Deze verbouwingen leveren je overwaarde op

We hebben behangen, een nieuwe schutting gezet en de buitenboel wordt geschilderd. Misschien is ons huis daardoor nu al meer waard geworden. Maar welke klussen en verbouwingen leveren nou écht flink overwaarde op? Ik zocht het uit.

Abonneer je op mijn Youtube-kanaal

Een bevriende makelaar stapte hier een week geleden binnen. ‘Wow!’ ‘Vind je het mooi?’ vroeg ik. Hij antwoordde van ‘ja.’ Dat blijft geweldig om te horen. Toen we ons huis kochten waren de muren spierwit (en een beetje ongezellig, vond ik). Er zat een stuk zwart barok behang op en bij de keuken een soort geïmproviseerd bordjesbehang. Iedere zijn smaak, natuurlijk. Maar echt strak zag het er niet uit. We hebben gezocht, maar die pot met goud aan het einde van de regenboog (nog) niet gevonden. Dus moesten we, toen we hier gingen wonen, kiezen. Wat gaan we eerst doen? Waarvoor moeten we nog sparen? We besloten het hele huis van binnen te laten schilderen. Na veel bouwmarkten en verfwinkels te hebben bezocht, kozen we voor een groen-grijze kleur. Waarvan ik hoopte dat die prachtig zou staan bij de wit, houten kozijnen, met glas-in-lood. En ja hoor, dat had ik goed bedacht. Ik vind het zó mooi geworden! En de bevriende makelaar dus ook.

Hij hintte er zelfs op dat ons huis nu al meer waard was geworden, door de paar dingen die we hadden gedaan. Dat verbaasde mij. Ik dacht altijd: alleen extra vierkante meters creëren leidt tot een hogere waarde. ‘Echt niet,’ zei hij stellig. Dus ging ik op zoek naar meer informatie. Welke veranderingen in je huis, zorgen dat de waarde van je huis stijgt? En ik ontdekte dat dat met name deze drie zijn:

1 Achterstallig onderhoud wegwerken.
Ons huis is niet per definitie een klushuis, maar wel een huis met veel achterstallig onderhoud. De schutting was door en door verrot en dreigde bij iedere windhoos weg te waaien. De tuin grotendeels een moerasgebied, de uitbouw niet afgewerkt en de wanden flinterdun. Hier valt voor ons een hoop meerwaarde te behalen. Mensen kopen toch het liefst een huis dat af is. Moet er nog veel gebeuren? Dan haken ze af. Zeker omdat je tegenwoordig niet zo makkelijk meer bij kunt lenen voor het opknappen van je huis. Dat moet je (grotendeels) van eigen geld doen.

2 Je huis verduurzamen
Wij hebben in ons nieuwe huis energielabel G. Ook daar moet het een en ander aan gebeuren, zeg maar. De isolatie is slecht, hier en daar zelfs nog enkel glas en overal kozijnen met kieren waar de buitenlucht zo door naar binnen piept. Door goed te isoleren kun je tot zo’n 30% besparen op je energierekening. Dat klinkt lekker! Dat betekent goedkoper wonen en dat vindt iedereen fijn. Kortom: je huis wordt meer waard. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, kwalitatief hoogstaand dubbel glas. Het helpt allemaal. Je hebt hierbij ook geen last van wat ik het keuken-effect noem. Dat is dat je er een nieuwe keuken in zet en dat potentiële kopers die keuken helemaal niet mooi vinden. Dan wordt je huis er, voor die mensen, geen euro meer waard op. Isolatiekosten verdien je grotendeels terug. Tussen de 75% en 100% van wat je investeert, krijg je terug aan waardevermeerdering.


Meer over duurzaam wonen lees je op de site van RegioBank. Je vindt hier onder meer een de woningtest die je in vijf minuten laat zien welke energiebesparende maatregelen jij thuis kunt nemen.


3 Meer vierkante meters
Wij hebben een huis gekocht van zo’n 110m2. Het is beneden al uitgebouwd, met veel ramen en licht. Top, dus. Maar boven is het best krap. Onze zoontjes slapen samen op één kamer. Dat is gezellig, maar ook een beetje noodzakelijk. Ik heb namelijk ook een werkkamer nodig. Het idee is dat ik dat werken ooit in een bijgebouw in de tuin ga doen. Want aan tuin geen gebrek hier. Voor nu doen we het even zo. Het creëren van meer woonoppervlak hoort echt bij dé drie manieren om je huis meer waard te maken. In Amsterdam is de gemiddelde vierkante meterprijs ruim 5.000 euro. Bouw je uit/op/aan en heb je daardoor tien vierkante meter meer om te bewonen? Reken je winst maar uit. Op het platteland in Drenthe liggen die prijzen natuurlijk weer anders. Te veel inleveren op je tuin is ook weer niet handig, want ook een beetje ruimte in de tuin is voor huizenkopers belangrijk. De zolder omtoveren tot extra slaapkamer is natuurlijk een topidee. Je levert niet in op buitenruimte en de investering blijft beperkt. Het kost je in ieder geval een stuk minder geld dan bijvoorbeeld een uitbouw of opbouw.


Ons huis wordt beetje bij beetje mooier, en daarmee ook (hopelijk) meer waard. Al hebben wij voor de komende jaren niet de ambitie om hier weg te gaan. Wij hebben het fijn, de kinderen hebben het fijn. De komende jaren hebben wij hier nog volop klus. En daarna wil ik lekker genieten van wat we allemaal gemaakt hebben.

Dit artikel is een samenwerking met mijn hypotheekverstrekker Regiobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.