Zoveel wordt je woning meer waard wanneer je energielabel verbetert

Verduurzamen wordt steeds belangrijker. Natuurlijk, voor het milieu. Maar ook voor je eigen portemonnee. Want een beter energielabel kan zorgen voor een hogere woningwaarde. Wij vertellen je hoeveel.

Wat is een energielabel?

Elk huis in Nederland krijgt een energielabel. Hierop staat hoe energiezuinig de woning is. A++++ is het beste, ofwel het meest energiezuinig. Een G-label is het slechtste, dus het minst zuinig. Een huis met een F-label is een stuk minder energiezuinig, dan woningen met een A- of B-label. Bijvoorbeeld omdat het huis oud is, veel onderhoud nodig heeft en niet goed geïsoleerd is. Terwijl een A-labelhuis volledig geïsoleerd is en zonnepanelen heeft. 

Ook staat op het label welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen. Denk hierbij aan het plaatsen van dubbel glas of het isoleren van het dak. Wanneer je je woning verkoopt, is een energielabel verplicht. Zo kunnen kopers direct zien hoe energiezuinig het huis is.

Energielabel is geld waard

Huizen met een F- of G-label zijn over het algemeen in slechtere staat, hebben meer onderhoud nodig en zijn niet energiezuinig. Dit soort woningen zijn daarom minder gewild. Tegelijkertijd zijn mensen bereid om voor een zuinige A/B-labelwoning meer te betalen. Waarom? Een woning met een beter energielabel is energiezuiniger. Dit houdt in dat je minder kosten maakt om het huis warm te houden. En lagere stookkosten betekent lagere maandlasten. Dus onderaan de streep goedkoper wonen.

Investeren in duurzaamheid is investeren in de waarde van je woning. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Zoals dat van Brainbay – onderdeel van NVM makelaars. In de tabel hieronder zie je hoeveel een huis gemiddeld in waarde stijgt bij een sprong naar een beter energielabel: 

Hoe duurzamer, hoe hoger de woningwaarde

ABCDEF
B2,8%
C5,0%2,2%
D7,2%4,3%2,1%
E8,2%5,3%3,0%1,0%
F10,2%7,2%4,9%2,8%1,8%
G13,3%10,3%7,9%5,7%4,8%3,0%

Bron: Brainbay

Een huis met bijvoorbeeld label G wordt gemiddeld 7,9% meer waard als het een label C krijgt. 

Even in cijfers. Stel jezelf twee dezelfde huizen voor. Het ene huis heeft label C. En het andere huis heeft label G. Het G-labelhuis staat te koop voor € 300.000. Het C-labelhuis is 7,9% meer waard. Daarmee komt de waarde op € 323.700 . Dat is € 23.700 meer dan het G-labelhuis. 

Ook verkoopt een huis met label A, B of C sneller. Steeds meer mensen vinden een groen label belangrijk. Zeker nu de energieprijzen omhoog schieten. Toch blijven slechte labels verkoopbaar. De vraag naar woningen is nog altijd groter dan het aanbod. Waardoor ook G- en F-labels nog verkocht worden. Wel laat onderzoek zien dat een rood energielabel steeds minder opbrengt bij de verkoop.

Het maakt wel uit waar je woont

Over het algemeen zorgt een beter energielabel voor een hogere woningwaarde en hogere verkoopprijs. Maar niet overal. Of en zo ja met hoeveel de woningwaarde omhoog gaat, dat hangt af van waar je woont. 

Kijken we naar heel Nederland, dan wordt een huis dat springt van een G-label naar een A-label gemiddeld 13,3% meer waard. Maar in Amsterdam is dat slechts 10,1%. Terwijl je er in Enschede 16,3% op vooruit kan gaan. Dat geldt ook voor de andere labels. Een huis met label C is landelijk gezien 7,9% meer waard, maar in Amsterdam 4,9% en in Enschede 9,7%. 

In gebieden waar relatief veel huizen te koop staan, heeft een beter energielabel meer invloed op de prijs. Zo loont het verduurzamen van je huis in bijvoorbeeld Enschede meer dan in Amsterdam.

Energielabel speelt grotere rol

Een gemiddeld huis met C-label is nu zo’n € 35.000 meer waard dan een vergelijkbaar huis met G-label. Begin dit jaar was deze waardestijging € 25.000. Daarvoor nog minder. Dat laat zien dat het verduurzamen van je huis steeds meer oplevert. 

Aan de ene kant komt dat door de energieprijzen die door het dak gaan. Meer mensen vinden een energiezuinig huis belangrijk. Dat is logisch, want met een beter energielabel bespaar je op je maandlasten. 

Ook speelt de woningmarkt mee. Bij een krappe markt – dus veel vraag en weinig aanbod – hebben mensen weinig te kiezen. En dan ben je allang blij als je überhaupt een huis kunt vinden. Dan maakt een F-label even wat minder uit. Is er meer keuze? Dan zul je sneller kijken naar een groen energielabel. Zo zal het energielabel een grotere rol gaan spelen bij een ruimere woningmarkt.

Met een beter energielabel bespaar je niet alleen op je energierekening. Je investeert ook in de waarde van je huis. Het verduurzamen van je woning loont dus steeds meer, voor het milieu én voor jou!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop