Bonnetje: “Ik vries alles in, zelfs koekjes”

Christa (56) doet zo min mogelijk boodschappen. Zo voorkomt ze dat ze veel geld uitgeeft in de winkel. Gelukkig heeft Christa een vriezer. Daar stopt ze werkelijk álles in.

Dat is een bescheiden boodschappenbon die je hebt geüpload.
“Eens in de twee weken ga ik naar deze winkel, net buiten ons dorp. Voor verse groenten en biologisch vlees. Ik heb nu hamburgers en rookworst gekocht. Die koop ik, omdat mijn man daar erg van houdt. Ik ben thuis de kok en kook meestal vegetarisch. Lekker veel groente, peulvruchten en granen. Dat is ook goedkoop!”

Hoe doe je verder de boodschappen?
“Zo min mogelijk. Dat begon tijdens de pandemie. Toen lieten we twee keer per maand alles bezorgen voor de hele maand. Ik puzzelde dan ’s avonds of alles binnen het budget zou passen. Dat kan heel handig in de app van de supermarkt. Nu ga ik wel weer naar de winkel. Van tevoren maak ik altijd een boodschappenlijstje. Naast de supermarkt ga ik apart naar de kaasboer, de markt voor noten en vis, en wijn haal ik bij de slijter. Als ik minder wil uitgeven, sla ik die winkels weleens over. Ons brood kopen we het liefst in de stad, bij een biologische bakker. Dan vries ik in één keer zes broden in.”

Hoe lang doe je daar dan over, die hele organisatie?
“Alles bij elkaar zo’n anderhalf uur.”

Hoeveel geef je gemiddeld uit aan boodschappen?
“Ongeveer € 80 per week. Dat is voor mijn man en mijzelf.”

Netjes! Wat is jouw ultieme bespaartip?
“Simpel: niet gaan! Zorg dat je altijd voorraden hebt en kliekjes in de vriezer. Hoe minder vaak je boodschappen doet, hoe minder je uitgeeft. Ik hoor in mijn omgeving mensen vaak klagen over de prijzen, maar vaak doen zij drie keer per week boodschappen, vlak voordat ze koken. Dan koop je sneller dure dingen, zoals een lekker kaasje en een bak salade. Terwijl je in de koelkast misschien nog voldoende restjes hebt liggen om een lekkere maaltijd mee te maken. Oh en ik heb altijd kool in huis.”

Kool, hoe dat zo?
“Van oktober tot april is dat verreweg de goedkoopste groente. Je kunt er van alles mee doen. Wat dacht je van een kwart witte kool fijngesneden, fruiten met ui, kerriepoeder en gember? 10 minuten laten stoven met een paar lepels kokosroom erbij. Mengen met gekookte aardappelen, gemengde granen of rijst. En smullen maar. Bijna voor niks.”

Jullie hebben vast een grote voorraadkast.
“Nou, vooral de diepvries is mijn beste vriend. Ik vries alles in: overgebleven groente, restjes soep, jus, pastasaus, die Thaise saus waar je altijd te veel van hebt en zelfs koekjes. Echt alles. Dus voor ik ga koken, kijk ik altijd eerst in de vriezer.”

Wow, dat ga ik ook doen! Laat je je in de winkel weleens verleiden?
“Soms door toetjes die in de aanbieding zijn. Thuis blijken ze dan helemaal niet lekker. Vaak zijn ze veel te zoet, waardoor ze achterin de koelkast terechtkomen.”

Wat staat er vanavond op het menu?
“Hamburgers met frietjes en rode kool, natuurlijk, die ik eerder al heb ingevroren.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop