Fenna (34) heeft voor zichzelf en haar gezin de balans gevonden tussen gezond, lekker en goedkoop boodschappen doen. Voor haar man en twee kinderen (3 en 8 maanden) betaalt ze € 70 per week. Kijk mee naar haar bonnetje.
Kun je als eerste iets vertellen over de manier waarop je boodschappen doet?
Wij wisselen af tussen boodschappen online bestellen en laten bezorgen, boodschappen afhalen in de supermarkt en ouderwets boodschappen doen. Daarnaast kopen we brood bij de lokale bakker of we bakken het zelf. Luiers, billendoekjes, tandpasta en andere verzorgingsmiddelen kopen we bij de Etos of Kruidvat. Vers fruit kopen we vaak bij de Jumbo of op de markt.
Wat we iedere week halen zijn zuivelproducten, fruit en groenten, brood, kaas en eieren. Overige producten die we eens in de twee weken groter inkopen zijn rijst, aardappels, pasta, wc papier, vuilniszakken, vaatwastabletten, wasmiddel, muesli en havermout.
Hoeveel ben je wekelijks kwijt aan boodschappen en wie eten er allemaal van?
Ik koop voor € 70 aan de wekelijkse boodschappen uit de supermarkt. Dat is voor mezelf, mijn man, dochter van drie en ons zoontje van acht maanden. Onze dochter eet mee met de pot en is een goede eter. Onze zoon eet nog niet mee.
€ 70 voor een gezin van vier? Het lijkt wel alsof je PorteRenee al lang volgt. Wil je je bespaartips met ons delen?
Ik heb er redelijk wat en dit zijn ze:
- Maak een weekplanning. Dit kost meer tijd in de voorbereiding, maar scheelt tijd gedurende de week.
- Ga 1x per week naar de supermarkt of bestel 1x per week.
- Kijk eerst in de voorraadkast en koelkast wat er nog in huis is voordat je nieuwe boodschappen koopt.
- Koop seizoensgebonden groenten en fruit.
- Koop alleen wat je echt nodig hebt. Al die ‘aanbiedingen’ heb je echt niet altijd nodig en realiseer jezelf dat de prijs van het product vaak omhoog is gegaan en er daarna pas korting op is gegeven.
- Lees de etiketten van de producten. Wij houden van gezonde voeding en we zien dat duurdere producten niet per se gezonder zijn vanwege toegevoegde suikers. Onbewerkt voedsel is vaak goedkoper én gezonder dan bewerkt voedsel.
- Ga boodschappen doen of bestellen nadat je gegeten hebt. Dat scheelt een hoop geld wat je ongemerkt gaat uitgegeven aan koek, snoep of andere lekkere dingen waar je trek in hebt.
Door me dit lijstje aan te houden eten we gezond, lekker en ook goedkoop. Zoals je op het bonnetje kunt zien.
Waar geef je onnodig geld aan uit en waarom?
Gemaksproducten. Zoals een pak sinaasappelsap in plaats van een netje perssinaasappelen, een pak soep van een A-merk in plaats van verse groenten om zelf soep te maken of voorgesneden kaas en groenten. Deze producten zijn vaak ongezonder en duurder dan wanneer je het zelf maakt, maar het scheelt gewoon tijd met twee jonge kinderen.
Welke gerechten maak je met de producten van afgelopen week?
Van dit bonnetje kan ik best wel wat maken. Deze week op het menu:
- Italiaanse visstoof met pasta (de meeste ingrediënten hadden we nog over van de week ervoor).
- Vegetarische champignonstoof met linzen en aardappelpuree.
- Vegetarische pasta met broccoli, walnoten en parmezaanse kaas.
- Vegetarische traybake van zoete aardappel, kikkererwten en halloumi.
- Vegetarische zoete aardappel curry met pompoen, kikkererwten, paksoi, kokosmelk etc.
- Quiche met broccoli en vis.
- Ovenfrietjes, ovenkroket en een salade van sla, komkommer, tomaatjes, noten, ei en dressing.
Dat klinkt allemaal heel fancy. Heb je ook nog één of meerdere budgetrecepten?
Macaroni! En restjes opmaken is ook altijd goed voor de portemonnee. Dat scheelt weer op het wekelijkse bonnetje. Zo maak ik van restjes bijvoorbeeld vegetarische nasi met een gebakken ei, een snelle pasta boordevol groenten of een maaltijdsoep met stokbroodje en kruidenboter.
Heb je als laatste nog een leuke anekdote over het doen van de boodschappen?
In mijn zoektocht naar lekkere gerechten vraag ik mijn vriend nog wel eens om hulp, omdat ik even geen inspiratie heb. Vervolgens doe ik niets met wat hij zegt, want dan weet ik het toch beter.