Vivian (23) doet voor 40 euro per week boodschappen. Om binnen dat boodschappenbudget te blijven, heeft ze een speciaal systeem voor zichzelf ontwikkeld.
“Zodra ik salaris krijg, zet ik €160 voor een hele maand in een digitaal spaarpotje. Zo weet ik dat ik voor de hele maand genoeg geld heb voor boodschappen. Dat vind ik een fijn idee. Elke zondagavond maak ik €40 over naar mijn boodschappenrekening. Soms staat er nog wat op van de week ervoor. Dan hoef ik minder over te maken.”
Voor wie doe je precies boodschappen?
“Ik woon alleen. Mijn vriend eet 2 á 3 dagen per week in de avond mee. Een vriendin eet ook wel eens mee. Zij neemt soms zelf ook eten mee. Ook verwen ik mijn kat uitgebreid. Hij krijgt kattenmelk, natvoer en snoepjes uit mijn boodschappenbudget. Brokjes reken ik tot huisdierenkosten en haal ik van de rekening waar ik ook de dierenartskosten van betaal. Ja, ook daar heb ik een apart spaarpotje voor.”
Boodschappen doen voor een eenpersoonshuishouden. Vind je dat lastig?
“Het vereist dat je goed nadenkt over wat je doet. Omdat ik vaak alleen eet, hou ik vaak ingrediënten over. Die verwerk ik later in de week weer in een gerecht. Stel, ik eet op maandag miso ramen en heb taugé over. Dan eet ik later in de week couscous, waar ik die taugé doorheen doe. Zo hoef ik niets weg te gooien en dat is ook besparen.”
Wat is jouw grote boodschappenbudget tip?
“De folders goed checken. Op zondagavond kijk ik de folders door van de winkels in de buurt en reken ik thuis al uit wat alles op mijn lijstje me gaat kosten. Dit moet volgens mijn regel €10 minder zijn dan mijn weekbedrag. Zodat ik tussendoor nog wat geld heb om extra dingetjes te halen.”
Hoe vaak ga je elke week naar de winkel?
“Meerdere keren. Sommige mensen zeggen dat één keer per week boodschappen doen beter is, maar ik ben dan juist geneigd om te veel te kopen. Ik ben altijd bang dat ik anders niet genoeg heb. Elke keer dat ik naar de winkel ga, haal ik voor één of twee dagen boodschappen. Zo hoef ik nooit met zware tassen te zeulen en heb ik toch een soort maaltijdplanning voor mezelf.”
Wat koop je alleen in de aanbieding?
“De echte Chocomel. Ik vind die zo lekker, maar zonder korting echt te duur. Elke maand of twee maanden zijn die pakken wel ergens afgeprijsd. Dan haal ik genoeg voorraad tot de volgende aanbieding. Ook wasmiddel bijvoorbeeld, koop ik alleen in de aanbieding. Het is zonde om daar het volle pond voor te betalen, toch?”
Gaat er ook wel eens iets niet goed in de supermarkt?
“Och, als ik honger heb en boodschappen ga doen, ben ik snel geneigd om iets lekkers te halen. Een bakje sushi bijvoorbeeld. Of gevulde koeken. Dat is relatief echt te duur. Zeker omdat ik weet hoeveel boodschappen ik daarvoor zou kunnen halen. Tja, toch gebeurt het nog wel eens.”
Stel dat je budget bijna op is die week, wat kook je dan?
“Mijn ultieme boodschappenbudget recept is mac ‘n cheese. Dat is macaroni met hamblokjes, crème fraîche, wat kruiden en geraspte kaas. Ook mijn broccoli ovenschotel is een budgetknaller en er zit ook nog eens veel groenten in.”
Je hebt een heel eigen systeem ontwikkeld. Werkt het voor je?
“Haha, het is misschien een beetje apart en streng, maar het helpt mij om grip te houden op mijn uitgaven. Ik wil voorkomen dat ik de ene week het financiële gat van de vorige week nog moet dichten. Dat vind ik stressvol. Door het geld op een aparte rekening te zetten, hoef ik niet bang te zijn dat het kopen van dat leuke jurkje, ervoor zorgt dat ik geen eten meer kan kopen. Dat gebeurde me vroeger wel eens en dan moest ik de rest van de week leven op water, thee, brood, noedels en rijst. Daar leerde ik van en nu doe ik het lekker op mijn eigen manier.”