Heeft overstappen van energieleverancier zin als je verbruik onder het prijsplafond blijft?

Renée ziet de prijzen bij haar energieleverancier maar stijgen en stijgen. Met haar verbruik valt ze in principe onder het prijsplafond en betaalt dus een vastgestelde maximale prijs. Toch overstappen of niet?

De prijzen die mijn energieleverancier hanteert zijn ongekend. Voor één kuub gas geldt een tarief van 3,21 euro. Om even in perspectief te zetten hoe hoog dat is: een paar jaar geleden betaalde je daar nog 80 cent voor. En dan stroom. Daarvoor wordt bij mijn energieleverancier € 0,84 per kWh uur gerekend. Ook dat is de laatste jaren tig keer over de kop gegaan.

Heeft overstappen zin als het prijsplafond geldt?

Nu zou je denken: overstappen, jij. Er zijn volop energieleveranciers die lagere tarieven rekenen. Normaal gesproken zou ik dat ook doen. Ware het niet dat nu het energieplafond geldt. Hoe werkte dat ook alweer? De overheid heeft maximale tarieven bepaald, die je betaalt zolang je onder een bepaald verbruik blijft. Hoe dat precies zit, lees je hier. Met ons huis van 110 vierkante meter dat redelijk geïsoleerd is, blijven we daar waarschijnlijk keurig onder. In dat geval maakt het dus niet uit welke tarieven je betaalt bij je energieleverancier, want je betaalt ze toch niet.

Toch erboven

Nu zijn er genoeg redenen waardoor je toch boven het prijsplafond komt. Een strenge winter, bijvoorbeeld. Die kun je niet voorspellen. Je gasverbruik schiet dan omhoog. Dat zagen we afgelopen jaar wel, toen het een paar dagen flink vroor. Maar ook andere situaties kunnen invloed hebben. Wij hebben bijvoorbeeld een nieuwe tegelvloer. De aannemer vertelde dat de vloerverwarming vier weken uit moest blijven, om zo de lijm te laten drogen. Daarom leenden we een klein elektrisch kacheltje, dat aardig wat stroom verbruikte. Ik gebruikte een warmtekussen wanneer ik thuis werkte. En dan waren er ook nog klusmannen in huis bezig met andere dingen, dat kostte ook veel stroom. Zo schoot ik in januari dus boven het prijsplafond uit. En dan tikken die hoge tarieven flink aan.

Onvoorspelbaar

Wat het nog lastiger maakt: tariefsveranderingen zijn onvoorspelbaar. Ik wilde net gaan overstappen, toen ik een mail kreeg dat de tarieven per 1 april omlaag gaan. Die tussentijdse aanpassingen van de prijzen, maakt overstappen lastig. Je kunt kiezen voor de partij met de laagste prijzen, maar die prijzen kunnen tussendoor aangepast worden. Dus weet je niet waar je aan toe bent.

Mijn keuze voor energie

Voor mijn eigen situatie heb ik nu besloten om voorlopig te blijven zitten. Ons verbruik ligt flink onder het maximale verbruik van het prijsplafond, dus we hebben nog wat marge voor een koude winter of een klusmaand. Daarnaast hebben we zonnepanelen, dat helpt ook. We hebben besloten goed op ons verbruik te blijven letten. En we gaan overstappen als een aantrekkelijk vast contract zich aandient, waarin vastgelegd staat wat de tarieven gedurende dat jaar zijn.

Dan nog is het koffiedik kijken, want misschien dalen de prijzen wel net nadat ik me voor een jaar vastgelegd hebt. Maar zo heb ik in ieder geval zekerheid over wat ik gedurende een jaar betaal voor gas en stroom. Zekerheid is waar ik na al die prijsstijgingen en ingewikkelde regels, wel weer behoefte aan heb.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek