Astrid (35) heeft een groentetuin. Dat kost tijd, maar ze bespaart zo flink wat geld op groente en fruit. Haar tip tegen voedselverspilling: geef restje aan je huisdieren.
Dat is een bescheiden bon die je hebt geüpload.
“Gemiddeld zijn we per week zo’n € 60 kwijt voor boodschappen. Dat is voor twee personen. Deze week zullen we waarschijnlijk alleen nog wat beleg en brood voor de lunch halen. De kaasstengel en croissant zijn voor de lunch van vandaag.”
Netjes!
“We halen niet zoveel boodschappen, omdat we een groentetuin hebben. Dus we zoeken vooral producten die aanvullen wat we al hebben. Ik begrijp dat niet iedereen daar tijd voor wil vrij maken, maar wij besparen daar al snel € 2.000 per jaar mee op groente en fruit.”
Wauw wat goed! En als je dan toch naar de supermarkt gaat, ga je altijd naar de Lidl?
“Nee, dat wisselt, we gaan niet altijd naar dezelfde winkel. De winkel moet natuurlijk wel dichtbij zijn en niet te duur. Maar bij iedere supermarkt in de buurt hebben ze wel iets dat we graag daar kopen. Bij de Lidl is dat de Griekse yoghurt.”
Waardoor laat je je verleiden in de winkel?
“Door aanbiedingen. Vaak heb ik ze helemaal niet nodig, maar het is zo fijn om daarmee de voorraadkast aan te vullen. Dan moet je wel opletten dat het niet te oud wordt, maar meestal gaat het goed.”
En door lekkere dingen?
“Nou, het chips schap probeer ik echt te ontlopen. Want als de zak open is, móet-ie op. Dus liever wil ik dat niet in huis. Daarom loop ik er met een grote boog omheen.”
Van welke aankopen in de supermarkt word je blij?
“Nou, van een week níet gaan, haha. Omdat alles nog in huis is. Dat is echt een ultiem gevoel. Maar ook wel door het gedeelte in de winkel dat niets met boodschappen te maken heeft. Laatst hadden ze allemaal tuingereedschap. Daar word ik erg hebberig van. Maar ik heb me kunnen inhouden.”
Heb je een tip tegen verspilling?
“Zeker! Heb je iets over, geef dat dan aan je huisdier. Laat ze gerust eens wat mee-eten. Ze mogen vaak meer groentes en fruit dan je denkt. Geen huisdieren? Overweeg dan een wormenbak, zij zullen de groentes voor jou composteren en die compost kan jij dan weer gebruiken bij je buitenplaatsen.”
Wat gaan jullie vanavond eten?
“Italiaanse restjes soep met palmkool, wortel, knoflook, meiraapjes, selderij, peterselie, snijbiet en Parmezaanse kaas met daarbij stokbrood. Morgen eten we daar dan ook van, heel lekker!”