De culinaire broodtrommel: statussymbool of pure geldverspilling?

Renée ergert zich groen en geel aan de culinair gevulde broodtrommels die moeders delen op Instagram. Blijkbaar is een boterham met kaas niet goed genoeg meer. En dat terwijl de boodschappen al zoveel duurder zijn geworden. Laat je niet gek maken, zegt Renée.

Een beetje Turks fruit. Een handje biologische noten. Een knijpfruitje. Een in de vorm van Mickey Mouse gesneden desem-boterham. Steeds vaker zie ik Insta-moeders vol trots de inhoud van de broodtrommels van hun kinderen delen. Daar zitten nooit twee boterhammen in, met een appel of banaan als tussendoortje. Nee, het zijn culinaire hoogstandjes, waar de gemiddelde chef-kok met ontzag naar zal kijken.

Handen vol

Ondanks dat ik heel actief ben op Instagram, weiger ik aan deze trend mee te doen. Ten eerste omdat ik betere dingen te doen heb. Net als bij andere normale gezinnen, is het bij ons soms best een kunst om werk, school, huishouden en een sociaal leven allemaal te jongleren. Als ik ook nog een half uur eerder op moet staan om van de inhoud van de broodtrommels van mijn twee kinderen een kunstwerk te maken, is dat net het duwtje een burn-out in, vrees ik.

Zoete smurrie

Kijk, ik word ook niet wildenthousiast van een boterham met kaas die al een paar uur in een broodtrommel zit. Ik herinner me de boterhammen vruchtenhagelslag nog, die mijn moeder me vroeger meegaf naar school. De hageltjes waren onherkenbaar veranderd in een soort zoete smurrie. Maar ach, het smaakte prima! Los van dat ik vind dat je niet door al te veel hoepels hoeft te springen om het je kind naar de zin te maken, vind ik ook van de financiële kant van deze culinaire-broodtrommeltrend wel wat.

Onnodige kosten

Het betekent namelijk dat de toch al hoge boodschappenkosten nóg verder omhoog gaan. Alleen maar omdat er een nieuwe standaard wordt gesteld, waarvan we het gevoel hebben eraan te moeten voldoen. Onzin, natuurlijk. Laten we alsjeblieft niet doen alsof die kunstige lunch voor het kind zelf gemaakt wordt. Dat doen ouders om indruk te maken op andere ouders, of op de meester of juf, dan wel om een goed gevoel over zichzelf te krijgen. Er zullen weinig kinderen te vinden zijn die hun dag een hoger cijfer geven, omdat er een in de vorm van een roosje uitgesneden radijsje in hun broodtrommel zat. Normaal is goed genoeg, ook voor jouw kind. Bovendien: de aarde is belast om dat brood te maken, papa en mama hebben gewerkt om dat brood te kunnen kopen. Dus weiger ik de helft eraf te snijden om het op een cartoonfiguurtje te laten lijken.

Besparen op de broodtrommel

Wil je besparen op de lunchtrommel? Kies voor volkorenbrood dat lekker vult en dat je voordelig koopt − en waarvan je eventueel een voorraadje in de vriezer stopt. Skip de pakjes drinken en vul een herbruikbare beker met melk of water. Scoor die extraatjes voor in de broodtrommel vooral in de aanbieding. Investeer eventueel in een klein koeltasje om de boel koel en lekkerder te houden. Zo kun je een broodtrommel heerlijk en gezond vullen, zonder failliet te gaan. En laat de nieuwe standaard van hoe die lunch voor kinderen eruit moet zien volgens Instagram vooral lekker los. Ze zeggen wel dat liefde door de maag gaat. Maar dat kan ook prima in de vorm van een boterham met smurrie-vruchtenhagel.

Benieuwd hoe de broodtrommel van onze kinderen eruitziet? Nou, zo dus. Niets bijzonders, maar toch lekker én gezond. Wil je meer handige (be)spaartips? Kom ons volgen op Instagram, vinden we leuk!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop