Inèz (44) woont samen met haar man en hun drie puberzoons. Dankzij haar slimme speurwerk naar aanbiedingen blijft ze binnen een boodschappenbudget van € 200 per week.
Drie pubers in huis, er zullen wat boodschappen doorheen gaan bij jullie!
“Ja, we zijn allemaal goede eters, ik kook altijd ruime porties. Ook handig om genoeg te hebben als er vrienden mee-eten. Dat de boodschappenkosten binnen de perken blijven, komt doordat ik strak op aanbiedingen let.”
Zoiets verraadt jouw kassabon al: die kleurt aardig oranje van de bonusaanbiedingen.
“Dit keer had ik veel gratis producten van de krasactie bij Albert Heijn. Mijn kassabonnen bestaan altijd voor een groot deel uit aanbiedingen. Als je de acties in de gaten houdt, betaal je voor veel boodschappen nooit de volle prijs. Veel houdbare producten zijn regelmatig 1+1 gratis. Ik leg ze in mijn grote voorraadkast en gebruik ze pas als de benodigde verse ingrediënten voor het gerecht dat ik ermee wil maken, in de aanbieding zijn. Koffiepads zijn elke vijf tot zes weken wel 1+1, ik koop dan drie pakken en kan zo vooruit tot de volgende 1+1-actie.”
Hoe doe jij boodschappen?
“Ik maak altijd een weekmenu. Op basis van de aanbiedingen van verse producten en groenten, vaak gecombineerd met iets van de houdbare producten uit de voorraadkast. Vlees en vleesvervangers heb ik meestal ook op voorraad, uiteraard gekocht in de aanbieding en ingevroren.”
Zijn er ook producten waar je wél onnodig veel geld aan uitgeeft in de supermarkt?
“We hebben altijd royaal chips en frisdrank in huis. Onze zoons zitten graag met vrienden onder de overkapping, dan vind ik het fijn dat ze wat kunnen pakken. Hoewel ze ook altijd zelf lekkers kopen.”
Letten ze dan ook op aanbiedingen?
“Jazeker! Ze nemen mijn gespeur naar aanbiedingen over. Eén zoon gaat vaak een kwartier voor sluitingstijd naar de supermarkt, waar je dan versproducten met flinke korting kunt kopen. Soms zit hij met zijn vrienden voor een prikkie van een paar taarten te smullen.”
Koop je weleens iets voor jezelf?
“Versgebakken brood kan ik niet weerstaan als ik er langsloop. Verder koop ik spullen als koekenpannen of leuke schaaltjes die eenmalig in de winkel liggen. Uiteraard wel voor een goede prijs.”
Welke aankopen in de supermarkt maken jouw dag goed?
“Toch weer aanbiedingen. Bij mijn supermarkt is er elk najaar een aanbieding waarbij je tot 75% korting krijgt op een aantal A-merken deodorant. Dan sla ik flink in voor iedereen in ons gezin.”
Terug naar je bonnetje: welke gerechten stonden er deze week op het menu?
“Van de paprika, tomaten en de sperziebonen maakte ik kip jalfrezi, een Indiaas gerecht met rijst, kruidige kip en currysaus. De overige benodigdheden, zoals het pakje van Knorr, had ik al in huis. De broccoli ging bij pasta uit de voorraadkast met bakjes verse pastasaus − recent gekocht tijdens een ‘1+1 gratis’-actie − en vis uit de vriezer. De aardappelballetjes aten we samen met de kropsla en een schnitzel uit de vriezer.”
Met al die kostgangers heb je vast ook een ultiem budgetrecept.
“Mijn budgetmaaltijd bestaat uit gekookte aardappelen, spinazie en een stukje vlees of vleesvervanger. Of een grote pan pastasaus met veel verse groenten, genoeg om twee keer van te eten. Daar hoeft dan alleen nog pasta en een salade bij.”
Wordt alles altijd opgegeten?
“Ik houd me niet aan hoeveelheden in recepten: zijn drie paprika’s in een verpakking goedkoper dan twee losse, dan gaan er drie paprika’s in het gerecht. Zo blijft er soms wat over. Dat gaat in de vriezer voor een ‘restjesdag’ of in een bakje voor een lieve vrouw die het financieel krap heeft. Eens in de zoveel weken eet ze met ons mee en na afloop neemt ze dan de bakjes uit onze vriezer mee naar huis. Zo is er voor al het eten een bestemming!”