Annemarie heeft spijt van haar dure huis: “Nu wil ik op mijn 55e hypotheekvrij zijn”

Annemarie (38) nam na haar scheiding het huis over. Ineens was ze in haar eentje verantwoordelijk voor een gigantische hypotheek, die ze nu fanatiek aflost. “De bedoeling is om op mijn 55e hypotheekvrij te zijn.”

“Als ik nu terugkijk, denk ik: hoe heb ik die keuze ooit kunnen maken? Zo’n hoge hypotheek! Torenhoge lasten! Maar ja, mijn man en ik hadden goede banen en inkomens. We lieten het geld goed rollen. Al stond ik daar niet eens zo bij stil.

Droomhuis in Friesland

Toen we ons vorige huis verkochten met overwaarde, besloten we een eigen huis te laten bouwen in Friesland. Aan het water, veel kamers en buitenruimte. Alles bij elkaar sloten we een hypotheek af van € 530.000. Dat was een hoop geld toen. Ik liet de financiën grotendeels aan mijn man over. Het had nooit echt mijn prioriteit. Toen we die gigantische hypotheek aangingen, heb ik ook geen seconde gedacht: doen we hier wel goed aan? Ik vond het, met onze inkomens, een logische stap. Daar denk ik nu wel anders over.

Na vier jaar in ons droomhuis besloten mijn toenmalige man en ik uit elkaar te gaan. Het was op tussen ons. Gelukkig ging de scheiding op goede voet. We dachten na over het huis. Wat moesten we daarmee? Het was onze eigen creatie waar we met veel liefde aan hadden gewerkt. Onze dochter was er geboren. Samen hebben we veel gerekend, gekeken naar hoe we het huis zouden kunnen behouden. Mijn ex-man durfde het niet aan om die enorme hypotheek alleen over te nemen. Ik uiteindelijk wel. Het zou hard werken worden, maar ik hield van dit huis. Ik wilde zo graag dat mijn dochter zou opgroeien in het huis waar ze ter wereld kwam. Pas toen ik er in mijn eentje verantwoordelijk voor werd, zag ik in hoe enorm het bedrag was dat we hadden geleend. En bijna allemaal aflossingsvrij ook. Toen ik mijn handtekening onder de hypotheekakte zette, nam ik me voor: ik ga dit huis van mij maken. Ook financieel.

hypotheekvrij aflossen hypotheek

Audi voor de deur

Het eerste jaar was het spannend. Ik had allerlei extra kosten. Zo moest ik mijn ex uitkopen voor het huis en het interieur weer aanvullen. Het was keihard zwemmen en proberen niet te verzuipen. Mensen dachten: zij heeft het goed voor elkaar. Mooi huis, Audi voor de deur. Ze wisten niet dat ik keihard moest werken om de hypotheek te kunnen betalen en dat die Audi een leaseauto was.

Na een jaar kwam er meer rust. Ik las steeds vaker over extra aflossen op je hypotheek. En aangezien de helft van mijn hypotheek nog aflossingsvrij is en toch een keer terugbetaald moet worden, besloot ik dat te gaan doen. Ik ging zuiniger boodschappen doen, werd een koningin van de koopjes en alles wat ik overhield, stortte ik in de hypotheek. Mijn doel is om € 20.000 per jaar extra af te lossen. Dat lukt nu al twee jaar.

Vervroegd pensioen

Ik heb inmiddels een vriend, die bij ons inwoont. Hij betaalt mee aan de dagelijkse kosten, ook aan de hypotheekrente, maar niet aan de aflossing. Ik wil dit huis eigenhandig aflossen. Dat heeft te maken met mijn wens om onafhankelijk te zijn. Ik weet inmiddels hoe belangrijk dat is. Het is nog zoeken naar de ideale manier voor mij om af te lossen. Ik los nu iedere paar maanden een mooi bedrag af, maar wil eigenlijk naar een vaste maandelijkse aflossing. Ik probeer wel vast te houden aan die € 20.000 extra aflossen per jaar. Dat vind ik een klap geld, maar gelukkig verdien ik nog altijd een goed salaris.

Eerder hypotheekvrij

Volgens mijn berekening ben ik rond mijn 55e hypotheekvrij, als ik zo doorga. Dat is tien jaar eerder dan ik het aflossingsvrije deel oorspronkelijk zou moeten hebben afbetaald. Het plan is om het huis tegen die tijd te verkopen en kleiner te gaan wonen. Wat ik overhoud, kan ik gebruiken om eerder met pensioen te gaan. Mijn vriend is vijftien jaar ouder en we willen samen genieten van ons pensioen. 

Een andere vrouw

Ik lees me suf over geld. Over hypotheken, beleggen, sparen, aflossen. Ik zuig alle informatie op als een spons. En dan te bedenken dat ik een paar jaar geleden niet eens wist hoeveel hypotheek ik eigenlijk had. Dat was een andere vrouw, zou je bijna zeggen. Een vrouw die niet begreep hoe belangrijk geld is. Nu begrijp ik dat wel. Ik zie hoeveel invloed het heeft op mijn leven en op mijn toekomst. Dat die anders en fijner zal zijn wanneer ik daar nu in investeer.

Ik hoef nu al niet meer wakker te liggen van de hypotheek, omdat de maandlasten door het aflossen flink naar beneden zijn gegaan. Dat maakt me enthousiast om door te zetten. Op naar een hypotheekvrij leven. Ik kan niet wachten.”


In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek