Maar, nog tot 2048 heb je voordeel van die Wet Hillen. Dat voordeel wordt steeds kleiner, maar toch is het voorlopig nog even fijn voor mensen met weinig tot geen hypotheekschuld.

De bijtelling bepalen voor jouw situatie. Dat kun je hier doen.

Hypotheek afgelost, en dan?

Oké, hypotheek afgelost. Je betaalt geen hypotheekrente meer en dus heb je ook geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. De schuld is afbetaald en je betaalt dus ook geen rente meer. Je krijgt via de hypotheekrenteaftrek altijd maar een deel van de betaalde rente terug. Geen rente betalen is doorgaans goedkoper, ook als je dan niks af kunt trekken.

Je zult na het aflossen van je hypotheek waarschijnlijk een brief van de bank krijgen. Dat de schuld is afgelost. Koop een geweldige bos bloemen en hang de slingers op. Je kunt besluiten om je hypotheek te laten royeren. Dit betekent dat de hypotheek echt gesloten is en dus verdwijnt. Daarvoor moet je wel even langs de notaris. Je kunt dit ook nalaten. Je behoudt dan een hypotheek op jouw naam van € 0. Dit kun je doen als je ooit nog eens geld uit je overwaarde wilt opnemen of die optie in ieder geval open wilt houden.

That’s it. Dat gebeurt er dus wanneer je je complete hypotheek hebt afgelost. Vergeet dus niet om er zelf een feestje van te maken en te vieren dat je dit geweldige doel hebt bereikt!

Trouwens benieuwd hoe Renée en Kasper hun hypotheek versneld hebben afgelost? Hieronder delen ze wat ze allemaal deden om hypotheekvrij te worden.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop