Thuisvakantie? Zo kost het je geen vermogen

Zeg je vakantie, zeg je buitenland. Tenminste, veel mensen gaan er dan tussenuit. Dat hoeft niet. Saskia deelt hieronder tien budgettips voor een fijne thuisvakantie. Op naar die topzomer (met hopelijk wat minder regen)!

Wie zegt dat je voor een fijne vakantie het vliegtuig moet pakken? Het ontspannen reisgevoel terwijl je gewoon thuis bent, dat klinkt heerlijk toch. En dat kan. Al moet je misschien iets meer moeite doen. Maar met deze tips gaat het je zeker lukken. Zo heb je een heerlijke vakantie, zonder al je geld op te maken.

Tip 1: kamperen in eigen tuin

Als kind ging ik nooit op vakantie. Heb ik het gevoel dat ik iets heb gemist? Niet echt. Want het kamperen in eigen tuin maakte een hoop goed. Vriendjes en vriendinnetjes kwamen logeren in de tent. En zo hadden mijn broer en ik het gevoel dat we zonder ouders op vakantie gingen. Fantastisch vonden we het.

Heb je nog een tent op zolder liggen? Zet die dan op in je tuin. Maak een kampvuurtje, sla marshmallows in en geniet van de avondlucht. Zo creëer je die echte kampeer vibe gewoon in je eigen tuin. En het grote voordeel? Je kunt lekker in je eigen huis douchen en naar de wc.

Tip 2: staycation in de buurt

Een thuisvakantie betekent natuurlijk niet dat je dag in dag uit thuis moet blijven. Misschien zit er bij jou in de buurt wel een hotel of camping. Maar zou je daar normaal gesproken nooit heen gaan, omdat het zo dichtbij is. Loop je als toerist door je eigen buurt, dan bekijk je je woonplek met een heel andere blik. Je ontdekt nieuwe plekjes en beseft hoe fijn je eigenlijk woont. Dat gevoel is onbetaalbaar, en kost je niks!

Tip 3: een schoon huis

Wil je genieten van je thuisvakantie? Zorg dan dat je voor die tijd helemaal ‘bij’ bent. Maak je huis schoon, ruim op, werk alle was weg en doe alvast zoveel mogelijk boodschappen. Zodra je vakantie begint, kun je ook echt achterover leunen. En hoef je niet eerst nog allerlei huishoudelijke klusjes te doen. Zo lijkt het net alsof je in een brandschoon vakantiehuisje stapt, zonder ervoor te betalen.

Tip 4: uitgebreid (buiten) ontbijten

Het fijne aan vakantie is dat je alle tijd hebt. Niet alleen voor leuke dingen, maar ook om lekker uitgebreid te ontbijten. Je hoeft niet snel even wat naar binnen te schuiven. Haal alles wat je lekker vindt, dek de tafel mooi en ga (als het kan) heerlijk in het zonnetje zitten. In alle rust een kopje koffie drinken en een croissantje eten is al een vakantiegevoel op zich!

Tip 5: bij elkaar logeren

Even weg van huis zonder dat het iets kost? Ga logeren! Als kind waren logeerpartijtjes altijd hét hoogtepunt van de vakantie. Maar wie zegt dat logeren alleen voor kinderen is? Ook als volwassene kun je prima ergens logeren. Bel je beste vriend(in), je oma of ouders en vraag of je mag blijven slapen. Een tas inpakken en van huis wegrijden, het voelt bijna alsof je echt op vakantie gaat.

budgettips thuisvakantie

Tip 6: laat de klusjes voor wat ze zijn

Blijf je thuis in je vakantie? Dan is het verleidelijk om die tijd te gebruiken voor allerlei klusjes. Even de kozijnen schilderen, de garage opruimen of ein-de-lijk de ramen lappen. Maar dat is funest voor je vakantiegevoel. Je bent druk in de weer om al het achterstallig onderhoud weg te werken. Voordat je het weet is je vakantie voorbij. En heb je een hoop geld uitgegeven bij de bouwmarkt.

Wél een leuk vakantieklusje: hang een hangmat op (of koop er eentje met zo’n standaard). Daar krijg je spontaan een vakantiegevoel van.

Tip 7: op verkenning in eigen buurt

Een tijdje terug ontdekte ik samen met een vriendin een botanische tuin bij de universiteit waar we jarenlang studeerden. Nooit geweten dat daar zo’n bijzonder plek was. Het voelde bijna alsof we ergens in de jungle aan de ander kant van de wereld liepen.

Wil jij dit ook? Vul je rugzak met eten en drinken, en ga op pad. Lopend of met de fiets. En stippel van te voren geen route uit. Maar ga gewoon. Juist de gedachte: ik zie wel waar ik uitkom, geeft je dat onbezonnen vakantiegevoel.

Tip 8: doe een woningruil

Goedkoop op vakantie? Dat kan! Met een woningruil verruil je je eigen huis met die van een ander. Zo vertoef je toch een paar dagen of weekje op een totaal andere plek. Maar heb je geen extra kosten. Je kunt een woningruil met een vriend(in), kennis of familielid doen, maar ook met vreemden. Dat kan bijvoorbeeld via een huizenruilplatform.

Liever geen mensen in je huis? Dan kun je ook kijken of je op iemands huis kunt passen. Iemand gaat op vakantie en jij past in de tussentijd op het huis (en huisdier).

Tip 9: ontdek de natuurparken

Wist je dat Nederland barst van de natuurgebieden? Voor prachtige natuur hoef je echt niet naar het buitenland. Rondstruinen op de Veluwe, strandwandelingen maken of een kano huren. Het kost (bijna) niks, maar het voelt wel alsof je even helemaal weg bent. Het leuke van een natuurpark is dat er vaak van alles te doen is. Sterren kijken, schaapskuddes, een fiets of elektrische step huren, op pad met de boswachter, een zeehondentocht, noem maar op.

Tip 10: ga naar het VVV-kantoor

En de laatste van de tien budgettips voor een thuisvakantie: ga naar de tourist information of het VVV-kantoor. Daar liggen veel foldertjes voor activiteiten, evenementen, concerten, uitjes en bezienswaardigheden. Voor allerlei budgetten. Thuis vakantie vieren hoeft niet duur te zijn. Kies iets uit wat jou leuk lijkt en bij je budget past. Vaak liggen er ook foldertjes voor gratis activiteiten. Of je vraagt aan een medewerker wat er allemaal in jouw stad (of dorp) te doen is.

Renée en Kasper blijven deze zomer ook lekker thuis. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Check maar de video hieronder.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen