De 10 geboden van succesvol sparen

Succesvol sparen. Het is soms best moeilijk. Maar als je deze tien gouden regels volgt, lukt het iedereen. Ook jou!

Ik zeg niet graag dat je dingen ‘moet’ of juist ‘niet moet doen.’ Iedereen zijn eigen manier, toch? Ook wanneer het over geld gaat. Toch zijn er spaarregels die je echt kunnen helpen om beter en meer te sparen. Ik noem ze de tien spaargeboden.

Gebod 1

Gij zult weten waar uw geld naartoe gaat
We beginnen meteen maar met de belangrijkste. Hou je uitgaven in de hand. Weet wat je uitgeeft. Nee, niet ongeveer. Zo van: ‘Ik denk dat we zo’n € 500 aan boodschappen uitgeven.’ Wedden dat het € 650 is of meer? Je weet het niet zolang je het niet uitrekent. Je werkt er hard voor, dus geef het een beetje verstandig uit, wil je?

Gebod 2

Gij zult kleine lettertjes lezen
Een auto nu al meenemen en pas over een jaar betalen? Lees alsjeblieft de kleine lettertjes. In Amerika zeggen ze: When it sounds too good to be true, it probably is. Je zult niet de eerste zijn die op deze manier in de problemen komt. In de kleine lettertjes van je autolening – want dat is het: een lening – staat waarschijnlijk dat als je één dag te laat betaalt je met terugwerkende kracht zo’n 12% rente moet betalen. Dat is nogal een klap geld. Lees ze dus, die ieniemienie lettertjes. Waarom denk je dat ze ze expres zo klein maken? Precies, om je te ontmoedigen ze te lezen. Niet laten gebeuren.

Gebod 3

Gij zult nooit onnodig geld lenen
Er is echt niets dat je zo hard nodig hebt dat je er geld voor moet lenen. Geen auto, geen boot, geen vakantie. Een uitzondering op deze regel is de studielening, wanneer je er verstandig mee om gaat. Natuurlijk is ook het huis, wat mij betreft, een uitzondering. Plus misschien een lening een bedrijf mee te beginnen. Denk daar wel goed over na. Want ook dat geld moet uiteindelijk terug.

Gebod 4

Gij zult niet uitgeven wat gij niet hebt
Het leven kan soms simpel zijn, hè? Zelfs mijn zoontje snapt dat je zonder geld niets kunt kopen. Wanneer we volwassen worden, denken we opeens van wel. Heel apart. We worden gek gemaakt met gelikte reclames en sexy billboards. Kijk daar wat minder naar en wat meer naar het saldo op je rekening. Dan weet je precies wat er nog kan en wat niet.

Gebod 5

Gij zult niet mee willen doen met de buren
Zij een nieuwe elektrische grasmaaier? Jij een nieuwe grasmaaier. Hij een nieuwe racefiets? Jij een nieuwe racefiets. Fuck dat. Lekker belangrijk. Misschien zijn ze achter de voordeur van hun mooie huis wel hartstikke ongelukkig, ondanks al die mooie maar oncomfortabele designmeubels. Kijk naar jezelf, naar jouw behoeftes, niet naar die van een ander.

Gebod 6

Gij zult omfietsen voor een goede aanbieding
1+1 gratis. Dat is een goede aanbieding en daar fiets je voor om. Voor 25% korting op het tweede artikel, trek ik niet eens mijn jas aan. Koop alleen in de aanbieding wat je toch al nodig had en als het goedkoper is dan een fijne huismerk. Laat je niet verleiden tot aankopen die overbodig zijn, gewoon omdat ze voordelig zijn. Niet kopen is dan altijd nog goedkoper.

Gebod 7

Gij zult nooit rood staan
Weet je wat rood staan kost? Ik kwam er jaren geleden achter dat ik 14% betaalde over iedere euro die ik rood stond. Ai. Dat kostte me per jaar honderden euro’s. Onzinnig. Dus één keer aanvullen en even op een houtje bijten en daarna nooit meer doen. Gooi dat krediet gewoon van je rekening af, kun je ook niet meer de fout in gaan. Dan maar een keer voor gek met ‘ontoereikend saldo’ bij de Appie.

Gebod 8

Gij zult geen dikke auto rijden
Een auto is een van de hoogste kostenposten naast de woonlasten. Zeker een nieuwe, dure. Niet aan beginnen. Een auto is gewoon een auto, niets meer dan dat. Een auto zien als een statussymbool is echt zó jaren negentig. Wat zeg ik? Jaren tachtig. Al heb ik die maar voor de helft meegemaakt en had ik toen nog lang geen rijbewijs. Wat ik wil zeggen: laat het los. Dat gaat echt helemaal nergens over. Zodra je de showroom uit rijdt, is die auto al een paar duizend euro minder waard.

Gebod 9

Gij zult het nieuws volgen
Een crisis zien economen vaak van mijlenver aankomen. Dat vertellen ze in actualiteitenprogramma’s en op tv. Zorg dat je het weet en hou er rekening mee. Dat voorkomt dat jij een huis koopt op de top van de markt, net voor die hele economische bloei door het doucheputje wegspoelt. De financiële gevolgen van zoiets kun je je leven lang met je meezeulen. Ik weet er alles van…

Gebod 10

Gij zult zelf blijven nadenken
I saved the best for last. Eigenlijk vat dit alles hierboven samen. Denk logisch na. Zie spullen voor wat ze zijn: spullen. Niets meer en niets minder. Zie een huis voor wat het is: een huis. Niets meer en niets minder. Wees wijs. Spring af en toe uit de band (kan best!) maar hou je zaken onder controle. Dan komt het helemaal goed!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek