versneld hypotheek aflossen

Dit is waarom wij fanatiek extra aflossen op onze hypotheek

Renée lost fanatiek af op haar hypotheek. Ze vertelt welke redenen ze daarvoor heeft.

Door Renée

We hebben het versneld aflossen van onze hypotheek weer helemaal opgepakt. Zoals jullie misschien weten, kochten we afgelopen jaar een recreatieappartement in Noordwijk voor de verhuur. De aankoop daarvan hebben we deels met een tweede hypotheek betaald. Na jaren van fanatiek aflossen, ging onze hypotheekschuld dus opeens weer flink omhoog. Dat voelde dubbel, geef ik toe. Mijn man Kasper was er – ondanks dat hij helemaal achter het kopen van dat appartement stond – vooral zuur van. We hadden steeds die focus op het verlagen van de schuld en nu verhoogden we ‘m weer.

Ook hebben we na aankoop nog flink verbouwd en moest het huis helemaal ingericht worden, met alle kosten die daarbij horen. Extra aflossen op onze hypotheek stond daardoor op een laag pitje. Maar sinds twee maanden zijn we weer back on track. Het leuke is: het appartement dat we verhuren levert nu geld op, waarmee we weer aflossen op de hypotheek. Dat was vooraf natuurlijk ook het idee. We deden een investering door het huis te kopen en zouden dat dubbel en dwars terugverdienen. En zo loopt het nu ook, dus dat is top.

We maakten vorige maand €3.600 over naar de bank. Best een flink bedrag. Doordat we minder schuld hebben, betalen we ook minder rente en aflossing. Een paar weken na de aflossing kreeg ik een mail van de bank. Onze maandlasten daalden door die aflossing met €15 per maand. Mooi meegenomen. Toen ik dat deelde op Instagram kreeg ik veel reacties in de trant van: dat is ook weinig. Maar je moet niet vergeten dat we die besparing elke maand hebben, de komende 28 jaar. Want dat is officieel hoe lang onze hypotheek nog loopt. Dan is het opeens wel weer een hoop geld en besparen we aan maandlasten meer dan we aan aflossing deden. Hoera!

Het versneld aflossen van onze hypotheek maakt bij zowel mij als Kasper iets los. Er gaat een vlammetje branden. We hebben dat allebei op dezelfde manier. Heel fijn is dat. Maar waarom nu eigenlijk, dacht ik laatst? Wat maakt ons zo enthousiast hierover. Ik denk dat het meerdere redenen heeft.

1. We houden van ambitieuze doelen stellen en daar voor gaan. Dat is in dit geval een financieel doel, maar ook een marathon zou dat gevoel in me kunnen losmaken. Jammer alleen dat ik niet zo sportief ben. Het nastreven van iets waarover je echt enthousiast bent is gewoon tof. Het geeft je ook zelfvertrouwen, wanneer dat lukt. Kijk nou, ik kan dit gewoon! Wij vinden het ook leuk om daar samen voor te gaan. Een gezamenlijk doel verbindt ook weer, zelfs als het de hypotheek aflossen is.

2. Stel je eens voor dat je geen hypotheek meer hebt. Wat een gat zou dat slaan in je uitgaven. Wat een ruimte zou dat je financieel geven. Het geeft je de vrijheid om allerlei dingen te doen die nu misschien niet haalbaar zijn. Daar worden wij blij van. Wij zijn ondernemers en sparen zelf een mager pensioen bij elkaar. Dan is het zo fijn als je geen woonlasten meer hebt. Dat maakt een verschil van dag en nacht in hoe ruim je kunt leven. Of hoe weinig geld je binnen hoeft te brengen. Want als je de hypotheek niet meer hoeft te betalen, hoef je misschien helemaal niet meer zoveel te werken als je nu bijvoorbeeld doet? Door extra af te lossen bereik je dit punt sneller dan wanneer je de 30 jaar die een hypotheek loopt, helemaal vol maakt.

CHECK OOK:  Koophuis? Zó kunnen je woonlasten flink naar beneden

3. Zekerheid! Het is de allersaaiste reden om je hypotheek versneld af te lossen, I know. Wanneer je een bedrag extra aflost, kun je vooraf precies weten hoeveel dat bespaart op je maandlasten. Andere investeringen met je geld, zoals beleggen, zijn minder zeker. Als je het verstandig aanpakt, kun je er prima geld mee verdienen, maar het kan ook tegen zitten. Wij beleggen ook, want geloven in dat je er op de lange termijn prima rendementen mee kan maken. Maar we lossen ook extra af op de hypotheek omdat dat zekerheid biedt. We weten wat dat ons oplevert, nu en in de toekomst. Dat is fijn.

Redenen om je aangetrokken te voelen dat het versneld aflossen van je hypotheek zijn vaak heel persoonlijk. Misschien heb je je ouders zien worstelen met een hoge hypotheek. Misschien wil je eerder stoppen met werken of verlang je gewoon naar de vrijheid van hypotheekvrij leven. Het is prima om een emotie te hebben bij extra aflossen op je hypotheek. Deze emotie maak je je motivatie. Maar blijf ook altijd rekenen en nadenken. Als emoties en de cijfers allebei kloppen: go for it. Ik vind het een geweldige reis om te maken.

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.