Single mom Aldine: “Ik spaarde €20.000 in één jaar”

Alleenstaande moeder Aldine (40) spaarde in één jaar tijd €20.000. Door concessies te doen en iedere maand geld apart te zetten is het gelukt om zoveel te sparen: “Waar een wil is, is écht een weg.”

“Mijn eerste huisje kocht ik in 2008 voor €125.000. In die tijd hoefde je geen eigen geld mee te brengen en aflossen was ook niet verplicht. Dat deed ik dan ook niet. Ik betaalde alleen rente en leefde er lekker op los. Ik kocht graag kleding, kon de verleiding tot impulsaankopen in de supermarkt niet weerstaan en aan woonaccessoires gaf ik ook echt veel geld uit. Eerlijk gezegd had ik geen idee waar mijn geld naartoe ging. In 2016 werd ik moeder van Fabio. Ik wilde heel graag wat groter wonen. Om erachter te komen of dat financieel haalbaar was, stapte ik naar een onafhankelijke hypotheekadviseur.”

En? Wat was de boodschap?

“Ik had al die jaren vooral geld uitgegeven en vrijwel niets gespaard. Wilde ik een ander huis kopen, dan moest ik toch echt eigen geld hebben. Ik kon een hypotheek krijgen van €165.000 mits ik ruim €10.000 eigen geld had. Maar dan was ik er nog niet. Ik had ook geld nodig voor een verbouwing. Ik had namelijk een huurwoning op het oog die verkocht werd. Daar moest echt nog wat aan gebeuren. Dus stelde ik mezelf een heel ambitieus doel: in één jaar wilde ik €20.000 sparen.”

Hoe dan?

“Ik bracht structuur aan in mijn financiën en besloot een jaar lang op een houtje te bijten. Dat zou het waard zijn. Ik kocht vrijwel geen kleding meer, gaf geen geld uit aan uitjes, kocht geen bloemen en stelde mezelf een boodschappen- en leefbudget van €80 per week. Als dat lukte kon ik serieus geld sparen. Ik werk 28 uur per week in de gehandicaptenzorg en kreeg gelukkig wat toeslagen. Het lukte me hiermee om iedere maand ruim €1.500 apart te leggen. En ja hoor, na een jaar stond er €20.000 op mijn spaarrekening.”

Op een houtje bijten: dat klinkt niet echt leuk.

“Ik vond het vooral lastig om keuzes te maken. Zo vroeg een vriendin eens of ik een avondje mee uitging. Maar ik had ook heel hard een nieuwe winterjas nodig. Ik koos ervoor niet mee uit te gaan en wel een jas te kopen. Dat soort keuzes zorgden weleens voor onbegrip in mijn omgeving. Maar over het algemeen was het goed te doen. Ik had natuurlijk ook een heel duidelijk doel. Iedere dag checkte ik het spaarsaldo op de bankapp even. En als ik mijn salaris kreeg, stortte ik soms het hele bedrag even over. Ik wilde zo graag even een cijfer met vier nullen zien. Maar ja, dat geld moest dan toch weer terug naar mijn betaalrekening haha.”

En, heb je met dat geld je droomhuis gekocht?

“Het huis dat ik wilde kopen, kwam op de markt voor €172.500. Meer dus dan ik kon lenen. En er moest echt een nieuwe keuken in, een nieuwe ketel, nieuwe vloeren en kunststof kozijnen. Ik had dus nóg meer geld nodig. Een lief familielid bood aan om mij een bedrag van €15.000 te lenen wat ik niet snel terug hoefde te betalen. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt en daarmee kon ik het huis kopen en opknappen. Aflossen staat nu bovenaan mijn to do-lijstje.”

Lukt het je – nu je grote doel behaald is – ook nog om grip op je geld te houden?

“Ik werk met potjes, red het nog steeds met het boodschappenbudget van €80 per week en koop weinig kleding. Ik spaar iedere maand €525. Ik spaar voor een buffer en de toekomst van Fabio. Maar ook leg ik geld apart voor het opknappen van de tuin. En is die straks klaar? Dan bedenk ik weer een nieuw spaardoel, bijvoorbeeld een nieuwe badkamer. Het aanbrengen van structuur in mijn financiën is echt essentieel voor mij. Als ik dat niet doe, trap ik makkelijk weer in de valkuil van veel te veel kopen. Ik ben echt dol op gadgets. Eén klik op de knop en ik heb zo weer wat gekocht wat ik eigenlijk niet nodig heb. Natuurlijk gaat het wel eens mis, maar dan roep ik mezelf snel weer tot de orde.”

Heb je nog een tip voor mensen die ook willen sparen?

Laat je informeren door iemand met verstand van zaken. Mijn hypotheekadviseur vertelde mij bijvoorbeeld over de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen in mijn hypotheek op te nemen. Hierdoor kon ik €1.500 meer lenen en een nieuwe ketel aanschaffen. Dat soort adviezen kunnen echt lonen.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop