Karin: “In de laatste twee jaar gaf ik maar €200 uit aan kleding”

Waar de meeste vrouwen dolgelukkig worden van een nieuw paar schoenen of een mooie jurk, haalt Karin haar neus ervoor op. Zij is net zo gelukkig in haar joggingpak. En geeft al jaren amper geld uit aan kleding.

Ik heb nooit heel veel met kleding gehad. Niet dat ik me niet een stuk blijer en mooier voel als ik iets tofs aan heb, maar de tijd en het geld dat erin gaat zitten, vind ik het niet waard.

Geld besparen op shoppen

Die eindeloze (online) shopsessies: ik word er altijd een beetje moedeloos van. Misschien komt het ook doordat ik niet zo’n figuur heb waarbij alles prachtig staat. Heel veel kledingitems schrijf ik al van tevoren af, omdat ik vind dat het niet mooi is bij mijn lijf. En als ik dan uiteindelijk een aantal items besteld heb, uitpak en aantrek en driekwart zit niet zoals het zou moeten zitten, word ik daar altijd een beetje moody van. Dan shop ik maar liever niet en draag ik m’n kleding gewoon nog een paar maanden langer. Zelfs als de gaten er al in hangen.

Geen fashionista

Het scheelt ook dat ik maar één dag in de week naar kantoor ga en voor de rest thuiswerk. Je hebt van die mensen die niet kunnen werken als het huis niet opgeruimd is of als ze in een joggingbroek of pyjama achter hun laptop zitten. Zo iemand ben ik dus niet.

Tuurlijk, het is fijner als alles geordend is, inclusief je uiterlijk, maar ik vind het heerlijk om in een joggingpak te zitten. Dat is dus ook mijn meest gedragen outfit du moment. Niet heel bevorderlijk voor je relatie overigens als je wederhelft ook thuiswerkt en jou dus 90% van de tijd in een slonzige outfit ziet. Dus het is niet echt een aanrader, maar het bespaart een hoop geld.

Wat ook niet meehelpt is dat ik echt een numb ben met fashiontrends, styling en kleuren combineren. Ik heb periodes gehad dat ik het probeerde, maar zonder unaniem belachelijk groot succes. Ik loop altijd achter met de trends, ik combineer de verkeerde kleuren en items en ik heb geen zin om me erin te verdiepen. Inmiddels heb ik dat geaccepteerd en probeer ik het niet eens meer. Ik draag waar ik me prettig in voel.

Veranderd lijf

Sinds ik ben bevallen van onze kinderen is mijn lijf ook veranderd. Ik mag best tevreden zijn met hoe alles redelijk is teruggeveerd, maar een lekkere ronde kont heb ik niet meer (kan ook aan het gebrek aan sporten liggen). Hier en daar heb ik wat meer vetjes – behalve op de plekken waar ik ze het liefst heb. Dat betekent ook dat ik soms gewoon niet zo goed meer weet wat bij mijn lijf past en wat me nu het mooist staat.

Daarom koop ik al jaren amper kleding, op een broodnodige winterjas en een paar schoenen na. Ik denk dat ik afgelopen twee jaar als het puur om kleding gaat, in totaal € 200 heb uitgegeven aan mezelf. Niet eens heel bewust, ik ben er gewoon erg slecht in.

Nieuwe kledingstrategie

Wel heb ik een nieuwe, budget- en milieuvriendelijke strategie bedacht voor het shoppen van mijn kleding. Want die nieuwe kleding, die moet er toch echt gaan komen. Maar aangezien ik geen fan ben van shoppen – en ook niet van veel geld uitgeven – én toch niet meedoe met de laatste fashiontrends, ga ik het slim aanpakken. Dat wil zeggen:

  • Alleen tijdloze items, die eigenlijk altijd kunnen (denk: blouses, blazers, spijkerbroeken, T-shirts, truien).
  • Geen fast fashion meer. Want in dit geval is goedkoop, duurkoop. Ik wil het meerdere seizoenen blijven dragen. Ik ga dus meer betalen voor kwaliteit, zodat de kleding langer mee gaat.
  • Geen kleding meer online kopen, want driekwart blijkt niet mooi te zitten en ik ben vaak te lui om het terug te sturen en denk dan: ik doe het wel gewoon aan. Wat blijkt? Ik doe het niet aan. Ik ga dus tijd vrij maken om te shoppen. (Bijvangst: me time!)
  • Alleen voor schoenen maak ik een uitzondering, want die pas ik eigenlijk altijd. Dus die ga ik voortaan via Vinted kopen. Hierop ga ik dus zeker besparen in de toekomst.
  • En als ik echt in een eco friendly bui ben, ga ik even langs bij de kringloopwinkel, heb ik me voorgenomen. Wie weet wat voor verborgen tweedehands parels daar nog hangen?

Ik ben benieuwd hoe mijn nieuwe shopstrategie uitpakt. Zal ik er dan binnenkort toch nog als een fashionista (on a budget) bijlopen?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!