Zoveel geven we gemiddeld uit aan make-up: betaal jij meer of minder?

Hoeveel geef jij uit aan make-up? En wat bespaar je met een make-uploze dag? We zochten de gemiddelden op.

Veel van ons gebruiken elke dag make-up. Dat doen we allemaal op onze eigen manier. Ik ben bijvoorbeeld met een laagje BB cream, wat mascara en blush ready to go. Mijn vriendinnen maken er meer werk van. Zij vinden dat ik weinig geld uitgeef aan make-up. Is dat zo? Dat hangt er natuurlijk ook vanaf welke merken je koopt. Wat is eigenlijk gemiddeld? En wat bespaar je als je een dag, week of maand geen make-up draagt?

Wat geven we gemiddeld uit aan make-up?

Volgens het CBS geven we per persoon gemiddeld € 165 per jaar uit aan cosmetica. Maar dat is alle persoonlijke verzorging. Dus bijvoorbeeld ook shampoo en scheermesjes.

De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) heeft wel cijfers over hoeveel we in Nederland uitgeven aan make-up. Volgens deze organisatie was dat vorig jaar in totaal bijna € 400 miljoen. Dat is dus voor alle mensen in Nederland samen, we weten niet hoeveel mensen make-up kopen of wat het gemiddelde make-upbedrag is persoon.

Voor het gemak gaan we ervan uit dat meisjes en vrouwen van 12 jaar en ouder weleens make-up gebruiken. In 2022 waren dat er zo’n 7,8 miljoen.

Omgerekend is die € 400 miljoen dan € 51 per persoon, wat we jaarlijks uitgeven aan cosmetica. Dat getal is waarschijnlijk wat hoger of lager, omdat niet alle meisjes en vrouwen make-up dragen. En er zullen ook anderen zijn die make-up kopen. Die precieze cijfers hebben we niet. Daarom gaan we voor nu uit van die € 51.

Meer of minder make-up

Die € 51 is een gemiddelde. Misschien geef jij een stuk minder uit. Of je zit er juist flink boven. Als je weet hoeveel je ongeveer uitgeeft aan make-up, kun je uitrekenen wat dat per dag, week of maand is.

We maken een rekensommetje: € 51 per jaar komt neer op € 4,25 per maand. Draag je een maand geen make-up? Dan levert dat je gemiddeld genomen € 4,25 op. We gaan nog een stap verder.

We delen € 51 door 52 weken. Dat is € 0,98. Met een make-uploze week bespaar je dus € 0,98. En wat is het per dag? Een besparing van bijna € 0,14.

Hoelang doe je ermee?

Ik geef ongeveer € 50 tot € 60 per jaar uit aan make-up. Tenminste, dat denk ik. Echt zeker weet ik het niet. Ik heb namelijk geen idee hoelang ik met een product doe. Zoals een mascara; na hoe vaak je wimpers borstelen is-ie leeg? Een maand, misschien twee?

Joni van PorteRenee heeft daar een tip voor: schrijf op het product de datum waarop je het voor het eerst gebruikt. Bijvoorbeeld met een sticker of watervaste stift. Is het product op? Dan zie je hoelang je ermee hebt gedaan. Zo weet je hoe vaak je een nieuwe mascara, blush, foundation of ander product koopt, en wat je dus eigenlijk uitgeeft aan make-up.

Minder uitgeven aan make-up

Wil je besparen op make-up? Kijk dan eens naar tweedehands make-up. Bijvoorbeeld op Vinted. Daar is echt een markt voor. Ik heb zelf al wel eens iets gekocht. Nog helemaal nieuw in de verpakking voor een paar euro.

En – wat ik zelf altijd doe – koop je make-up alleen als er een aanbieding is, zoals 1 + 1 gratis of 50% korting. Drogisten hebben elke week nieuwe acties. Is je favoriete mascara nu niet in de aanbieding? Grote kans dat dat volgende week of de week erna wel zo is. Even wachten dus!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop