Bonnetje: “Ik geef €2.200 per maand uit aan boodschappen”

Maartje (57) woont met haar man en twee volwassen zoons. Die eten veel en vaak. Tijdens het boodschappen doen let ze niet op de prijzen. Dat tikt dus flink aan.

Dat is een behoorlijk boodschappenbudget.
“Klopt. We geven zo’n € 550 per week uit aan boodschappen. Per maand is dat dus € 2.200. We kunnen veel meer besparen, maar ik vind lekker en vooral makkelijk koken nu belangrijker. Met mijn gezondheid gaat het namelijk niet goed, waardoor ik een groot deel van de dag op bed lig. Ik heb weinig energie en ga amper de deur uit. Koken doe ik vier keer per week, dat is ongeveer het enige dat ik nog kan doen qua huishouden.”

Wat naar om te horen. Maar wat maakt jullie boodschappen zo prijzig?
“We kopen veel A-merken, die vind ik gewoon lekkerder en beter. Daarnaast veel kant-en-klaarproducten. Dus maaltijden die we alleen hoeven op te warmen. En voor de avonden dat ik wel kook, koop ik bijvoorbeeld groenten die al gesneden zijn. Ook kopen we drogisterijproducten vaak bij de supermarkt, nu bijvoorbeeld een aantal bussen haarmousse van Syoss. Toch weer die A-merken, he?”

Fijn dat jullie het kunnen betalen.
“Nou, echt hoor! Mijn man is iets ouder en heeft een goed pensioen, dat is prettig. Zelf heb ik momenteel een WIA-uitkering. Mijn twee thuiswonende zoons betalen elke maand € 250 kostgeld, dat vind ik normaal. Ze betalen daarnaast zelf hun persoonlijke verzorgingsproducten.”

Het is dus een bewuste keuze om nu niet op het boodschappenbudget te letten?
“Ja. Het heeft echt te maken met mijn gezondheid. We zijn daardoor aan huis gekluisterd. We geven geen geld uit aan uitjes, uit eten gaan, vakanties of de bioscoop – dat deden we voorheen wel. We hebben een auto, maar gebruiken die praktisch nooit. Dat scheelt allemaal in de kosten. We maken nu andere keuzes dan eerst. Ik wil met lekker en makkelijk eten deze vervelende periode zo leuk mogelijk maken.”

Hoe hoog was het boodschappenbudget voordat je ziek werd?
“Toen gaven we denk ik rond de € 1.000 uit per maand, de helft dus. Ik ging zelf naar de winkel en kocht de goedkoopste tomaten en macaroni. Dat zijn dingen waar we nu minder op letten. Al kocht ik toen ook al veel A-merken. We hebben ook een tijdje van één inkomen moeten leven, dat lukte prima. Dus het geeft me een veilig gevoel dat – als het zou moeten – we echt wel kunnen bezuinigen.”

Wie doet nu bij jullie de boodschappen thuis?
“Ikzelf meestal, niet in supermarkt, maar online. Twee keer per week bestel ik boodschappen. Picnic op vrijdagavond en op maandagavond Albert Heijn. Vooral Albert Heijn vind ik handig, omdat je ingrediënten voor recepten meteen in je winkelmandje kunt doen. En je kunt precies aangeven met hoeveel eters je bent. Ook spaar ik zegels. Mijn man gaat trouwens wel vaak naar de groenteboer en slager.”

En hoe bepaal je wat er op het menu staat?
“We houden rekening met de eetwensen van onze zoons en ik moet zelf veel eiwitten eten, we hebben daarom veel zuivel op het lijstje staan. Eén keer in de week maak ik een nieuw recept van de AH. Mijn zoons eten trouwens behoorlijk veel en mijn derde zoon eet in het weekend ook vaak mee. Daardoor is het budget hoger natuurlijk.”

Laat je je weleens verleiden door producten die je niet per se nodig hebt?
“Oh, regelmatig. Weekbladen koop ik vaak. Wasmiddel met een lekkere geur, heerlijk! En met feestdagen pak ik extra uit door een mooi tafelkleed te kopen, servetten en kaarsen. Ik word altijd blij van producten die rond de feestdagen te koop zijn. Het leukste is natuurlijk om daar in de fysieke supermarkt tussen te snuffelen.”

Hopelijk kun je daar snel weer naar toe.
“Ik hoop het ook. Online boodschappen doen is een geweldige uitkomst, maar ik kijk uit naar het moment dat ik weer op stap kan.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop