All-inclusive vakantie: goedkoper of niet?

Renée ging laatst op vakantie naar een all-inclusive resort en genoot. Ze rekent uit of all-inclusive vakantie vieren goedkoper is dan alles los boeken.

Ik was een kleine week naar Spanje. Het was een groot cadeau aan mezelf. Ik kon de donkere luchten in Nederland even ontvluchten en af en toe een duik nemen in het zwembad. Ondertussen werkte ik aan een nieuwe online cursus. Ik ging alleen en liet mijn twee kinderen in goede handen bij papa achter. Dankbaar dat dit mogelijk was – ook financieel – vertrok ik naar het zuiden.

All-inclusive

Normaal gesproken zou ik niet zo snel voor all-inclusive kiezen. De herinneringen aan goedkope vakanties tijdens mijn jonge jaren, doorgebracht in een Turks hotel waar al het eten hetzelfde smaakte en je gratis diarree bij het diner kreeg, lagen nog iets te vers in het geheugen.

Toch gaf ik het nog een kans, omdat ik als werkende soloreiziger niet zoveel zin had om elke dag een restaurant te zoeken. Het hotel had geen keukentje, dus ik was op horeca aangewezen. Het idee dat ik op het hotelterrein kon eten, zonder er naartoe te reizen of uitzoekwerk, sprak me wel aan.

Ka-tsjing

Toen mocht ik afrekenen. Een behoorlijk bedrag. Voor een kleine week, inclusief vlucht en all-inclusive concept betaalde ik € 1.100. Ik ben gewend om bij vakanties vervoer en verblijf los te betalen en eten pas ter plekke. Zo spreid je de kosten een beetje. Bij deze vakantie kwam de rekening in één keer. Mijn man stelde me gerust, terwijl ik mijn bankierenapp opende en met pijn in het hart geld van mijn spaarrekening haalde. “Je hebt nu wel alles in één keer betaald.”

€ 100 pinnen

Voor ik vertrok pinde ik in Nederland nog € 100. Je weet maar nooit. Maar het geld bleef bijna onaangeroerd. Ter plekke had ik een paar losse euro’s in mijn broekzak zitten om als fooi te gebruiken voor het personeel in het hotel. Verder gaf ik letterlijk geen euro uit. Ik mocht ontbijten, tussendoor snacken, lunchen, eventueel weer snacken, dineren en daarna nog een borrel bij de poolbar doen.

In totaal had al dat eten buiten de deur, me gedurende die vijf dagen waarschijnlijk zo’n € 500 gekost. Dankzij mijn polsbandje hoefde ik nu nergens (meer) voor te betalen. Ik vond dat heerlijk. Ik hoefde mijn kosten niet bij te houden, niet op te letten dat ik niet meer uitgaf dan ik wilde en het mooiste: thuis hoefde ik niet op de (financiële) blaren te zitten van alle vakantiekosten.

Rekensom

Op de dag van vertrek gaf ik het kamermeisje dat me elke dag had verwend met een chocolaatje, een fooi en checkte de inhoud van mijn portemonnee. Van de € 100 die ik pinde, was nog € 75 over. De besteedde € 25 was opgegaan aan fooi.

Was ik nu onder de streep goedkoper uit geweest? Laten we de losse bedragen eens berekenen. Een vlucht naar mijn bestemming in Spanje, kost los zo’n € 450. Vijf dagen lang ontbijt, lunch, diner, borrels en snacks in horeca: zo’n € 500. Dat is al € 950. Dan komt het verblijf er nog bij. Minimaal € 80 per nacht, als je daar al iets voor vindt. Dat kost dan ook nog eens € 400. Dat is € 1.350 bij elkaar.

Is all-inclusive goedkoper?

Kortom: in dit geval was kiezen voor all-inclusive goedkoper. Wordt mijn volgende vakantie (met mijn gezin) er net zo één? Ik weet het niet. Hoe fijn het ook is om niet over geld na te hoeven denken op reis, is de wereld ontdekken buiten het resort ook heel leuk. En ja, dat kost nou eenmaal geld. Maar dat is ook wat waard. De keuze is aan jou.

Enne, voor een fijne vakantie hoef je echt niet altijd naar het buitenland. Je kunt ook een geweldige tijd hebben thuis, oftewel met een staycation. Hoe je dat doet? Nou, zoals in de video hieronder bijvoorbeeld.

Meer slimme geldtips? Volg ons dan op Instagram. Daar delen we wekelijks financiële tips die je leven veranderen (ja echt!).

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen