10 budgettips voor thuisvakantie

Vakantie? De meeste mensen gaan er dan tussenuit. Dat hoeft niet. Met deze 10 budgettips voor een thuisvakantie beleef jij een topzomer.

Wie zegt dat je voor een fijne vakantie het vliegtuig moet pakken? Het ontspannen reisgevoel terwijl je gewoon thuis bent. Dat klinkt heerlijk, toch. En dat kan. Al moet je misschien iets meer moeite doen. Blijf jij deze zomer thuis? Saskia deelt 10 budgettips voor een thuisvakantie. Zo heb je een heerlijke vakantie, zonder al je geld op te maken.

Tip 1: Kamperen in eigen tuin

Als kind ging ik nooit echt op vakantie. Heb ik het gevoel dat ik iets heb gemist? Niet echt. Want het kamperen in eigen tuin maakte een hoop goed. Vriendjes en vriendinnetjes kwamen logeren in de tent. En zo hadden ik en mijn broer het gevoel dat we zonder ouders op vakantie gingen. Fantastisch vonden we het.

Heb je nog een tent op zolder liggen? Zet deze dan op in je tuin. Maak een kampvuurtje, sla marshmallows in en geniet van de avondlucht. Zo creëer je die echte kampeer vibe gewoon in je eigen tuin. En het grote voordeel? Je kunt lekker in je eigen huis douchen en naar de wc 😉

Tip 2: Staycation in de buurt

Een thuisvakantie betekent natuurlijk niet dat je dag in dag uit thuis moet blijven. Misschien zit er bij jou in de buurt wel een hotel of camping. Maar zou je daar normaal gesproken nooit heen gaan, omdat het zo dichtbij is. Loop je als toerist door je eigen buurt, dan bekijk je je woonplek met een heel andere blik. Je ontdekt nieuwe plekjes en beseft hoe fijn je eigenlijk woont. Dat gevoel is onbetaalbaar, en kost je niks!

Tip 3: Een schoon huis

Wil je genieten van je thuisvakantie? Zorg dan dat je voor die tijd helemaal ‘bij’ bent. Maak je huis schoon, werk alle was weg en doe alvast zoveel mogelijk boodschappen. Zodra je vakantie begint, kun je ook echt achterover leunen. En hoef je niet eerst nog allerlei huishoudelijke klusjes te doen. Zo lijkt het net alsof je in een brandschoon vakantiehuisje binnenstapt, zonder ervoor te betalen.

Tip 4: Uitgebreid (buiten) ontbijten

Het fijne aan vakantie is dat je alle tijd hebt. Niet alleen om leuke dingen te doen, maar ook om lekker lang over je ontbijt te doen. Je hoeft niet snel even wat naar binnen te schuiven. Maar haal alles wat je lekker vindt, dek de tafel mooi en ga (als het kan) heerlijk in het zonnetje zitten. In alle rust een kopje koffie drinken en een croissantje eten is al een vakantiegevoel op zich!

Tip 5: Bij elkaar logeren

Even weg van huis zonder dat het iets kost? Ga logeren! Als kind waren logeerpartijtjes altijd hét hoogtepunt van de vakantie. Maar wie zegt dat logeren alleen voor kinderen is? Ook als volwassene kun je prima uit logeren gaan. Bel je beste vriend(in), je oma of ouders en vraag of je mag komen logeren. Een tas inpakken en van huis wegrijden, het voelt bijna alsof je echt op vakantie gaat.

Tip 6: Laat de klusjes voor wat ze zijn

Blijf je thuis in je vakantie? Dan is het verleidelijk om die tijd te gebruiken voor allerlei klusjes. Even de kozijnen schilderen, de garage opruimen of ein-de-lijk de ramen lappen. Maar dat is funest voor je vakantiegevoel. Je bent druk in de weer om al het achterstallig onderhoud weg te werken. Voordat je het weet is je vakantie alweer voorbij. En heb je een hoop geld uitgegeven bij de bouwmarkt.

Tip 7: Op verkenning in eigen buurt

Tijdens corona bleven we massaal thuis. En konden we op ontdekkingsreis in eigen buurt. Ik vond dat heerlijk! Zo ontdekte ik samen met een vriendin een botanische tuin bij de universiteit waar we jarenlang studeerden. Nooit geweten dat daar zo’n bijzonder plek was. Het voelde bijna alsof we ergens in de jungle aan de ander kant van de wereld liepen.

Wil jij dit ook? Vul je rugzak met eten en drinken, en ga op pad. Lopend of met de fiets. En plan van te voren geen route uit. Maar ga gewoon. Juist de gedachte “ik zie wel waar ik uitkom”, geeft je dat onbezonnen vakantiegevoel.

Tip 8: Doe een woningruil

Goedkoop op vakantie? Dat kan! Met een woningruil verruil je je eigen huis met die van een ander. Zo vertoef je toch een paar dagen of weekje op een totaal andere plek. Maar heb je geen extra kosten. Je kunt een woningruil met een vriend(in), kennis of familielid doen, maar ook met vreemden.

Liever geen mensen in je huis? Dan kun je ook kijken of je op iemands huis kunt passen. Iemand gaat op vakantie en jij past in de tussentijd op het huis (en huisdier).

Tip 9: Ontdek de natuurparken

Wist je dat Nederland barst van de natuurgebieden? Voor prachtige natuur hoef je dus echt niet naar het buitenland. Rondstruinen op de Veluwe, strandwandelingen maken of een kano huren. Het kost (bijna) niks, maar het voelt wel alsof je even helemaal weg bent. Het leuke van een natuurpark is dat er vaak van alles te doen is. Sterren kijken, schaapskuddes, op pad met de boswachter, een zeehondentocht, noem maar op.

Tip 10: Check het VVV-kantoor

En de laatste van de 10 budgettips voor een thuisvakantie. Komt-ie: in een VVV-kantoor liggen veel foldertjes voor activiteiten, evenementen, concerten, uitjes en bezienswaardigheden. Voor allerlei budgetten. Thuis vakantie vieren hoeft niet duur te zijn. Kies iets uit wat jou leuk lijkt en bij je budget past. Vaak liggen er ook foldertjes voor gratis activiteiten. Of je vraagt aan een medewerker wat er allemaal in jouw stad te doen is.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!