€50 per maand beleggen: hoeveel levert dat op?

Beleggen is niet alleen voor rijke stinkerds. Je kunt ook beleggen met bijvoorbeeld € 50 per maand. Maar wat levert dat je uiteindelijk dan op?

Veel mensen beginnen niet met beleggen, omdat ze denken dat ze daar niet genoeg geld voor hebben. Het beeld blijft maar bestaan dat je honderden euro’s per maand moet kunnen inleggen, om te beginnen met beleggen. Die tijden zijn écht voorbij. Met bijvoorbeeld € 50 per maand, kun je op de lange termijn een prachtig vermogenspotje opbouwen.

Rendement

Om je te laten zien dat beleggen met kleinere getallen ook interessant kan zijn, maak ik in dit artikel een klein sommetje voor je. We rekenen in dit voorbeeld met gemiddeld 7% rendement (winst op je beleggingen) per jaar. Dat baseer ik op resultaten uit het verleden. Je hebt het zinnetje waarschijnlijk al duizend keer gehoord, maar toch: die resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het kan natuurlijk ook anders gaan: beter of minder goed.

De som

Stel, je legt elke maand € 50 in. En je maakt elk jaar die 7% rendement. 

In werkelijkheid zal dat natuurlijk niet exact zo zijn. De beurs beweegt in golven, omhoog en omlaag. Dus het ene jaar maak je misschien 15% rendement en het andere jaar verlies je 10%. Dat hoort er ook bij en dat is waarom je belegt voor de lange termijn. Niet voor één of twee jaar.

Verder met de som

In deze situatie zou je na tien jaar belegd te zijn geweest uitkomen op een bedrag van € 8.601. Niet iets om je neus over op te halen, toch? Daar kun je een deel van de studie van je kinderen van betalen of die ene droomreis van maken.

Blijf je diezelfde maandelijkse inleg (€ 50) doen gedurende 25 jaar, met hetzelfde gemiddelde rendement, dan kom je zelfs uit op € 39.373! 

Des te langer je je geld belegd houdt, des te harder het totale bedrag groeit. Dat komt doordat je steeds weer rendement maakt over het rendement van het jaar ervoor. Dat noemen we ook wel rente-op-rente-effect of in dit geval rendement-op-rendement effect.

Belasting betalen?

Nu denk je misschien: met zo’n smak geld op de bank komt de belastingdienst vast aankloppen. Goed nieuws: in Nederland geldt een vrijstelling van zo’n € 50.000 per persoon. Als je fiscaal partners bent, zelfs € 100.000. Is je totale vermogen lager dan die bedragen? Dan hoef je dus géén vermogensbelasting te betalen.

Zonde

Het is zo zonde dat mensen denken dat beleggen met kleinere bedragen geen zin heeft. Je ziet nu dat elke maand € 50 inleggen al een behoorlijk bedrag kan opleveren. Let op: dat is dus niet zonder risico. Je kunt altijd geld verliezen, al daalt die kans behoorlijk wanneer je voor zo’n lange periode belegt en dat goed gespreid en verstandig doet.

Nog even een sommetje doen? In de video hieronder vergelijk ik € 100 per maand sparen met € 100 per maand beleggen. Wat is het verschil in opbrengsten? Check de video voor het antwoord!

Wil je graag meer leren over beleggen? Of überhaupt gewoon meer leren over geld? Volg ons op Instagram. Daar delen we elke week de allerbeste geldtips met je. Bomvol inspiratie en motivatie!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen