3 (succes)verhalen van mensen die rijk werden met bitcoins

Natuurlijk is het tof als mensen flink geld hebben verdiend met bitcoins. Maar je wilt vooral weten hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen, toch? Lees daarom deze drie verhalen over selfmade bitcoin miljonairs.

Door Saskia

Ik word zelf altijd heel enthousiast van het succes van een ander. Oké, soms ben ik ook een beetje jaloers. Guilty. Maar ik vraag me vooral af hoe ze dat hebben gedaan. En of ik er iets van kan leren. Daarom duik ik voor aflevering 4 van de Bitcoins-voor-beginners-reeks in een aantal succesverhalen. We spraken al met de Bitcoin Family, maar er zijn nog meer mensen met bijzondere verhalen. Leuk om te lezen natuurlijk, maar ik wil vooral inspiratie opdoen, zodat ik kan beslissen of ik wel of niet ga beginnen aan crypto’s.

Bitcoins kopen met oma’s gulle gift

Het verhaal van de Duitse jongen Erik Finman vind ik het allerleukste Bitcoin-verhaal. Hij veranderde een cadeautje van oma namelijk in een miljoen. 

Begin 2011 kreeg Erik $1000 (€822,30) van zijn (lieve) oma. Behoorlijk wat geld voor een toen twaalfjarige. Je zou denken dat hij direct een nieuwe spelcomputer zou kopen, maar dat deed hij niet. Het geld was namelijk bedoeld voor zijn toekomstige studie. Alleen vond hij school maar niks en had hij geen zin om later naar de universiteit te gaan. Daarom sloot Erik met zijn ouders een deal: als hij voor zijn 18e een miljoen had, dan hoefde hij niet te studeren. Zijn ouders gingen zonder morren akkoord. Wie verwacht nou dat hun tienerzoon binnen zes jaar miljonair wordt? Dus zo gezegd, zo gedaan. 

Erik had al 0,2 bitcoins in zijn bezit, die hij van zijn broer had gekregen om mee te spelen. Cryptocurrency was voor deze jongen dus geen onbekend terrein. Zodra de weddenschap met zijn ouders was gesloten, twijfelde hij geen moment. De volledige $1000 van oma stopte hij in bitcoins. Twee jaar later (in 2013) was oma’s donatie al flink meer waard geworden en de 14-jarige Erik cashte $100.000. Met dit geld startte hij zijn eigen online onderwijsbedrijfje.

Het platform van Finman werd een succes en in 2015 kreeg hij een aanbod: het bedrijf verkopen voor $100.000 of voor 300 bitcoins. Bitcoin was inmiddels gedaald naar een waarde van $200 per stuk. Toch besloot Erik om zijn bedrijf te verkopen voor die 300 bitcoins. Dat was een slimme keuze. Een paar jaar later waren al zijn bitcoins samen $ 2.900.000 waard. Hij kan dus met trots zeggen dat hij de weddenschap met zijn ouders heeft gewonnen.

Van €100 naar miljonair

In aflevering 1 had ik het al over ‘die buurjongen’ van drie hoog achter die bitcoins kocht en nu zwemt in het geld. En hij bestaat echt: Livaneli (26) uit Rotterdam. Hij werd bekend, omdat hij miljonair wist te worden door slim te handelen met crypto’s. Zijn grootste motivatie om bitcoins te kopen?

 “Iedereen zei dat ik van €100 geen miljoen kon maken.”

Hij wilde het tegendeel bewijzen en begon met handelen in cryptocurrency. Met een relatief kleine investering van €100 bouwde hij een groot vermogen op. Veel mensen willen natuurlijk weten hoe hij dit heeft gedaan. Zijn strategie? 

“Laat je niet gek maken door hypes en paniek als de koers daalt. Je moet de grote trends volgen, bijvoorbeeld via Bloomberg en Reuters. Leer ze herkennen en handel ernaar.” 

Toch geeft hij toe dat handelen in crypto’s ook voelt als gokken. Het belangrijkste advies dat hij ooit kreeg, is dat je alleen het geld dat je écht kunt missen in Bitcoin moet stoppen. Zo blijft het leuk en raak je niet direct in paniek als de koers daalt.

Miljoenen op de vuilnisbelt

Iedereen heeft vast wel eens iets over de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo gehoord. Wat je niet gebruikt of wat kapot is, doe je weg. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd. Heerlijk. Maar soms kan dit behoorlijk misgaan. Zo ook bij James Howells. Eigenlijk is zijn verhaal helemaal geen succesverhaal. Meer een story gone wrong inclusief wijze les. Wat er gebeurde? Hij gooide zijn harde schijf mét 7.500 bitcoins weg.

LEES OOK: Bitcoin voor beginners: wat is het precies?

In 2009 was Bitcoin onbekend en weinig waard. Je kon deze digitale munt toen zelf nog minen en James Howells haalde zo 7.500 bitcoins binnen. Hij bewaarde de bitcoins op een harde schijf en besteedde er verder weinig aandacht aan. Een tijdje later morste hij drinken over zijn laptop en de kapotte harde schijf verdween in een la. Niet veel later – tijdens een opruimbui – belandde de harde schijf inclusief bitcoins in een vuilniszak. Toen de koers van Bitcoin bleef stijgen en deze digitale munt steeds vaker in het nieuws kwam, begon het bij James Howells te dagen. Hij had miljoenen aan bitcoins weggegooid.

Tot op de dag van vandaag heeft James Howells de harde schijf met bitcoins niet meer teruggevonden. Moet je nagaan hoeveel 7.500 bitcoins nu waard zouden zijn. Ai, wat een geld. Hij bedenkt zich nu wel twee keer voordat hij gaat opruimen. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!


In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop