“Mijn financiële ommekeer: hoe sparen eindelijk wél structureel lukte”

Ooit haatte Renée geld: ze vond het ingewikkeld en kwam vaak tekort. Inmiddels is geld haar hobby en op zaterdagochtend werkt ze regelmatig haar budgetten nog even bij. En dat allemaal dankzij het instellen van een maandbudget.

Mijn man kwam afgelopen zaterdagochtend de trap af en zag mij zitten. Pen en papier voor me, Excel-sheet erbij en de rekenmachine geopend op mijn telefoon. “Is het weer zover?” vroeg hij met een glimlach. Ik zit er niet elke zaterdagochtend zo bij, maar wel geregeld. Eens per maand zeker. De eerste keer dat ik een maandbudget ging bijhouden, had ik bijna een halve ton schuld. Nu staan we tonnen in de plus. Ik durf te zeggen dat ik dat grotendeels aan dat suffe Excel-sheetje te danken heb.

Goed sparen en goed terugboeken

Ik kon altijd best goed sparen. Een goed inkomen hielp daarbij. Ik maakte elke maand wel een lekker bedrag over naar mijn spaarrekening. Enige nadeel: ik boekte dat geld elke maand ook weer terug. En maakte het op. Destijds snapte ik niet hoe dat kon. Ik zette mijn kosten wel eens op een rij en zou dat bedrag dan makkelijk moeten kunnen sparen. Nu besef ik: ik had geen écht inzicht in mijn uitgaven. Mijn administratie bestond uit een lijstje met vaste lasten, die elke maand werden afgeschreven. Maar hoe hoog alle andere kosten waren, wist ik niet. Van uitjes tot kleding en van onze huisdieren tot horeca.

Mijn eerste keer budgetteren

Ik maakte mijn eerste budgettering pas toen ik niet anders kón. Ik had schulden en die moesten worden afbetaald. Dus ging ik eindelijk uitzoeken waar ik al mijn geld aan uitgaf. Dat bleek heel anders te zijn dan ik dacht. Het was een confronterend en niet per se positief begin. De eerste maanden budgetteren voelde alsof ik niks meer mocht. Maar naarmate ik het langer deed, mijn gebudgetteerde bedragen realistischer waren én ik de voordelen ervan in ging zien − wow, ik hou opeens geld over  − ging mijn chagrijn eraf. Ik zegde kosten op, sloot over, bespaarde, kreeg grip op mijn financiën en het aflossen op mijn schulden ging opeens zoveel harder. Ik loste mijn schulden binnen drie jaar af en het geld waarmee ik vroeger afloste, gebruik ik nu om te sparen en beleggen.

De kracht van een budget

Sinds ik zelf in een betere financiële situatie zit, doe ik een soort zendingswerk. Waarbij ik iedereen om me heen probeer te overtuigen van de voordelen van budgetteren. Irritant misschien, maar ik gun het ze gewoon om ook financieel vooruit te komen. Sommige mensen haken aan, veel anderen willen er niets van weten. Vaak zijn dit mensen die het financieel goed hebben. Maar dat betekent niet dat budgetteren niks voor je is. Als je ook echt over zou houden wat je op papier zou moeten kunnen overhouden: wat zou je daar allemaal voor tofs mee kunnen doen? Voor jezelf, je kinderen of andere mensen waar je om geeft.

Ik budgetteer nog altijd, ook nu er allang geen schuldeisers meer in mijn nek hijgen. Ik wil gewoon grip blijven houden op mijn geld. Puur omdat ik zoveel mogelijk uit mijn geld wil halen. Mijn man en ik hebben veel dromen. Voor sommige daarvan is geld nodig. Ik hou van doelen stellen, een plan maken en die doelen ook echt behalen. Dat geeft zoveel energie en zelfvertrouwen.

Waar te beginnen?

Beginnen met budgetteren kan gewoon met een kladblok en een pen. Wil je het jezelf iets makkelijker maken? Dan kan de Money Planner  − die wij zelf ontwikkelden  − je op weg helpen. Daarin leg ik uit hoe je budgetteren aanpakt en er staan volop tips en tricks in. Liever digitaal? Kan natuurlijk ook. Ons Excel-pakket is daar top voor. Scheelt je weer een hoop tijd en gepruts in Excel of Google Docs. Maar wat je vooral nodig hebt, is motivatie. En een visie. Denk maar alvast na over wat je gaat doen met het geld dat je straks écht elke maand over gaat houden.

Over dat terugboeken van je spaarrekening gesproken: in de video hieronder geef ik drie oorzaken waardoor dit waarschijnlijk bij jou keer op keer gebeurt. Tackel ze, stop met terugboeken en start met echt sparen.

Meer handige geldtips? Join de PorteRenee-familie op Instagram, daar maken we geld, net als op onze website, LEUK!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’