Susan (46) heeft twee pubers die nog thuis wonen. Door goed te plannen, lukt het haar netjes binnen het boodschappenbudget te blijven van € 125 per week.
Ben je bewust bezig met goedkoop boodschappen doen?
“Ja, ik vind het echt een sport om niet te veel uit te geven. Mijn tip: vooruit plannen. Dus qua gerechten, maar ook lijstjes maken. En niet te vaak naar de supermarkt, maximaal twee keer per week. Ook koop ik vaak huismerken.”
Vooruit plannen, slim! Maar soms ook best lastig.
“Klopt. Gelukkig heb ik een redelijk vast boodschappenlijstje. Sommige dingen hebben we nou eenmaal elke week nodig. Maar ik kijk ook altijd wat er in de aanbieding is. En ik houd ruimte voor eten bestellen, één keer per week. Of af en toe uit eten gaan.”
Vertel eens, hoe jij boodschappen doet.
“Ik plan de weekboodschappen in het weekend en ga op zaterdag naar de supermarkt. Als de tijd het toelaat, koop ik vrijdag op de markt vlees bij de poelier.”
Ga je altijd naar dezelfde supermarkt?
“Ik doe de laatste tijd boodschappen bij de Albert Heijn. Gewoon in de winkel, nooit online. Een tijd lang ben ik op naar Lidl gegaan, maar dat is me toch net te ver rijden. Ik vind boodschappen doen niet zo erg en kan meteen de houdbaarheidsdatum checken. Al ga ik wel maar naar één winkel hoor, ik heb geen tijd om alle winkels af te lopen op zoek naar koopjes.”
Hoe lang doe je er dan over?
“Ik denk twee à drie uur per week. Inclusief het maken van een lijstje.”
Zijn er nog andere dingen waar je op let tijdens het boodschappen doen?
“Ja, ik eet koolhydraatarm, dus veel groente, vlees en vis. En geen pasta, rijst of brood. Lekker en gezond eten, dat vind ik het belangrijkste.”
Laat je je nooit verleiden in de winkel?
“Haha, nou soms door luxe borrelhapjes, kaasjes en vleeswaren. Daarom probeer ik nooit met honger boodschappen te doen.”
Wat gaan jullie deze week eten?
“Courgetteaardappelsoep met koolhydraatarm brood en piccolinis voor de kids. Courgettini met zalm en tomaatjes. Kip Tandoori. En nog een wokgerecht met vega balletjes.”