Zo creëer je meerdere stromen inkomen

Een vast contract geeft zekerheid. Maar het is geen garantie voor de toekomst. Je baas kan je alsnog gewoon ontslaan. Veel zekerder én leuker is inkomen ontvangen via meerdere inkomstenbronnen. We leggen je uit hoe je dat doet en wat de voordelen zijn.

Yes, je hebt een vast contract! Misschien heb je er zelfs wel even op geproost. Want met dat contract op zak zit je echt geramd, toch? Nou, eigenlijk niet. Ik ken genoeg mensen, die ook met dat papiertje in bezit, gewoon op straat zijn gezet. Soms wel met een zak geld. Dat dat dan weer wel. En daarna krijg je een uitkering. Ook waar. Maar leven van een uitkering of op zoek naar een nieuwe baan is niet altijd makkelijk. Voor mij is een vast contract dus geen holy grail. Wat dan wel? Dat vertel ik je graag.

Hoe onzeker is freelancen nu eigenlijk?

Veel mensen vinden freelancen, wat ik doe, maar onzeker. En vinden dat eng. Ze vragen hoe ik dat doe, omgaan met die onzekerheid. En hoe eng is dat wel niet. Nou mensen, ik lig er wakker van. Open ogen naar het plafond staren.

Nee, hoor. Niet dus. Ik heb die angst voor freelancen, waar mensen in loondienst het altijd over hebben, nooit zo ervaren. Mijn antwoord op die onzekere vragen? Ik vind mijn werk minder onzeker dan dat van hen. Betekent dat dat alles goed hoor? Nee, dat ook niet.

Zo gingen de laatste jaren meerdere keren opdrachtgevers van mij failliet. Een paar jaar geleden verloor ik een opdrachtgever, die me zo’n €1.000 per maand opleverde. Ja, dat was wel even schrikken, hoor! Maar ik ging niet kopje onder. En rende ook niet snel naar een baan in loondienst.

Als freelancer wed je namelijk nooit op één paard. Je spreidt je kansen omdat je meerdere opdrachtgevers hebt. Bovendien ben je als vanzelf voortdurend aan het netwerken; je hebt met zoveel verschillende mensen contact. Zo is er altijd wel iemand die je aan een nieuwe opdracht kan helpen. De situatie met de failliete opdrachtgever loste zich daarom vanzelf op. De chef van het blad dat ermee stopte, ging naar een ander mooi blad. En guess what? Hij huurde me gewoon opnieuw in. Zo makkelijk gaat het soms.

Mijn kansen nog verder spreiden

Toch zette het me wel aan het denken. Niet perse uit angst. Want ik had een prima inkomen. En leuke opdrachtgevers. Maar ik werd wel nieuwsgierig. Zo zijn er in Amerika mensen die wel 15 verschillende inkomstenbronnen hebben. Ze verhuren bijvoorbeeld een kamer via Airbnb, ze kopen een appartement en verhuren het, ze ontvangen dividend uit aandelen, rente over spaargeld, ze hebben een blog, ze werken als freelancer, en ga zo maar door.

Heb je meerdere stromen van inkomen? Dan hoef je dus nooit wakker te liggen wanneer er eentje wegvalt. Want je hebt nog zoveel om op terug te vallen. Nu hebben ze in Amerika ook een minder goed sociaal vangnet, waardoor het spreiden van je inkomen nog belangrijker is. Ik wil vooral minder afhankelijk zijn van één soort werken (mijn schrijven).

Hoe creëer je meerdere stromen inkomen?

Ik ben er volop mee bezig. Met het aanboren van nieuwe inkomstenbronnen. Ik krijg dan ook vaak de vraag hoe ik dat doe. Hoe begin je? Mijn antwoord: dat kan van alles zijn.

Ben je goed in Frans? Ga twee uurtjes per week Franse les geven. Kun je piano spelen? Pianoles it is. Nu is mijn pianospel nog slechter dan mijn Frans, dus allebei geen optie. Zo’n inkomstenbron komt dus wel voort uit iets wat je leuk vindt én kan. Zo ben ik een maand geleden PorteRenee begonnen. In eerste instantie uit liefde, maar nu het zo goed gelezen wordt (hoera!), krijg ik er ook een klein beetje inkomen uit via advertenties. Zo is mijn eerste side hustle geboren.

Voor een tweede side hustle ging ik in gesprek met een financieel adviseur. We dachten na over het kopen van een klein appartement in een upcoming stad, buiten de Randstad. Voor de verhuur. Huuropbrengsten is inkomen waar we niet direct voor hoeven te werken iedere maand. Passief inkomen, noem je dat. We besloten dat toen nog niet te doen. En staken liever al ons spaargeld in ons eigen huis. Maar het idee is er nog steeds. We hopen ooit nog zoiets te kunnen realiseren.

Het maken van plannen en nadenken over meerdere stromen van inkomen maken mij in ieder geval heel blij. Wanneer je allerlei dingen kunt doen die je leuk vindt en waar je goed in bent, dan is inkomen generen zoveel leuker. Eén baas, één baan, van 9 tot 5, dat kan. Als jij daar blij van wordt. Maar doe het niet uit angst. Of omdat het zo’n zekerheid geeft. Want er zijn zoveel meer opties!

Lees ook: Leer dit en sparen gaat als vanzelf

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!