De knoop is doorgehakt: jullie gaan uit elkaar. Heel verdrietig natuurlijk, maar er verandert een hoop. Ook financieel. Misschien heb je wel recht op partneralimentatie. Of moet je juist alimentatie betalen.
Als je besluit uit elkaar te gaan, moet er veel geregeld worden. Wat doe je bijvoorbeeld met het huis dat jullie samen kochten? Hoe verdelen jullie de inboedel? En wat doe je met de (spaar)rekeningen? Genoeg om over na te denken. En financieel heeft het natuurlijk ook gevolgen, want er valt een loon weg bij beiden. Daardoor kun jij (of je ex) met een te laag inkomen achterblijven en heb je misschien wel recht op partneralimentatie.
Wat is partneralimentatie precies?
Partneralimentatie is een financiële tegemoetkoming. Zie het als een soort uitkering van je ex-partner. In de wet staat dat je na de scheiding recht hebt op alimentatie als je niet genoeg inkomsten hebt om van te leven. Deze wet is gemaakt met de gedachte dat echtgenoten elkaar ook na het huwelijk financieel moeten blijven steunen.
Wanneer heb je er recht op?
In de praktijk komt het vaker voor dat de vrouw alimentatie krijgt van de ex-man. Dat komt bijvoorbeeld, omdat vrouwen minder werken. En daardoor minder inkomsten hebben. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Andersom kan net zo goed. Of een man krijgt alimentatie van een man. Of een vrouw van een vrouw.
Maar wanneer heb je er recht op? Je hebt recht op partneralimentatie als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, en je ex meer inkomen heeft dan jij. Woonde je alleen samen? Dan heb je niet automatisch recht op partneralimentatie. Tenzij dit nadrukkelijk in een samenlevingscontract staat.
Hoeveel partneralimentatie krijg je?
Je mag onderling een bedrag vaststellen, waar iedereen blij mee is. Lukt dat niet? Dan gaat het via de rechter. De rechter bepaalt in dat geval hoeveel je krijgt en voor hoe lang. Hierbij kijkt de rechter naar je inkomen, leeftijd, kans op een baan, woonlasten en uitgaven tijdens het huwelijk/partnerschap.
De levensstandaard tijdens het huwelijk is het uitgangspunt. Ook spelen de omstandigheden van jou en je ex mee. Je ex moet het wel kunnen betalen, en hierdoor niet zelf in de financiële problemen terechtkomen. In dat geval kun je wel recht hebben op partneralimentatie, maar het niet krijgen.
Hoeveel je precies krijgt, hangt dus af van je behoefte en de draagkracht van je ex. Met andere woorden: wat heb je nodig en wat kan je ex-partner betalen?
Hoe lang krijg je alimentatie?
Je hebt recht op de helft van het aantal jaar dat je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Tot een maximum van vijf jaar. Dus, stel: je bent zes jaar getrouwd geweest, dan heb je recht op drie jaar alimentatie. Duurde het huwelijk twaalf jaar? Dan krijg je vijf jaar partneralimentatie.
Ook hier is er natuurlijk een ‘maar’. Dit zijn de uitzonderingen:
- Hebben jullie samen kinderen? In dat geval stopt de partneralimentatie zodra het jongste kind twaalf jaar wordt. Wordt jullie kind over tien jaar pas twaalf? Maar duurde het huwelijk vier jaar? Dan heb je recht op tien jaar partneralimentatie.
- Zijn jullie meer dan vijftien jaar samen geweest? En bereik je binnen tien jaar de AOW-leeftijd? Dan heb je recht op alimentatie tot je AOW ontvangt.
- Zijn jullie meer dan vijftien jaar samen geweest? En ben je geboren op of vóór 1 januari 1970 en krijg je over meer dan tien jaar AOW? Dan krijg je tien jaar alimentatie.
Goed om te weten: voor scheidingen vóór 2020 gelden er andere regels.
En kinderalimentatie dan?
Als jullie samen kinderen hebben, zijn jullie verplicht om samen de kosten voor de kids te betalen. In ieder geval totdat het kind 21 wordt. Je hebt recht op kinderalimentatie als je ex meer verdient en/of als de kinderen meer bij jou zijn. De hoogte van de kinderalimentatie bespreek je samen, of laat je door een rechter vaststellen. Meestal is dit tussen de € 100 en € 500 per kind.
Kinderalimentatie gaat altijd voor op de partneralimentatie. Heeft je ex een te laag inkomen voor beide? Dan wordt alleen de kinderalimentatie betaald.
Betaal je ook belasting over je alimentatie?
Partneralimentatie rekent de Belastingdienst bij je inkomen. Je betaalt er dus belasting over. Net zoals over je eigen inkomen. Andersom mag je de partneralimentatie die je betaalt, aftrekken voor de inkomstenbelasting. Onder aan de streep betaal je dan minder belasting over je inkomen.
De kinderalimentatie die je ontvangt hoef je niet op te geven bij je belastingaangifte. Maar je mag het ook niet aftrekken.
Onthoud: partneralimentatie is een recht, geen plicht. Je mag er dus vanaf zien. Bijvoorbeeld als je niks meer met je ex te maken wilt hebben. Dat kan. Schakel hulp in als jullie er niet uitkomen en zorg dat beide partijen er goed vanaf komen!
Een scheiding is gewoon heel verdrietig. Ineens sta je er weer alleen voor. Je moet dus ook weer je eigen financiën regelen. In de video hieronder deelt Renée een aantal tips om slim te besparen en zo weer wat extra geld over te houden.
Wil je meer slimme geldtips? Volg ons dan op Instagram!