Zoveel verdienen je favoriete artiesten aan jou via Spotify

En weer zet je dat ene lekkere nummer op repeat. Hoeveel verdienen jouw favoriete artiesten aan jouw Spotify-streams? Joni zocht het uit en verklapt: da’s niet zoveel!

De laatste tijd zit ik veel in de auto. Onderweg naar werk, familie en vrienden, of voor de weekboodschappen. Ik zet altijd een playlist op. Ik skip liedjes net zolang totdat mijn favoriete nummers voorbijkomen. Die gaan op repeat. Soms wel 10 of 20 keer. Ineens zat ik te denken: hoeveel verdient die artiest aan mijn streams?

Prijs per Spotify-stream

Om meteen met de deur in huis te vallen: Spotify zegt niet hoeveel geld artiesten ontvangen per stream. De streamingdienst betaalde in 2021 zo’n 7 miljard dollar aan artiesten. Maar ja, daar kunnen we niet zoveel mee. Spotify vindt dat artiesten niet moeten kijken naar hoeveel één stream oplevert, omdat dit afhankelijk is van onder meer het land, periode en abonnementsvorm van de gebruiker. Dat zal wel, maar ik wil het toch weten. De NOS heeft dankzij een rondgang bij verschillende Nederlandse labels toch een bedrag achterhaald. Eén stream zou tussen de € 0,003 en € 0,005 opleveren. Bij 1000 streams is dat € 3 tot € 5. Daar kun je tegenwoordig net een droge boterham van kopen. Enne, skip je net als ik alleen maar nummers? Dan verdient de artiest daar niks aan. Je moet een nummer minimaal 30 seconden luisteren.

Wie verdient er nou écht goud geld?

Dat bedrag per stream gaat niet direct naar de artiest. Het wordt verdeeld over meerdere poppetjes, zoals de platenmaatschappij, producer, tekstschrijver, componist of uitgever. Iedereen die auteursrechten royalty’s heeft. Spotify betaalt een deel aan de platenmaatschappij, indien een artiest er een heeft. Via die weg ontvangt de artiest een royalty’s percentage. Daarnaast incasseert in Nederland Buma/Stemra de streams bij Spotify. Buma/Stemra is er voor alle Nederlandse tekstdichters, muziekuitgevers en componisten. De organisatie ontvangt elke maand een bestand met tracks van Nederlandse artiesten die over de hele wereld zijn gestreamd. Aan de hand van deze cijfers kan het geld incasseren.

Wist je dat het ook kan dat een artiest weinig tot niks verdient aan een Spotify-stream (als de artiest geen platenmaatschappij heeft)? Dit zit namelijk zo: Buma/Stemra claimt dus geld bij Spotify en betaalt dit uit aan de personen die auteursrechten hebben. Als bijvoorbeeld een zanger of gitarist niet heeft meegeschreven aan een nummer, krijgt hij of zij niks via deze weg. Om het wat ingewikkelder te maken, zijn er naburige rechten. Als een nummer ergens gedraaid wordt, bijvoorbeeld in de kroeg, krijgt de muzikant die het liedje speelt of zingt wél een bedrag. De organisatie die dit regelt in Nederland is Sena. Uiteindelijk verdient de artiest op deze manier toch wat geld mocht ‘ie geen auteursrechten bezitten. Het is voor een artiest dus interessant te helpen met een song om zo mee te genieten van de inkomsten.

Fun fact: Michael Jackson kocht rechten Beatles-muziek

Even een leuk weetje tussendoor: wist je dat Michael Jackson in de jaren ‘80 de uitgeversrechten van de muziek van The Beatles kocht? Voordat Michael Jackson de rechten kocht, lagen die voor een groot deel bij ATV Music. In de jaren ‘80 kwam ATV te koop. Paul McCartney vertelde dit aan Michael Jackson, die toen goede vrienden waren en onder meer het nummer ‘Say, Say, Say’ samen maakten, dat het slim was om te investeren in uitgeversrechten van muziek. En hij voegde er ook nog even aan toe hoeveel de muziek van The Beatles waard was. Als reactie daarop, kocht Jackson de 4.000 liedjes tellende catalogus van ATV Music voor 47,5 miljoen dollar. Hier zaten 250 nummers van The Beatles bij, maar ook van onder anderen Bruce Springsteen, Elvis Presley en The Rolling Stones. Hij kreeg niet alle royalty’s over de muziek van The Beatles, maar wel een fijne 50%. De rest ging naar Paul McCartney en John Lennon ( songwriter royalty’s). Je snapt wel dat de vriendschap daarna ten einde was. Pas in 2017 kreeg Paul McCartney, na jarenlang strijden, de rechten van zijn muziek terug.

De magische grens van 1 miljoen

Nu vraag je je misschien af, hoeveel artiesten verdienen een goed belegde boterham via Spotify? In 2021 waren er 1.000 artiesten die minimaal 1 miljoen dollar verdienden aan streams op Spotify. En 50.000 artiesten meer dan 10.000 dollar. Ik vind dit bizar weinig, zeker als je je bedenkt dat er ruim 8 miljoen artiesten op Spotify staan en dat er meer dan 400 miljoen gebruikers zijn wereldwijd. Naast Spotify zijn er uiteraard andere (betere) inkomstenbronnen voor muzikanten, zoals andere streamingdiensten, radio, tv en films waarin songs worden gebruikt. En natuurlijk optredens.

Favoriete artiesten op Spotify

Benieuwd hoeveel jouw favoriete liedje tot nu toe heeft opgebracht? Als je via de browser inlogt op Spotify kun je via het tandwieltje en dan bij ‘Profiel’ zien wat jouw meest beluisterde tracks van dit moment zijn. Bij mij zijn dat onder meer Sterrenstof van de Jeugd van Tegenwoordig en Uptown Funk van Mark Ronson & Bruno Mars. Sterrenstof heeft ruim 72 miljoen streams. Met een simpel rekensommetje (als we uitgaan van het tarief van € 0,003) komen we uit op € 216.000. Uptown Funk is bijna 1.6 miljard (!) keer gestreamd en heeft afgerond 5 miljoen euro opgeleverd via Spotify. Een rondje googelen leert ons dat Sterrenstof is geschreven door De Jeugd zelf en dat Uptown Funk maar liefst elf schrijvers telt. Het bedrag wordt over hen verdeeld, maar dus ook over anderen met auteursrechten.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop