Bonnetje: “Ik viel 15 kilo af en bespaar ruim €700 op mijn boodschappen door gezonder te eten”

Sara (41) en haar man eten uit gezondheidsoverwegingen veel groenten. Vaak is dat een diepvriesmix, want dat is stukken voordeliger. Van de inflatie merken zij dan ook weinig.

Groenten, bonen, noten, fruit: wat eten jullie gezond!
“Sinds 1,5 jaar sport ik en kijk ik kritischer naar mijn voeding. Voor die tijd dacht ik dat ik heel gezond at, maar dat viel tegen. Een handje noten was bij mij een grote hand en ‘wat’ chips in het weekend werd standaard de hele zak. Tijdens de coronaperiode werd ik door het vele zitten steeds dikker. Dit ging zo niet langer, besefte ik. Inmiddels ben ik 15 kilo afgevallen.”

Wat goed zeg, hoe pakten jullie dat gezonder eten aan?
“In het begin hield ik bij wat ik allemaal at en nam minder grote porties. Ook helpt het om voedzame dingen te eten, zoals peulvruchten, zodat je langer verzadigd blijft. Ik ontbijt standaard met bleekselderij en komkommer, naast een klein bakje havermout met wat blauwe bessen of frambozen. Of ik neem sojayoghurt met eiwitpoeder, dat vult ook goed.”

Zijn je boodschappen duurder geworden nu je gezonder eet?
“Nee, juist goedkoper. Ik hoef minder eten in te slaan, dat is al een besparing op zich. En door chips, frisdrank en dergelijke van het menu te schrappen, bespaar ik ruim € 700 per jaar. Sinds de hoge inflatie koop ik bovendien vleesvervangers in plaats van vlees. En diepvriesgroenten, zoals broccoli, bloemkool, spinazie of een mix. Niet per se superlekker, maar het is toch groente. Ik weet niet precies hoeveel geld het scheelt, maar ik merk wel dat ons leven sinds de inflatie nauwelijks duurder is geworden.”

boodschappen gezonder eten

Wat doe je als je toch trek krijgt in een vette hap?
“Dan loop ik een blokje om. Met pindakaas heb ik de neiging om uit de bocht te vliegen. Dat mag ik nog maar twee keer per week op brood eten. Mijn grootste favoriet is naturel chips, maar dat koop ik bewust niet. Dan maar een weekendje op wat groenten met een dipje kauwen. Best lekker hoor!”

En, eet jouw man ook groentesnacks?
“Haha, ja. Maar hij eet nog steeds liever koekjes.”

Aha, dat verklaart die speculaas. Verder zie ik twee soorten biertjes, hadden jullie iets te vieren?
“Die koop ik meestal voor het weekend, even iets anders drinken dan thee, water en koffie. Ik vind dan een wit biertje lekker.”

Welk gerecht hebben jullie gemaakt op basis van dit bonnetje?
“Wij volgen nooit recepten. Mijn man kookt graag en kan met alles wat ik haal lekkere maaltijden maken. De ene keer een soepje, de andere keer een ovenschotel. Met de groenten en vega kipstukjes heeft hij een traybake gemaakt.”

Hebben jullie ook een ultiem budgetrecept?
“Bonen, rijst en diepvriesgroenten. En dan zelf een sausje maken van kokosmelk en tomatensaus. Zo heb je een prima maaltijd.”

Over budget gesproken: heb je bespaartips voor de boodschappen?
“Ik maak altijd een lijstje en houd me daaraan. En ik doe met een volle maag boodschappen, om me niet te laten verleiden.”

Hoeveel ben jij wekelijks eigenlijk kwijt aan boodschappen?
“Zo’n € 90. Ik vind het zonde om veel geld aan eten te besteden; je eet het en bent het weer kwijt. Ik zet dat geld liever op mijn spaarrekening. Ik moet zeggen dat ik geen fijnproever ben, ik kijk vooral naar wat goed voor me is.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop