Bonnetje: “Mijn koelkast ziet eruit alsof ik elk weekend een verjaardag geef”

Lenny (37) eet bijna nooit alleen. Ze is co-ouder van haar dochter van 14 en haar zoon van 11 jaar, die eten om de week mee. Ook schuift haar vriend vaak aan. Of een vriendin komt aanwaaien om te borrelen. Daarom heeft ze altijd wel iets lekkers in huis.

Dat klinkt als een gezellige boel! Wat voor lekkers heb je dan in huis?
“Haha, ja dat is het af en toe wel. Ik kan me echt laten verleiden door dingen zoals hapjes voor het weekend. Kaasjes, smeersels, toastjes, van die bakjes met Spaanse worstjes enzo. Heerlijk! Soms denk ik: mijn koelkast ziet eruit alsof ik een verjaardag geef. En dan is het gewoon een willekeurige zaterdag.”

Hoe doe jij meestal boodschappen?
“Ik zie het echt als een noodzakelijk kwaad en sjees zo snel mogelijk door de winkel. Daarom wil ik het goed voorbereiden. Ik begin vaak op zondag met het doornemen van de nieuwe folders. Wij hebben drie supermarkten in het dorp en ik kijk goed naar hun verschillen in aanbiedingen.”

Ga je dan naar meerdere winkels?
“Nee joh, dat wil ik echt niet! Maar ik vind het zonde om bijvoorbeeld frisdrank, wasmiddel of vaatwastabletten mee te nemen bij de Dirk als die bij Vomar echt veel goedkoper zijn. Het grootste deel haal ik wel bij Dirk van de Broek, omdat die qua prijzen aan de onderkant zit en het naast de deur zit.”

Maak je een boodschappenlijstje?
“Zeker! Die neem ik mee naar de supermarkt en ik streep het ook echt af. Loop ik daar met briefje en pen, haha. Meestal maak ik op maandagochtend een menu voor vijf dagen, waarin ik probeer een goede afwisseling te houden. Keertje pasta, keertje rijst, aardappelen, vega. Verder kijk ik goed de voorraadkast na en dat is dan vooral voor koek, snoep, tussendoortjes en dingen voor het ontbijt.”

En je bent co-ouder. Hoe heeft dat invloed op je boodschappen?
“Op maandag is de wisseldag, daarom doe ik dan boodschappen. Als de kinderen bij mij zijn, doe ik graag voor de hele week boodschappen. Zodat ik een beetje weet waar ik aan toe ben, financieel, en ook zodat ik niet iedere dag naar de supermarkt moet.”

Hoeveel geef je dan uit aan boodschappen?
“Gemiddeld € 130 per week. Op dit bonnetje staat een iets lager bedrag, maar ik moet nog wel een keer terug. Voor tussendoortjes voor school, fruit, groentesnacks, broodbeleg en ontbijt.”

Wat is jouw ultieme bespaartip voor de boodschappen?
“B-merken of huismerken. Ik kocht vroeger makkelijk en snel veel A-merken. Ik dacht altijd dat A-merken lekkerder en beter waren. Toen ik er alleen voor kwam te staan met twee kinderen en echt wel op m’n geld moest letten, ben ik meer huismerken gaan kopen.”

Dat kan wel schelen inderdaad.
“Heel veel! En de meeste producten smaken echt prima. Misschien sommige nog wel lekkerder. Maar een paar dingen wil ik toch per se van het A-merk. Coca Cola, smeerleverpastei van Unox, koffiecups van Douwe Egberts en de gele zak M&M’s. Maar deze producten koop ik dan alleen in de aanbieding. OF als er geen aanbieding is, koop ik ze die week gewoon niet. Behalve koffie dan, die móet ik gewoon in huis hebben.”

Je hebt voor deze week dus vijf recepten bedacht. Wat gaan jullie eten?
“Ravioli ovenschotel met mascarpone, roerbakgroente met rookworst en röstirondjes, vlinderpasta met rode saus, veel groente, gehakt en chorizo, broccolistamppot met vissticks en kip met rijst en boontjes. Eigenlijk zijn alle gerechten vrij eenvoudig en snel klaar. Daar let ik wel op, omdat ik nog moet koken na een werkdag en de kinderen ook nog een aantal keer per week sporten. Gelukkig zijn mijn kinderen al vanaf heel jong, heel goede eters.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop