4 dingen die je nú kunt doen om je beter te voelen over je financiën

Aan de slag gaan met je financiën voelt soms als zo’n enorme opgave, dat je er maar niet aan begint. Doe het gewoon stap voor stap, dan valt het echt mee!

Stop met uitstellen en kom in actie. Wij helpen je, want hieronder zetten we vier dingen op een rijtje die je vandaag nog kunt doen om je financiële situatie te verbeteren.

1. Houd een week lang bij wat je uitgeeft

Je hoeft niet direct alle mappen, facturen en overzichten tevoorschijn te toveren. Houd eerst eens voor jezelf een week bij wat je allemaal uitgeeft. Dat kan gewoon in een schriftje dat je toch hebt liggen. Of als je zin hebt om er écht in te duiken, dan kun je ook onze Money Planner bestellen. Een week opschrijven wat je uitgeeft is niet ingewikkeld of overweldigend. Dat kan iedereen.

En ja, in het begin kan dat best even confronterend zijn. Maar kijk verder dan dat. Je weet nu wat je huidige situatie is. Die informatie heb je nodig wil je ooit je financiële situatie kunnen verbeteren. Dus de eerste stap is al gezet.

2. Maak geld bespreekbaar

Geld is belangrijk. Dat mag je misschien niet zo zeggen, maar het is wel zo. Het bepaalt of je je kinderen later kunt helpen studeren, het bepaalt of je gezond kunt eten, of je een fijn pensioen bij elkaar kunt sparen. Dus mag er − wat ons betreft − best wat vaker over gepraat worden. Voor een geldgesprek hoeven er niet eerst problemen te zijn. Liever niet zelfs. Vraag een vriend/vriendin/broer/zus/collega eens iets over geld, of breek het ijs door zelf eerst eens iets te delen over je financiën.

Al is het maar hoeveel je uitgeeft aan boodschappen. Wanneer geld een minder beladen onderwerp wordt, kun je elkaar ook steunen op weg naar het behalen van financiële doelen. Baal jij bijvoorbeeld van je boodschappenbudget? Zoek iemand die dat ook zo ervaart en ga het euvel samen te lijf. Daar wordt het nog leuk van ook.

3. Kom écht vandaag nog in actie

Soms kun je zo opzien tegen iets, dat het in je hoofd ingewikkelder wordt dan het daadwerkelijk is. Veel mensen hebben dat ook rondom het thema geld. Ik beloof je: pak zo’n taak op en je zult zien dat het bijna altijd meevalt. Erger dan jij het in je hoofd hebt gemaakt, kan bijna niet meer. Hik je al tijden aan tegen een budget opstellen? Het jaaroverzicht van je pensioenfonds lezen? Of een rekening openen? Doe het vandaag nog. Wedden dat het meevalt? Wanneer je zo’n taak weggewerkt hebt, voel je je bovendien meteen een stuk beter over jezelf en over je geldzaken.

Wil je écht in actie komen? Doe dan mee aan onze vernieuwde cursus In Control. Met deze online cursus krijg je eindelijk écht grip op je geld. Zodat je elke maand méér overhoudt. In Control bestaat uit 22 videolessen en een uitgebreid werkboek. Schrijf je vrijblijvend in op de wachtlijst. Je betaalt dan geen € 89, maar € 79. Meer informatie vind je hier.

4. Laat je spaarrekening groeien

Soms lijkt het alsof er niets gebeurt op je spaarrekening. Dit kan frustrerend zijn, omdat je wel je best doet om je spaarsaldo te laten groeien. Schrijf voortaan iedere maand je spaarsaldo even op. Dat kan in je telefoon, in dat schriftje dat je toch al gebruikt, maar dus ook in onze Money Planner. Zo kun je af en toe even terugkijken op je spaarsaldo van een paar maanden geleden. En hopelijk zie je dan dat dat écht wel gestegen is. Wanneer je het nooit noteert, weet je al snel niet meer hoe je er bijvoorbeeld een half jaar geleden voor stond. Door het op te schrijven, kun je dat even opzoeken en er motivatie uit putten.

Oh, en zorg ook meteen dat je wat rente op je spaarrekening scoort. Daarvoor moet je overigens niet bij een grootbank zijn, want die geven amper rente. Bij welke banken dan wel? Check dit artikel met een aantal banken waar je een fijne rente krijgt.

Oh, en wil je meer geld sparen, maar ben je bang dat je dan geen leuke dingen meer kunt doen? Check dan snel de video hieronder. En kom ons gelijk volgen op Instagram voor meer handige geldtips, zodat je echt in actie komt en stopt met uitstellen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen