Besparen door 1 x per week boodschappen te doen: zo doe je dat

Besparen op boodschappen? Doe één keer in de week boodschappen. Goed voor je portemonnee en geeft rust. Ik geef je vijf tips.

Door Minke


1. Kies het juiste moment


Boodschappen doen als je vermoeid en hongerig uit je werk komt, is geen goed idee. Je bent minder alert en veel gevoeliger voor impulsen. De kans is groot dat je minder gezonde dingen uitkiest en meer afrekent bij de kassa. Als je een voor jou goed moment plant, kan dat veel geld (en jawel, calorieën) schelen. Geen tijd om je boodschappen rustig te doen? Kijk dan eens of je je boodschappen online kunt bestellen. Er is wel een minimum bestelbedrag aan verbonden, maar als je een een keer per week boodschappen doet, kom je daar wel aan. Bezorgkosten? Let op acties. Oja, aanbiedingen sla je groot in (je hoeft toch niet te sjouwen).


2. Gebruik een weekmenu en een boodschappenlijst


Plannen is een must als je minder vaak naar de winkel gaat. Een weekmenu is belangrijk. Je haalt genoeg in huis om elke dag een maaltijd op tafel te zetten, maar je wilt niets hoeven weggooien. Maak een boodschappenlijstje. En houd je eraan.


3. Koop meer houdbare producten


Voorgesneden sla en groenten zijn makkelijk, maar niet lang houdbaar. Plan daarom later in de week houdbare varianten, zoals een krop sla, bloemkool of een zak aardappelen. Die zijn veel langer houdbaar dan de voorgesneden zakjes. Heb je rucola nodig? Veelal koop je deze groente in een zak. Haal de rucola meteen uit de verpakking en leg in een bakje op een laagje keukenpapier of theedoek. Dit werkt ook met bijvoorbeeld aardbeien en blauwe bessen. Zorg dat je je andere producten ook op de juiste manier bewaart om ze langer goed te houden.


4. Bouw een beetje flexibiliteit in


Op maandag weet ik niet waarin ik op vrijdag zin heb. Daarom zorg ik dat ik een beetje flexibel ben. Jawel, ik plan wanneer ik bepaalde dingen ga eten, maar soms is het mogelijk om met dezelfde (basis)ingrediënten verschillende maaltijden te maken. Dus de basis is vlees(vervanger) en groente, maar met de producten in mijn voorraad kan ik nog alle kanten op. Zo kan ik voor Oosters gaan of Italiaans. Daarbij laat ik altijd één of twee dagen vrij voor restjes en een gemaksmaaltijd.


5. Maak gebruik van je vriezer


Word beste vrienden met je vriezer. Naast vlees(vervangers) en brood kun je er ook groenten in bewaren. Denk aan zelf gesneden verse groenten en kant-en-klare ingevroren groenten. Sommige diepvriesgroenten zijn een stuk goedkoper (en heel lang houdbaar) andere sla je in als ze in de aanbieding zijn. Het is in elk geval altijd handig om groenten in de vriezer te hebben.

Conclusie

Een keer per week naar de supermarkt en zo besparen op boodschappen? Ik zeg: het is een kwestie van gewoon doen. Je leert vanzelf je valkuilen kennen. Schrijf ze op en zoek een oplossing. Misschien kan de oplossing het aanleggen van een voorraad zijn. Ga aan de slag! Ik hoop dat je met mijn tips kunt besparen op boodschappen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’