Colin gaf in 10 jaar tijd 47 miljoen euro uit

Colin won 191 miljoen euro in de loterij. Toen hij zo’n 10 jaar later overleed had hij ruim 40 miljoen daarvan al uitgegeven. Mensen verbazen zich daarover, maar heeft de beste man niet groot gelijk? En wat zou Renée eigenlijk doen met 191 miljoen?

Colin werkte als cameraman. Zijn vrouw had een baan als verpleegkundige in de psychiatrie. Mooie banen, maar een vermogen van 191 miljoen euro zou je er never nooit niet mee kunnen vergaren. Toch werd dat in 2011 op hun gezamenlijke rekening bijgeschreven. Het Engelse stel won toen de EuroMillions loterij.

Wat zou jij doen met een miljoen, wordt wel eens gevraagd. Daar weten veel mensen het antwoord al niet op. Laat staan op de vraag: wat zou je doen met 191 miljoen? Toch wist de familie Weir zich wel raad met het geld. 

Hoe krijg je zoveel geld op?

Het is een vraag die mensen zich wel vaker stellen over de geluksvogels die een loterij winnen. The Sun kan die vraag nu beantwoorden voor de Britse winnaar, die in één klap 161 miljoen pond (191 miljoen euro) won, maar in december 2019 overleed.

Hij kocht voor 1,1 miljoen pond een immens groot huis aan zee. De inrichting daarvan kostte hem ook nog eens ruim 2 ton. Daarnaast legde hij een indrukwekkend wagenpark aan, bestaand uit een Bentley Arnage (10.000 pond), een Jaguar F-Pace (28.250 pond) een Mercedes V Class (35.000 pond) en een Mercedes E Class Estate (28.250 pond). Doe er nog een vakantiehuis bij van een paar miljoen plus een paar paarden en de teller begint te lopen. 

Colin gaf niet al het geld uit aan materiële zaken. Hij investeerde geld in een Schotse frisdrank en een Britse bakkerijketen. Ook kocht hij voor zo’n 2,5 miljoen een voetbalclub. In ruil daarvoor werd een tribune naar hem vernoemd. Hij doneerde nog een flink bedrag aan een politieke partij. En ook goede doelen werden flink gespekt.

191 miljoen was meer dan hij kon opmaken

Loterijwinnaar Colin Weir overleed onlangs op 71-jarige leeftijd. Niet lang nadat zijn vrouw en hij bekend maakten te gaan scheiden. Zo zie je maar, geld doet niet alles voor je geluk. Zeker 191 miljoen niet. Door zijn overlijden kwam aan het licht dat de man van zijn deel (50% van het gewonnen geld), al ongeveer de helft uit had gegeven. Mensen vragen zich massaal af hoe je zo snel door je geld heen kunt gaan. Nou, nu weten we het.

Ik verbaas me dan weer dat mensen zich er zo over verbazen. De man was 71 jaar en niet bepaald van goede gezondheid. Hij had meer geld gewonnen dan in een mensenleven op zou gaan bij normale consumptie. Dus gaf hij geld weg aan vrienden, familie, aan iedere persoon, instelling, club of bedrijf die hij wilde steunen. Door zijn plotselinge rijkdom kon hij dat opeens. 

Vermogen opbouwen: hoezo?

Bovendien: wat moet je anders met dat geld? Sparen hoeft niet meer en heeft met 0% rente ook weinig zin. Het geld beleggen om te laten groeien? Waarom zou je als je al zoveel hebt? Nog een huis kopen? Tja, je kunt maar op één plek tegelijk zijn. De loterij winnen lijkt een grote droom voor veel mensen, maar mij lijkt het een crime. Iedereen wil wat van je en je bent altijd bang dat je je geld kwijtraakt. Oplichters liggen op de loer en bedelaars voor je deur. Niemand snapt het wanneer je ‘nee’ zou zeggen, want je hebt toch genoeg? En wanneer je eenmaal op grote voet leeft, gaat zelfs 191 miljoen euro blijkbaar verrekte snel op.

Wat ik zou doen met 191 miljoen?

Ik zou 181 miljoen ervan weggeven aan goede doelen. Van de 10 miljoen die ik overhoud zou ik lekker leven. Van dat geld kan heel veel, maar niet alles. En dat lijkt me heel gezond. Maar de kans dat ik ooit zo’n prijs win, is 0. Want ik heb geen loten en speel niet mee. Ik zal mijn eigen vermogen op moeten bouwen en eigenlijk vind ik dat veel leuker.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop