Dit gaan zonnepanelen ons kosten (en zo snel verdienen we ze terug)

Wat kosten zonnepanelen eigenlijk? Ik deel wat wij gaan betalen voor de tien panelen die op ons dak komen. En ik moet zeggen: de kosten vallen me mee.

Binnenkort laten wij zonnepanelen op het dak van ons huis plaatsen. We willen onze energiekosten flink naar beneden brengen. Daar deden we tijdens de verbouwing ook al ons best voor. Zo lieten we het enkel glas vervangen en kozen voor vloerverwarming. De nieuwe badkamer zal elektrisch verwarmd worden, dus niet met gas. En we hopen dat we die energie kunnen winnen met zonnepanelen.

Ik had geen idee van prijzen toen ik begon met offertes aanvragen. Inmiddels wel en eigenlijk vallen die kosten me best mee. Als leek had ik die hoger verwacht. Ik begreep van de adviseurs wel dat de prijzen steeds verder dalen. Dat is meestal zo bij nieuwe snufjes. Een draagbare cd-speler (herinner je je die nog?) kostte ooit een vermogen. Ik weet dat nog want ik spaarde er als tiener een bij elkaar. Om vervolgens te zien dat ze 1,5 jaar later bijna gratis weg werden gegeven. Dat hoort nu eenmaal bij de ontwikkeling van technologie. Ik kan wel wachten tot zonnepanelen nog goedkoper worden, maar dan betaal ik in de tussentijd gewoon mijn volledige elektrarekening. Zonde.

zonnepanelen kosten

Dus vroeg ik een aantal offertes aan. Bij sommige partijen haakte ik meteen af. Te onpersoonlijk, geen fijn gevoel bij het bedrijf of de adviseur. Dat is voor mij nu eenmaal ook belangrijk. Dat als er wat met de panelen is, je ook vriendelijk en goed geholpen wordt.  We kregen een aantal offertes, waarvan ik er één uit uitkoos. We hebben wel wat korting kunnen onderhandelen. Probeer dat dus vooral! 

LEES OOK: Zonnepanelen: zoveel bespaart het ons en zo reken jij dit voor jezelf uit

Nu naar de cijfers

Wij kunnen op ons platte dak maximaal 10 panelen kwijt. Dat is voor nu genoeg om ons volledige elektraverbruik te dekken. Maar als onze kinderen groter worden, zullen we waarschijnlijk wat moeten gaan bijbetalen. We hebben nog een aanbouw met plat dak waar panelen op zouden kunnen, maar die vangen daar teveel schaduw van het huis. Daar kiezen we dus niet voor. Met de 10 panelen zullen we het voorlopig moeten doen.

Die 10 zonnepanelen inclusief plaatsing gaan ons in totaal 3.450 euro kosten. Daar zit de BTW nog bij in. Die kun je terugkrijgen, dan blijft er 2.851 euro netto aan kosten over.

Wij gebruiken met ons hele gezin zo’n 255 kWh per maand. Dat is 3060 KwH per jaar. De prognose is dat die 10 panelen per jaar 3040 gaan opleveren. Dat zou betekenen dat ons verbruik zo ongeveer helemaal gecoverd is. Dat stroomgebruik kost ons nu 55 euro per maand, dus 660 euro per jaar. 

Met die cijfers kunnen we precies uitrekenen hoelang het duurt voordat we de kosten van de panelen terugverdiend hebben in bespaarde energiekosten.

2851 euro (de kosten) / 660 (de bespaarde kosten per jaar)  = 4,3.
Oftewel binnen ruim 4 jaar hebben we deze investering terugverdiend.

Een rendement dus van 25%. Dat haal je niet zo snel ergens anders.

LEES OOK: Zonnepanelen: Zo weet je of jouw dak geschikt is

Daar zet ik dan als kanttekening bij dat er misschien wat kosten moeten worden gemaakt om een draad te trekken naar de meterkast. Geen enorm bedrag, maar toch. Aan de andere kant doet zonnepanelen de waarde van je huis ook weer stijgen. Dus laten we dat dan tegen elkaar wegstrepen.

Ik was blij verrast door deze uitkomst. De terugverdientijd is bij ons ook zo gunstig omdat wij een plat dak hebben, waar de zon lekker op kan schijnen. Als je dak minder lekker voor de zon ligt, kan de opbrengst lager zijn en is de terugverdientijd dus ook langer. 

Ik ben blij! Wij sparen nog even door voor de panelen en gaan deze stap komend jaar hoogstwaarschijnlijk nemen. Natuurlijk hou ik jullie op de hoogte!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop