4 kostenposten waar (bijna) iedereen te veel voor betaalt (en zo stop je daarmee)

Soms doe je dingen zoals je ze altijd deed, terwijl ze je onnodig veel geld kosten. We zetten vier kostenposten op een rij waar mensen structureel te veel voor betalen. En leggen uit hoe het goedkoper kan.

Kostenpost 1: mobiele telefoon

Veel mensen betalen onnodig veel voor hun telefoonabonnement. Vaak omdat ze een te hoge of juist te lage bundel afsluiten. Check eens hoeveel data en belminuten je daadwerkelijk elke maand gebruikt. Dat kan door in te loggen bij je huidige telefoonprovider. Vergelijk het met het abonnement dat je hebt.

Gebruik je minder dan waar je voor betaalt? Stel je abonnement dan naar beneden bij en bespaar direct. Gebruik je meer aan data en belminuten dan wat er binnen je abonnement valt? Dan betaal je vaak extra hiervoor via opwaarderingen. Zonde! Liever verhoog je je abonnement en blijf je binnen je bundel.

En als je toch bezig bent: vergelijk wat jij betaalt eens met de prijzen in de markt. Is dat wat aan de hoge kant? Bel je provider en vraag om korting. Grote kans dat je die krijgt.

Kostenpost 2: onnodig dure verzekeringen

Honderden euro’s per jaar geven gezinnen in Nederland al snel uit aan verzekeringen. Dat kan écht goedkoper.

Wij zijn zelf sinds een paar jaar verzekerd bij Deck, voor al onze verzekeringen behalve de zorgverzekering. Want die laatste bieden ze niet aan.

Deck biedt verzekeringspakketten aan met een verhoogd eigen risico, waardoor je een veel lagere premie betaalt. Je kunt kiezen uit een eigen risico van € 500, € 750 of € 1.000. Ik koos voor de laatste en daarmee ging mijn premie met 60% omlaag ten opzichte van waar ik eerder verzekerd was. Zou ik nu eens een lekkage hebben of andersoortige pech? Dan betaal ik de eerste € 1.000 zelf van mijn spaargeld, waarna ik de rest vergoed krijg.

Wij zijn hier nu zo’n vier jaar klant. In totaal bespaarden we al € 1.920 aan premie. We hebben gelukkig nog geen schade gehad, maar mocht dat gebeuren, dan zijn we nog altijd voordeliger uit geweest.

Check hier vooral hoeveel jij zou kunnen besparen op je premie.

Kostenpost 3: auto’s

Mijn vader zei vroeger al over nieuwe auto’s: “Zodra je de showroom uitrijdt, is-ie de helft minder waard.” Dat is misschien een beetje overdreven, maar wist je dat nieuwe auto’s na drie jaar wel 30% in waarde kunnen dalen? Koop je een nieuwe auto van € 25.000? Dan ben je in dat geval na die drie jaar al € 7.500 kwijt. Au!

Wil je dat voorkomen? Koop dan een tweedehands auto, die minstens een paar maanden of een jaar oud is. Kies voor een gangbare kleur en uitvoering. Schakelen wordt steeds minder populair, dus liever een automaat. En geef niet te veel geld uit aan extra’s. Airco en stoelverwarming is fijn, maar de kosten van allerlei gekke gadgets verdien je amper terug bij verkoop.

Kostenpost 4: tv-kijken

Heb je een televisieabonnement en gebruik je daarnaast ook streamingdiensten? Dan lopen de kosten aardig op. We interviewen voor onze kasboekrubriek geregeld mensen die € 80 tot € 100 per maand uitgeven aan tv-kijken. Dat kan echt omlaag.

Vraag jezelf eens af of je nog weleens ouderwets zapt. Is dit niet het geval? Zeg je tv-abonnement dan vooral op. Dat scheelt vaak al € 15 per maand. Een alternatief voor een tv-abonnement kunnen NLZiet of Videoland zijn. Check vooral hun aanbod en de prijs. Wil je toch nog een streamingdienst erbij? Spreek met jezelf (en eventueel je gezinsleden) af dat jullie één streamingdienst per maand afnemen. Anders loopt het qua kosten de spuigaten uit. TV-kijken is leuk, maar is het je zoveel geld waard?

Met het geld dat je bespaart door deze onnodig hoge kostenposten weg te werken of te verlagen, kun je voortaan veel leukere dingen doen.

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!