5 eigenschappen van mensen die nooit blut zijn

Sommige mensen hebben altijd geld, anderen nooit. Wat is het verschil? Echt niet alleen de hoogte van hun inkomen. Dit zijn de vijf eigenschappen van mensen die nooit blut zijn.

1. Mensen die nooit blut zijn hebben een budget

Pas als je een budget voor jezelf hebt opgesteld, kun je zorgen dat je elke maand mooi rondkomt. Of misschien zelfs structureel geld overhoudt. Om een budget te maken is het eerst nodig dat je inzicht krijgt in je financiën.

Veel mensen slaan deze stap over omdat ze ‘m niet leuk vinden. Snap ik wel. Zeker in het begin is het doorspitten van al die afschrijvingen en bijschrijvingen nogal een klus. Maar als je het één keer op papier hebt staan, is het daarna slechts een kwestie van bijhouden. Valt er een rekening weg of komen er kosten bij? Even in twee minuutjes updaten en je bent weer good to go. Wil je controle over je financiën krijgen, dan kun je deze stap dus écht niet overslaan. Wil je deze stap leuker maken? Dat lukt absoluut met onze toffe Money Planner.

2. Ze automatiseren hun financiën

Ja, hier ben ik écht fan van. Je kunt tegenwoordig zo veel dingen automatisch laten verlopen. We kennen allemaal natuurlijk de automatische incasso waarmee vaste lasten vanzelf van je rekening worden afgeschreven. Maar ook sparen kun je bijvoorbeeld automatiseren. Je kunt instellen dat er net nadat je salaris hebt ontvangen, een vast bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Doe dat automatisch om te voorkomen dat je het vergeet of dat je je geld al hebt uitgegeven waardoor er niks meer te sparen valt.

3. Ze blijven van hun spaargeld af

Veel mensen sparen wel, maar boeken dat geld gedurende de maand in plukjes weer terug naar de betaalrekening om het vervolgens uit te geven. Zonde! Dan spaar je dus niet alleen voor niks, het is ook mega demotiverend. De oplossing is simpel. Open een gratis spaarrekening bij een andere bank, zodat je je saldo niet elke keer ziet staan wanneer je je app opent. Zo wordt de drempel van terugboeken hoger. Andere optie: verberg je spaarrekening in je internetbankieren overzicht. Dat kan bij veel banken tegenwoordig. Even de instellingen checken.

4. Ze kennen hun rechten

Om nooit blut te zijn, moet je zorgen dat je weet waar je recht op hebt. Van toeslagen tot subsidies en kortingen. Wist je bijvoorbeeld dat je hypotheekrente in veel gevallen omlaag kan wanneer de waarde van je huis flink is gestegen? En ook als je flink hebt afgelost op de hypotheek. Hier lees je er meer over. En dat heel veel mensen toeslagen laten liggen, terwijl ze er wel recht op hebben. Door dit soort feitjes en regelingen te kennen, zorg je dat je krijgt waar je recht op hebt.

5. Ze snappen dat je geluk niet koopt

Een verslaving aan (online) shoppen kan je financiële plaatje compleet in de war schoppen. Dus: heb je daar last van? Doe er wat aan. Laat ik beginnen met je een bescheiden schop onder je kont te geven. Ik neem aan dat je geen 16 jaar meer bent. Ik neem aan dat je verantwoordelijkheden hebt in het leven, ook op financieel gebied. En ik neem aan dat je heus wel weet dat je niet gelukkiger wordt van dingen kopen.

Stoppen met onnodig winkelen is een keuze. Mensen doen soms alsof het ze overkomt. Alsof ze er niets aan kunnen doen. Ik geloof daar niet in. Mensen kunnen na 25 jaar een pakje per dag gerookt te hebben, ook stoppen met roken. Dus jij kunt ook je creditcard terug in je portemonnee stoppen en de pakketbezorger wat vrije tijd gunnen.

Doe eens een No Spend Challenge. Een maand lang geen extra aankopen, naast de verplichte dingen zoals boodschappen en verzekeringen. Dat reset je brein en laat je voelen dat je niet per se minder gelukkig bent zonder al die spullen.

Of motiveer jezelf op andere manieren: reken uit wat je in het verleden per week uitgaf aan dit soort aanschaffen. Zet dat geld vanaf nu in een (digitaal) spaarpotje en spaar voor iets wat je echt heel graag wilt. Bijvoorbeeld een weekend weg met het hele gezin. Dan voel je vanzelf dat dat je veel gelukkiger maakt dan zo’n quick fix.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek