Besparen op energie: hoeveel geld scheelt dat nu écht?

Hoeveel kun je nu echt besparen door minder energie te gebruiken? Ik nam de proef op de som en draaide de energiekraan een maand lang flink dicht(er). Ik laat je zien hoeveel geld dat in één maand bespaarde.

Ik hou van douchen. Ik zeg het gewoon maar eerlijk. Misschien is het niet zo politiek correct in deze wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Ook voor mij persoonlijk trouwens. Ik wil écht wel minder gas en elektra gebruiken, maar ik vind een goed hete douche gewoon zo ontzettend lekker. Toen ik dit alles laatst besprak met een vriendin haalde zij haar schouders op. Ach, zoveel geld scheelt het niet. Of je nu alle stekkers in het stopcontact laat zitten, uitgebreid in bad gaat en de verwarming ‘s nachts aan laat staan. Naar haar idee ging het om een paar eurootjes per jaar. Los van een andere reden waarom dat onverantwoord en onverstandig is: het milieu, geloofde ik daar niets van. Ik woonde ooit met mijn man in een gehuurd boerderijtje. Heel schattig, maar met energielabel G zo lek als een mandje. Na 9 maanden huren kregen we een afrekening voor elektra en gas. Bleek dat we voor 2500 euro hadden verbruikt in driekwart jaar. Ik schrok me kapot en realiseerde me toen dat ons eigen gedrag en dus verbruik echt wel een verschil maakt.

Tijd om de proef op de som te nemen

Mijn man en ik en onze twee kinderen van 3 en 6 jaar oud, gaan een maand lang op energierantsoen. Niet meer lekker lang in een heet bad weken, maar drie minuten lauw douchen. Dat is genoeg om je haren en lichaam te wassen. De verwarming bleef uit zolang het boven de 18 graden was in huis. Stekkers gaan uit het stopcontact wanneer we ze niet gebruiken, al deden we dit eigenlijk altijd al. We steken een kaars aan in plaats van een lamp en spelen een potje kaarten in plaats van avonden voor de tv te hangen.

Oke, we zouden een beetje comfort van het douchen wel missen. Maar verder verwachte ik vooral een gezellige maand te gaan hebben met meer quality time en minder apparaten. Dat vond ik naast de potentiële besparing, ook wel een fijn idee.

De eerste dagen viel het wel even tegen om mijn vermoeide lijf na een dag hard werken, niet in een warm bad te laten zakken. De douche deed natuurlijk wat ‘ie moest doen, ons schoon krijgen, maar lekker ontspannen me-time was het niet. Vooral onze jongste van 3 jaar baalde ervan. Normaal gesproken staat hij er zo een kwartier onder. Als ik hem er dan niet onder vandaan haal, blijft hij gewoon op de grond zitten met een warme straal op zijn rug terwijl hij met zijn autootjes speelt. Hij genoot daarentegen wel van alle bordspelletjes die we speelden ‘s avonds aan tafel onder kaarslicht. Aan het begin van de maand was het nog niet zo koud, maar richting het einde was een dekentje wel nodig. 18 graden in huis is echt best wel heel fris als je stilzit. Dus bewogen we meer. We luisterden muziek (oeps, dat kost dan wel weer energie, maar ik vond het het helemaal waard) en dansten met zijn allen de kamer rond.

Conclusie na een maand: zo’n energierantsoen heeft voor- en nadelen. Het samenzijn was leuker zonder al die apparaten, maar een graadje extra in huis is wel lekker. 

Besparen op energie

Nu de cijfers

We hebben dit experiment gedaan in september en zetten ons verbruik af tegen dat van april omdat dat ons een vergelijkbare maand leek. Het is natuurlijk nooit helemaal te vergelijken omdat het buiten soms warmer of kouder was. Maar ach, het gaat om het grote plaatje..

In maart verbruikten we voor € 33,14 aan gas en voor € 54,44 aan elektriciteit. Dit kostte ons samen € 87,58. 

In september gingen de kosten inderdaad naar beneden. We gebruikten gas voor € 27,17 en voor € 42,55 aan elektriciteit. Bij elkaar opgeteld is dat dus € 70,72. 

Dat is een verschil van € 16,86. Dat lijkt peanuts maar doe dat x 12 en het is een besparing van € 202,32 per jaar.

Daar komt nog eens bij dat dit maanden waren waarin we vrij weinig de verwarming aan hadden. In de wintermaanden is dat natuurlijk anders. Dan kan opletten op hoe hoog die verwarming staat, nog meer verschil maken. 

Het experiment zit erop. De verwarming staat inmiddels niet meer op 18. Na uitgebreid familieoverleg besloten we dat 19,5 een goede temperatuur is voor ons. Ik heb wat kleedjes gekocht en voor iedereen pantoffels. Ik weet nu dat ik die investering er binnen een paar maanden al uit heb. En onze 3-jarige heeft zijn douchetijd weten te onderhandelen naar 5 minuten, met in het weekend een echt lekker uitgebreide douchebeurt. Hij geniet er meer van dan ooit tevoren.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop