5 geweldige bespaartips van grootmoeder

De bespaartips van grootmoeder. Die zijn helemaal zo gek nog niet. Ik deel er 5 met je die je veel geld kunnen besparen.

door Esmee

Mijn opa en oma hebben vroeger goede zaken gedaan. Geldzorgen hadden ze niet vaak gehad. Toch waren ze zuinig, zo vertelde mijn opa me laatst. “Als ik je oma met honderd gulden op pad stuurde om wat leuks voor zichzelf te kopen, kwam ze met honderd en één gulden terug,” zei hij. “Want ze had niets moois gezien en die ene extra gulden vond ze op straat.” Zuinigheid zit er gewoon in. Dus pikte ik best wel wat bespaartips op van mijn grootouders, die mij en jou kunnen helpen.

De tips van grootmoeder op een rijtje

1. Halveer de wegwerpspullen

Ik weet niet beter dan dat mijn oma alle papieren servetjes doorknipt. Mijn hele familie maakt altijd grapjes wanneer de halve servetjes op tafel komen. Maar als je logisch nadenkt, heb je in je eentje nooit een heel servetje met vier lagen nodig. Helemaal niet zo’n gek idee dus. Dit idee kun je daarnaast op van alles toepassen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan schoonmaakdoekjes, sponsjes of bijvoorbeeld vaatwastabletten. 

2. Spaar de zegeltjes

Zegeltjes plakken, ken je dat nog? Mijn oma liet me laatst een bakje zien met alle uitgeknipte zegeltjes van de Hoogvliet. Daar printen ze zegels achter op je kassabon. Wanneer je er genoeg hebt kun je gratis producten ophalen. Zo had zij al 3 flessen gratis wasverzachter en 4 tubes tandpasta bij elkaar gespaard. Ik heb zelf de Jumbo Extra’s app, waarbij je punten spaart. Na een paar keer grote boodschappen doen, kreeg ik aan de kassa vijf euro korting. Toch mooi meegenomen! Check dus wat de acties bij jouw supermarkt zijn, want je loopt euro’s mis als je geen spaarzegeltjes of punten spaart.

3. Goedkope schoonmaakmiddelen

Tegenwoordig heb je een schoonmaakmiddel voor elk soort stofwolkje of vuiligheidje dat er bestaat. Je hebt al die dure schoonmaakmiddelen echt niet nodig. Wanneer je een fles azijn, wat citroenen en soda in huis hebt, kom je echt een heel eind. Zo kun je kalkaanslag verwijderen uit je douche, waterkoker of wasbak met een mengsel van kokend water, citroen en wat azijn. Google maar eens naar deze combinatie en je vindt direct allerlei manieren om deze drie goedkope wondertjes in te zetten.

LEES OOK: Bij mijn ouders zag ik hoe ik mijn pensioen niet geregeld wil hebben

4. Laat de verwarming zo lang mogelijk uit

Ik heb zelf altijd geleerd: “Wanneer je het koud hebt, doe je maar een trui aan”. Wij hadden ook altijd fleecedekentjes op de bank liggen om ’s avonds lekker onder te kruipen. Wij proberen de verwarming na de zomer zo lang mogelijk uit te houden, wat ontzettend veel stookkosten scheelt. Daarbij steken we ook liever kaarsjes aan in plaats van allerlei lampen aan te doen.

5. Snacks in je tas

Heb je ook wel eens dat je de deur uitgaat en langer weg bent dan gepland? Ineens krijg je honger of dorst en moet je onderweg wat te eten gaan kopen. Bij het tankstation betaal je al snel 2-3 euro voor een flesje water en minimaal hetzelfde voor een kleine snack. Mijn oma had altijd snoepjes in haar tas zitten, om het nog even uit te houden totdat ze thuis wat kon eten. Daarnaast heb ik van mijn ouders geleerd altijd een flesje water mee te nemen als je op pad gaat. Mijn zus en ik hebben dan ook standaard een Dopper in onze tas zitten als we bijvoorbeeld gaan winkelen. Dat bespaart je toch weer die extra uitgaven aan eten onderweg.

Het zijn simpele handigheidjes, maar kan je op de lange termijn een hoop geld besparen. Vraag jouw ouders of grootouders eens wat zij vroeger geleerd hebben om geld te besparen en wellicht leer je weer wat nieuwe trucjes.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop