4 dingen die je nú kunt doen om je beter te voelen over je financiën

Aan de slag gaan met je financiën voelt soms als zo’n groot ding, dat je er maar niet aan begint. Doe het gewoon stap voor stap, en dat valt het echt mee! Dit kun je vandaag nog doen, om je financiële situatie te verbeteren.

1. Hou een week lang bij wat je uitgeeft

Je hoeft niet direct alle mappen, facturen en overzichten tevoorschijn te toveren. Hou eerst eens voor jezelf een week bij wat je allemaal uitgeeft. Dat kan gewoon in een schriftje dat je toch hebt liggen, of als je zin hebt om er écht in te duiken kun je ook onze Money Planner bestellen. Een week opschrijven wat je uitgeeft is niet ingewikkeld of overweldigend. Dat kan iedereen. Het is wel de eerste stap naar het antwoord op de vraag: waar gaat mijn geld nou eigenlijk naartoe?

2. Financiën: praat erover

Geld is belangrijk. Dat mag je misschien niet zeggen, maar het is wel zo. Het bepaalt of je je kinderen later kunt helpen studeren, het bepaalt of je gezond kunt eten, of je een fijn pensioen bij elkaar kunt sparen. Dus mag er – wat ons betreft – best wat vaker over gepraat worden. Voor een geldgesprek hoeven er niet eerst problemen te zijn. Liever niet zelfs. Vraag een vriend/vriendin/broer/zus/collega eens iets over geld, of breek het ijs door zelf eerst eens iets te delen.

Al is het maar hoeveel je uitgeeft aan boodschappen. Wanneer geld een minder beladen onderwerp wordt om te bespreken, kun je elkaar ook steunen op weg naar financiële doelen. Baal jij bijvoorbeeld van je boodschappenbudget? Zoek iemand die datzelfde ervaart en ga het samen te lijf. Daar wordt het nog leuk van ook.

3. Je spaarrekening laten groeien

Soms lijkt het alsof er niets gebeurt met je spaarrekening. Dit kan frustrerend zijn, omdat je wel je best doet om het saldo te laten groeien. Schrijf voortaan iedere maand je saldo even op. Dat kan in je telefoon, in dat schriftje dat je toch al gebruikt, maar ook in onze Money Planner. Zo kun je af en toe even terugkijken op het saldo van een paar maanden geleden. En hopelijk zie je dan dat dat écht wel gestegen is. Wanneer je het nooit noteert, weet je al snel niet meer hoe je er een half jaar geleden bijvoorbeeld voor stond. Door het op te schrijven kun je dat terugzoeken en er motivatie uit putten.

4. Doe het vandaag!

Soms kun je zo opzien tegen iets, dat het in je hoofd ingewikkelder wordt dan het daadwerkelijk is. Veel mensen hebben dat ook rondom het thema geld. Ik beloof je: pak zo’n taak op en je zult zien dat het bijna altijd meevalt. Erger dan jij het in je hoofd hebt gemaakt, kan het bijna niet meer zijn. Hik je al tijden aan tegen een budget maken? Het jaaroverzicht van je pensioenfonds lezen? Of een rekening openen? Doe het vandaag. Wedden dat het meevalt. Wanneer je zo’n taak weggewerkt hebt, voel je je meteen een stuk beter over jezelf en over je geldzaken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’