Huizen met een slecht energielabel, worden minder snel verkocht. Dus wil je de waarde van je huis een beetje op peil houden, zul je daarmee aan de slag moeten gaan. En dat gaat Renée ook.
Als Funda-verslaafde viel het me al op. Het energielabel van een huis staat steeds prominenter in de tekst bij een advertentie. Laatst zag ik zelfs een huis waarbij ze de woorden ‘Energielabel A’ in de foto’s hadden geplakt. Slim trucje van die makelaar. Hij of zij doet dat waarschijnlijk niet bij huizen die wat minder goed scoren op duurzaamheid.
Energielabel bepalend
Makelaars krijgen van potentiële kopers steeds vaker de vraag hoe hoog het energieverbruik in het huis is. Dat zegt natuurlijk niet alles. Wanneer de oude bewoner de verwarming standaard op 23 graden heeft staan, zal die fors hoger zijn dan wat jij als nieuwe bewoner gaat betalen. Dus is kijken naar het energielabel van een huis logischer. Dat geeft je tenslotte informatie over hoe goed het huis geïsoleerd is, hoeveel verduurzamende maatregelen er al toegepast zijn en hoeveel stroom en gas het jou dus zal kosten om aangenaam te verblijven in het huis dat je op het oog hebt.

Gefeliciteerd met energielabel F
Wij kochten ons eigen jaren ’30-huis zo’n drie jaar geleden. Voordat de energierekening een hot topic werd. We werden daarmee trotste bezitters van een huis met energielabel F. Maar ach, daar keek je in die tijd amper naar. Toen we gingen verbouwen, waren we vooral bezig met hoe het eruit moest komen te zien. De vloerverwarming kwam er niet per se in vanwege de besparing op gas, maar vooral omdat warme voeten en een huis zonder lelijke radiatoren me fijn leek. Met terugwerkende kracht denk ik: hadden we het toen maar helemaal aangepakt. Maar ja, spijt hebben heeft weinig zin.
Waarde behouden
We wonen nu fijn in ons huisje, maar blijven er niet voor altijd. Daar is het met twee opgroeiende jongens wat klein voor. De verduurzamingen die we gaan doen, doen we voor ons eigen comfort en voor een lagere energierekening, maar zeker ook zodat het oude huis zijn waarde behoudt. Ons huis zal nooit energieneutraal worden. Daar is het gewoon niet op gebouwd. Maar met een energielabel C of B zal het op termijn meer waardevast blijven, dan als we er niets aan doen.
Op de planning
Waar het bepalen van een energielabel voorheen zo gepiept was, komt daar nu meer bij kijken. Het is dus lastig voor ons om al te bepalen wat voor energielabel ons huis nu zou krijgen. We hebben 14 zonnepanelen op ons dak liggen en wekken daarmee ongeveer net zoveel stroom op als we verbruiken. Dat is fijn! Op de planning staat een nieuwe glazen pui, met isolerende kozijnen met triple glas. Een voorwendwand in de woonkamer beneden. Op termijn een nieuwe cv-ketel en een hybride warmtepomp. Daarmee moeten we ver komen.
Weg met die keuken
Of we die investering, in besparing op de energierekening, er helemaal uit gaan halen in de jaren dat we er nog wonen? Dat weten we niet. Maar dat is niet meer de enige reden waarom je je huis zou willen verduurzamen. Je doet het ook zodat het straks geen buitenbeentje wordt op de woningmarkt. Dat ene huis met een slecht energielabel kan tegenwoordig wel een prachtige keuken en badkamer hebben. Maar met energielabel G zou het best kunnen dat een nieuwe koper er niets voor over heeft, omdat het er allemaal uit moet om te verduurzamen.
Dus: check het energielabel van jouw huis eens. En bekijk wat je zou kunnen doen om dat energielabel wat op te krikken. Weten wat jij kunt doen in jouw huis? Doe de verbetercheck.