Betaalbare kerst: zo eet je net zo lekker voor minder geld

Lekker en uitgebreid eten met kerst. Dat willen we allemaal. Renée legt uit hoe je met een klein budget toch een feestmaal op tafel tovert.

De boodschappen in december zijn voor de meeste mensen duurder dan in andere maanden. We willen er toch een feestje van maken. Maar ja, je salaris stijgt die maand niet mee. Ik heb dit voor mezelf inmiddels opgelost. Gedurende het jaar spaar ik koopzegels. Dankzij mijn Albert Heijn premium-abonnement mag ik twee keer zoveel koopzegels sparen dus tikt dat lekker aan. Ook omdat je bij elke volle spaarkaart een paar euro cadeau krijgt van Albert Heijn. Op die manier kan ik in december lekker uitpakken zonder me zorgen te hoeven maken over de kosten. Als je dan ook nog mijn andere bespaartips voor kerst toepast, worden deze betaalbare feestdagen net zo leuk, lekker, verrassend en gezellig als ieder jaar. 

Tip 1: Doe je kerstboodschappen op tijd. Wanneer je op 24 december gehaast langs de schappen gaat, geef je waarschijnlijk meer uit dan je zou willen. Zelf begin ik al twee weken van tevoren. Ik check de aanbiedingen en koop op basis daarvan de houdbare producten die ik kan gebruiken voor mijn kerstmaaltijden. In de week van kerst koop ik de verse producten nog, bij voorkeur ook in de aanbieding. Zo spreid ik de kosten over twee weken en kan ik dubbel van bonus-voordeel gebruik maken. Zo bespaar ik mezelf dus kosten én stress. 

Tip 2: Tijdens de feestdagen ben je misschien eerder geneigd om duurdere merken te kopen, omdat dat luxer voelt. Maar waarom zou je? Je kunt bijvoorbeeld feestelijke afbakbroodjes, ijstaart en carpaccio prima van het huismerk kopen. Net zo lekker en scheelt flink in de kosten. 

Tip 3: Wat ziet die winkel er met kerst mooi uit, hè? Vind je het verleidelijk, al dat lekkers voor de feestdagen? Doe je boodschappen dan online en laat ze bezorgen. Maak een goede en volledige boodschappenlijst en zorg zo dat je alleen haalt wat je nodig hebt. 

Tip 4: Derde kerstdag bestaat eigenlijk niet, maar de gezelligheid verlengen vind ik altijd een goed idee. Wij maken van deze derde feestdag een restjesfestijn. Haal het gourmetstel (nog) eens tevoorschijn voor alle restjes vlees, vis, groenten en eieren. Wat sausjes erbij en je hebt – zonder meer geld uit te geven – nog een topavond met elkaar. In de Kerst Allerhande staan nog meer suggesties voor wat je met restjes kan. Bijvoorbeeld een soep maken of een grand dessert.

Betaalbare kerst

Tip 5: Je mag best kritisch zijn op de ingrediënten van een kerstmenu. Is dat blaadje munt op je toetje echt nodig? Of kun je dat laten zitten? Kunnen er misschien wat minder pijnboompitjes in je salade? Dat soort luxere en dus duurdere ingrediënten schrappen of minderen is een slimme manier om te besparen.

Tip 6: Ken je de Overblijvers van Albert Heijn? Dat zijn pakketten met producten die je met flinke korting kunt kopen, omdat ze nog maar een beperkte houdbaarheidsdatum hebben. Je reserveert een pakket via de Albert Heijn app en haalt het af op een afgesproken tijd af in de winkel. Tijdens de feestdagen zijn er speciale Feestdagen Overblijvers. Dezelfde soort pakketten, maar dan vol met feestdagen assortiment. Je betaalt maar € 7,95 en krijgt producten mee ter waarde van € 24,95. Ik hou van de verrassing en van de besparing.

Tip 7: Veel Nederlanders gourmetten tijdens de feestdagen. Lekker lang tafelen en voor ieder wat wils. Maar hoe hou je dat nou betaalbaar.
Ik geef 3 tips:
1. Door minder vlees en vis te kiezen en meer groenten bespaar je een hoop geld. Maak er ook bijgerechten van, zoals een lekkere tomatensalade en zoetzure groenten.
2. Koop het vlees en de vis die je wél koopt vooral in de aanbieding. De gourmet mini’s zijn bijvoorbeeld de hele decembermaand 2+1 gratis bij Albert Heijn. Ook de vega opties.
3. Zet niet alles in één keer op tafel, maar doe dat in delen. Als vlees en vis te lang in de warmte van het gourmetstel staat en niet worden opgegeten, moet je het weggooien. Verdeel al het lekkers dus over bordjes en zet het pas op tafel wanneer het vorige bordje leeg is.

Tip 8: Weinig inspiratie voor een betaalbare kerst? Pak de Kerst Allerhande erbij. Daarin staan twee menu’s met kleine prijsjes. Haal het tijdschrift in de winkel of check het hier. Ik kookte het betaalbare menu al. Zie op mijn Instagram-kanaal hoe dat mij verging. 

Tip 9: Een gezellig kersttafel hoeft niet veel te kosten. Mooie servetten en een paar kaarsjes maken het al heel feestelijk. Wist je dat kringloopwinkels rond de feestdagen vol liggen met mooie versiering voor de kersttafel? Daar kun je ook wat kerstsfeer inslaan, zonder de hoofdprijs te betalen.

Dit artikel is een samenwerking met Albert Heijn. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!