Bonnetje: “Met vegan eten ben ik goedkoper uit”

Jussi (27) eet plantaardig, voor zijn vriendin gooit hij wel eieren en kwark in het boodschappenmandje. Dankzij creatieve recepten en slimme keuzes blijft hij (bíjna) altijd netjes binnen zijn boodschappenbudget van € 350 per maand.

Zijn dit boodschappen voor de hele week?
“Nee, ik vind boodschappen doen best leuk, dus ik loop twee tot drie keer per week naar de supermarkt om de hoek. Zo eten we de verse producten ook zo vers mogelijk. Ik kijk altijd wat er in de bonus is en stem daar onze maaltijden op af. We eten geen vlees, aangezien ik plantaardig eet. Mijn vriendin eet wel ei en kwark.”

Dit keer had je twee preien en aardappelen in de bonus, zie ik. Wat ga je daarmee maken?
“Een traybake, met ook pastinaak en rode ui, die had ik nog in huis. Met de champignons en bosui ga ik nasi maken.”

Heb je een ultiem budgetrecept?
“Zeker. Aubergine kort bakken met bosui, knoflook, gember en gochujang (een Koreaanse chilipasta, red.), wat gedroogde stukjes tofu erbij en laten stomen in sojasaus. Zo’n bakje gochujang kost € 2,59 en daar doe ik al ruim een half jaar mee.”

Dat klinkt als een smaakbom! En je let ook op de kleintjes, zo te horen?
“Ja, ik heb € 350 per maand voor de boodschappen begroot. Door alle aankopen bij te houden, weet ik precies wanneer ik het rustiger aan moet doen met impulsaankopen. De enige keren dat we over het budget heen gaan, is wanneer er die maand goede aanbiedingen zijn die wat duurder zijn. Dan sla ik meteen groots in.”

Nu zijn we natuurlijk benieuwd: wat zijn die impulsaankopen?
“Als ik me laat verleiden in de supermarkt, komt dat voor 100% doordat ik met honger ga winkelen. Dan koop ik soms een vegan frikandelbroodje. Ik heb ook periodieke cravings, zoals cola. Soms drink ik vier blikjes in een week en dan drink ik het weer wekenlang niet. Nog zo’n periodiek besef: proteïnerepen, die koop ik dan ineens, omdat ik denk dat ik die nodig heb.”

Wat is je laatste supermarkt-aankoop waar je onnodig veel geld aan uitgaf?
“Laatst kocht ik overbodig veel mooncakes (Chinese cakejes met verschillende vullingen, red.) bij de Aziatische supermarkt. Die waren schrikwekkend duur, maar mijn vriendin wilde ze graag. Ze had alleen niet gezegd hoeveel en welke smaak. Dus kwam ik thuis met € 70 aan mooncakes. Dit gebeurt wel echt zelden. Normaal ben ik echt meer van het besparen.”

Dan heb je ook vast goede bespaartips voor ons.
“Veel mensen hebben het idee dat vegan eten duur is, maar ik denk dat ik juist goedkoper uit ben. Vegan schnitzels of burgers koop ik van het huismerk of van A-merken in de aanbieding. Voor twee stuks ben ik rond de € 2 kwijt. Vlees of vis vervang ik ook vaak met peulvruchten. 250 gram uitgelekte kidneybonen kosten € 0,69. Met gedroogde peulvruchten in zak ben ik nog goedkoper uit. Wij gaan ook regelmatig naar de markt op zaterdag. Voor een bloemkool waar je u tegen zegt, betaalde ik € 1,50.”

Wat een leuke besparingen! Tot slot: van welke supermarkt-aankopen word je instant blij?
“Popcorn-maïs. Zo’n grotere zak van 900 gram die bij de peulvruchten staat kost € 1,95. Ik maak er minstens tien porties popcorn mee, dus ik ben een stuk goedkoper uit en het is echt maar vijf minuten werk. Ik experimenteerde een keer met chocolade op de popcorn, maar dat was eenmalig. De verbrande lucht hing de rest van de avond in de keuken.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop