Docent Doortje spaart fanatiek: “Ik zet maandelijks minimaal € 1.850 opzij”

Doortje (28) werkt parttime als docent, doet een masteropleiding én spaart flink. Daarvoor trekt ze alles uit de kast: “Dankzij goed onderhandelen verdien ik € 1.500 extra.

Je hoort vaak dat werken in het onderwijs geen vetpot is, maar het klinkt als de jackpot voor jou!
“Je hoort mij niet klagen. Ik verdien als docent aan een hogeschool € 4.600 bruto per maand, dat is € 3.200 netto. Vorig jaar wisselde ik van baan en heb toen goed onderhandeld. Daarvoor werkte ik in het mbo, waar ik € 3.100 bruto verdiende.”

Wát een verschil! Hoe pakte je die salarisonderhandeling aan?
“Ik hoorde dat ze overal in het onderwijs een tekort aan mensen hadden, dus ik wist dat ik een goede onderhandelingspositie had. Ik las dat het startsalaris binnen het hoger onderwijs rond de € 3.700 ligt, maar ik was geen starter meer. Ik werk sinds m’n 21e in het onderwijs. Daarnaast had ik een vast contract bij mijn vorige werkgever, ik hóéfde niet per se weg. Toen ik dat zei, kreeg ik vrijwel meteen waar ik om vroeg.”

Lekker zeg. Je werkt niet fulltime, toch?
“Ik werk 32 uur per week. Daarnaast volg ik één dag in de week de masteropleiding pedagogiek. Die lesdag en mijn studie worden betaald vanuit de lerarenbeurs. Ik krijg dus gewoon voor veertig uur betaald. Dat is een regeling om het docentschap aantrekkelijker te maken. Ik heb wel hard gewerkt om op dit punt te komen, hoor. Ik begon met een opleiding op het vmbo, daarna deed ik een mbo- en vervolgens een hbo-studie. In december hoop ik klaar te zijn met mijn master.”

Dat harde werk begint zich nu uit te betalen. Waaraan besteed je jouw salaris het liefst?
“Besteden? Sparen! Ik hou ervan om te sparen en ben er goed in, al zeg ik het zelf. Toen ik begon met werken, begon ik ook direct met sparen: minimaal € 1.250 per maand. Dat bedrag steeg naarmate ik meer salaris kreeg. Sinds mijn laatste salarisverhoging spaar ik minimaal € 1.850 per maand.”

Wow, wat een bedrag. Hoe hoog is je spaarsaldo nu?
“€ 65.000. Mijn vriend heeft hetzelfde gespaard. Hij heeft nog wel een studieschuld van € 10.000. Toen we gingen samenwonen, baalde ik daar wel van. Ik heb nooit geld geleend tijdens mijn studies en heb altijd hard gewerkt. Hij gaf liever geld uit met vrienden. Gelukkig konden we daar goed over praten. Ik legde uit dat als we een fijn leven samen op willen bouwen, met een mooi huis, kinderen en vakanties, dat we dan geld nodig hadden. Hij zei, heel lief, dat wij op de eerste plek komen en dat hij samen met mij die spaardoelen wilde gaan behalen. Hij heeft veel van mij geleerd op het gebied van sparen.”

Nu zijn wij ook nieuwsgierig: wat zijn jouw spaargeheimen?
“Haha, het belangrijkste is het bepalen van een concreet spaarbedrag. En precies weten waar je voor spaart, zoals een huis kopen. Dat zorgt ervoor dat je de urgentie voelt en het je motiveert om geld opzij te zetten. In mijn telefoon staat bijvoorbeeld welk bedrag ik deze maand gespaard wil hebben. Zit ik een maand krap en spaar ik € 50 te weinig, dan weet ik dat ik de volgende maand € 100 extra moet sparen om op het gemiddelde van € 1.850 uit te komen.”

Hoe pakken jullie het sparen aan?
“Zodra onze salarissen binnenkomen, verdelen we het geld over verschillende potjes. Onze vaste lasten inclusief huur en boodschappen, zijn € 875 per persoon, dat gaat direct naar onze gezamenlijke rekening. Daarna stort ik als eerste het bedrag dat ik wil sparen op mijn spaarrekening. Wat overblijft, meestal zo’n € 300, gaat naar mijn eigen leuke-dingen-rekening, waarvan ik leuke dingen doe zoals kleding kopen en uitgaan.”

Moet je eigenlijk veel laten om zoveel te kunnen sparen?
“Ik doe alles wat ik wil, maar maak wel creatievere keuzes. We vinden het leuk om één keer per week uit te gaan. Maar tegenwoordig haal ik de ingrediënten voor cocktails in huis en drinken we eerst thuis in voor we de hort op gaan. We gaan ook iets minder vaak uit eten. Waar we niet op bezuinigen, is het maken van vette reizen, zoals naar Mexico vorig jaar. Ons vakantiegeld gaat ieder jaar helemaal op. En dat is prima.”

Heb je wel eens minder motivatie om te sparen?
“Ik krijg er juist een kick van. Sparen geeft mij een heel vrij gevoel. Als ik zo door blijf sparen, kan ik misschien ooit eerder stoppen met werken. De afgelopen jaren zag ik de huizenprijzen door het dak schieten en kon ik me best zorgen maken of wij ooit wel een huis konden kopen. Door te sparen, had ik het gevoel tóch wat controle te hebben over de huizenmarkt. En ik kan je vertellen: het is gelukt. Twee maanden geleden kochten we ons eigen huis!”

Gefeliciteerd! En, hoeveel eigen geld kunnen jullie inleggen?
“We kochten het huis voor € 480.000 en legden zelf € 80.000 in, dat scheelt ons € 400 aan maandlasten. We zijn nog met onze hypotheekadviseur aan het uitzoeken welke hypotheek we nemen. De rente is nu 4,5%, maar die staat nog niet vast, we hopen dat die nog wat zakt voor we verhuizen. Ook kijken we of we meteen extra gaan aflossen, omdat we zo goed kunnen sparen.”

Zo te horen sparen jullie fanatiek door nu jullie grootste doel is behaald?
“Zeker, al gaan we ook eerst even genieten van dit moment. We mogen het geld waar we zo hard voor hebben gewerkt nu eindelijk uitgeven. Wat een heerlijk gevoel!”

Meer spaarmotivatie? Luister dan naar deze aflevering van onze PorteRenee Podcast, waarin Kasper en Renée het verhaal van Merle bespreken. Zij wil in vijf jaar een ton sparen. Wow!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop