Janke op bespaartour: zoveel zijn haar maandlasten al gedaald

Janke is alweer een paar maanden fanatiek bezig met haar financiën. Deze week laat ze zien hoeveel haar maandlasten omlaag zijn gegaan: “Dit had ik nooit durven hopen.”

Toen ik begon aan deze column had ik geen scherp beeld van wat er te winnen viel. Ik wist dat ik te veel geld uitgaf en soms niet begreep waar mijn geld bleef. Dat wel. Maar of ik nu €100 of €500 per maand kon besparen? Geen idee. 

Excel als hobby

Ik hou mijn uitgaven tegenwoordig keurig bij in een Excel-sheet. Daarmee heb ik gelijk een nieuwe hobby gevonden. Ik vind het zo leuk en ontspannend. Wie had dat ooit gedacht? Ik wilde nu wel eens weten hoeveel ik gewonnen heb met mijn inspanningen de laatste maanden. Hoeveel minder geef ik uit sinds ik al mijn kosten goed op een rij heb gezet? Sinds ik met vooraf gestelde budgetten werk en veel kostenposten verminderde of oversloot.

Mijn maandlasten toen en nu

Ik wist dat het veel was, dat wel. Ik merkte natuurlijk dat ik veel meer kon sparen. En dat doelen die voorheen onhaalbaar leken, dat nu opeens wel waren geworden. Maar van het exacte cijfer had ik geen idee. 

Ik heb alle kostenposten onder elkaar gezet, zodat jullie precies kunnen zien wat ik voorheen voor kostenposten betaalde (9 maanden geleden) en wat ik nu betaal.

Ik hou heel even mijn adem in nu ik het op ga schrijven. De besparing is namelijk zoveel groter dan ik had durven hopen. Dat betekent dat ik voorheen rücksichlos geld uitgaf, maar ook zeker dat ik nu heel goed bezig ben.

Mijn verlaging van de maandlasten is in totaal €1.182 per maand.

Dat is ruim €14.000 per jaar. 

Potjes vullen

Dat geld staat natuurlijk niet allemaal op mijn rekening. Ik gebruik het eerst om al mijn spaarpotjes te vullen. Voor de auto, voor de buffer, voor de vakantie. En ook zakelijk moet er nog wat gebeuren. Ik wil meer spaargeld op mijn zakelijke rekening hebben staan, voor als het qua werk even tegen zit. Dat gaat nu zoveel makkelijker, sinds mijn uitgaven zo sterk omlaag zijn gegaan.

Jouw maandlasten lijstje

Ik weet niet of iedereen zoveel kan besparen als ik. Ik ken jullie situaties niet, maar ik hoop jullie wel te inspireren met wat ik voor elkaar heb gebokst en waar ik heel trots op ben. Steek er tijd in, geef er aandacht aan en het resultaat is het zo waard. Ik ben benieuwd naar jouw voor- en na-lijstje over 9 maanden. Dan ga ik nu even een glaasje drinken op dit geweldige resultaat.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop