Net een huis gekocht en nu koelt de huizenmarkt af: paniek?

De huizenmarkt koelt af en de huizenprijzen zijn op veel plekken al behoorlijk gedaald. Paniek dus bij mensen die net een huis hebben gekocht. Is dat terecht of niet?

De prijsstijging van huizen lijkt te dalen. Hoe kan het ook anders? De energierekening vraagt zoveel van ons, dat die gigantisch hoge huizenprijzen toch niet nog verder door kunnen groeien? Wie kan dat nog betalen? Niet alleen de prijsstijging is voorbij, ook het aantal verkochte woningen daalt. En huizen staan langer te koop.

Cindy, een volger op ons Instagram-account, las dit nieuws ook. Een paar maanden geleden was ze nog dolblij. Na twee jaar bieden en overboden worden, was het eindelijk gelukt. Een eigen appartement in het hartje van de stad. Ze had de boel nog niet ingericht of er verschenen onderzoeken dat de trend van de stijgende huizenprijzen gebroken leek. Na jarenlange plussen van soms wel 20% per jaar, was er opeens een daling.

Paniek bij Cindy

Door de hoge inflatie (denk: dure boodschappen, gigantisch hoge energierekening, onbetaalbare aannemers) en de oorlog in Oekraïne woei er opeens een briesje over de oververhitte huizenmarkt.

Zo omschreven kranten het. Ik denk dat veel jonge mensen die al jarenlang naast een koophuis grijpen, even een dansje door de kamer maakten. Zou het dan nu toch echt gaan gebeuren? Maar er was ook meteen paniek bij degenen die net hun nieuwe koophuis betrokken hadden, zoals Cindy. Terecht of niet?

Gekkenhuis

Laten we voorop stellen dat een briesje niet meteen een orkaan is. Er is nog altijd een groot tekort aan huizen. Door de hoge vraag en het kleine aanbod, zullen de prijzen waarschijnlijk voorlopig relatief hoog blijven. Zo werkt het nu eenmaal in de wereld.

Wanneer je zonder belang naar de huizenmarkt kijkt, kun je niet anders dan concluderen dat het een gekkenhuis is geweest de laatste jaren. En eigenlijk is een gekkenhuis niet per se goed, voor wie dan ook. Niet voor de starter, niet voor de doorstromer, zelfs niet voor de makelaar die amper nog panden heeft om te verkopen omdat iedereen vast zit door de huizenprijzen. Een beetje lucht was dus wel welkom.

huizenmarkt

Huizenprijzen en emoties

Stel dat je net een huis hebt gekocht en je nu zorgen maakt. Heb ik te veel betaald? Wat heeft dit voor gevolgen voor mij? De huizenmarkt is een markt die op en neer beweegt. Wanneer je de geschiedenis van huizenprijzen bekijkt, zie je veel ups en downs. Zelf verkocht ik tijdens de kredietcrisis een huis met veel verlies.

Midden in zo’n dip. Inmiddels weet ik dat ik mezelf dat verlies had kunnen besparen als ik het huis gewoon had aangehouden. Maar ja, een huis is meer dan iets waar je geld aan kunt verdienen of op kunt verliezen. Het is het dak boven je hoofd. Het is waar je gezin woont. Het is waar je elke avond slaapt. Dus spelen emoties altijd een rol.

Financieel gat

Wanneer je een huis koopt om er 30 jaar te blijven wonen, doet de waarde van vandaag de dag er niet zoveel toe. Die zal over 30 jaar toch anders zijn. De actuele marktwaarde van een huis is eigenlijk alleen echt belangrijk wanneer je het verkoopt. Stel dat je vorig jaar een huis kocht, de prijzen dalen en jouw vriend of vriendin maakt de verkering uit.

Jullie kunnen beide niet solo de hypotheek dragen. Het huis is niet meer € 350.000 waard, waar jullie het voor kochten, maar slecht € 300.000. Dan heb je een financieel gat tussen de opbrengsten en wat je nog aan hypotheek open hebt staan. En dus een financieel probleem. Dat verschil moet namelijk wel terugbetaald worden aan de bank.

Huizenprijzen en aflossen

Tijdens de kredietcrisis belandden veel meer mensen in een soortgelijke situatie. Het verschil nu, is dat je tegenwoordig verplicht bent om je hypotheek af te lossen. Toen hoefde dat nog niet. Stel dat je op het moment dat je het huis moet verkopen al € 50.000 hebt afbetaald, kom je niet in de problemen. Maar ja, als je er pas net woont is dat natuurlijk (nog) niet zo.

Dus, paniek, is het nodig? Zolang je blijft wonen waar je woont in principe niet. De verwachting van de experts is niet dat de huizenprijzen enorm zullen dalen de komende tijd, al is de lijn naar beneden weer ingezet. Maar het briesje over de huizenmarkt laat wel zien waarom je hypotheek aflossen zo belangrijk is.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop