Zoveel geven rijken aan goede doelen

Wat zou jij doen met een miljoen? Geven aan goede doelen staat vast vaak op het lijstje. Maar ook zonder dikke bankrekening doneren we in Nederland veel. Saskia geeft je wat cijfers.

Als student kon ik maar net rondkomen. Geld voor een goed doel had ik niet. Vaak werd ik in de straten van Nijmegen aangesproken door jongens en meisje van goede doelen. Ik zei standaard: “Nee, bedankt”. En liep snel weg. Wel een beetje beschaamd. Want je voelt je toch ergens schuldig. Er zijn genoeg goede doelen die de wereld iets mooier maken. Dus waarom niet iets geven?

Aan goede doelen geven

Nu ik werk en meer financiële ruimte heb, geef ik graag. Ik jaag mezelf niet in een faillissement, maar geld weggeven voelt fijn. Of iets voor iemand betalen. Zoals de boodschappen. Ik maak de ander blij. En tegelijk voel ik me dankbaar dat ik in staat ben dat te doen.

Ik ben zeker niet de enige. Uit het onderzoek Geven in Nederland blijkt dat we in 2018 met z’n allen 2,4 miljard weggaven. Ruim 80% van de huishoudens geeft aan ten minste één goed doel. Er zijn weinig landen die dit percentage evenaren. Goed bezig, peeps!

Meer hebben, minder geven

Je zou denken: mensen die veel hebben, geven meer. Maar dat is (helaas) niet zo. Het schijnt dat de happy few superrijken in Nederland relatief weinig doneren. Onderzoek toont aan dat de Nederlandse miljonairs zo’n € 8.000 per jaar aan goede doelen geven. Dat lijkt veel geld. Maar zet je het af tegen het totale inkomen of vermogen. Dan is het een klein percentage.

Goede doelen in Nederland bevestigen dat. Ze zijn meer afhankelijk van de grote groep gemiddelde donateurs dan van de rijken. Zo heeft KiKa meer dan 360.000 donateurs. Waarvan er ‘slechts’ 25 een groot bedrag doneren.

Oké, oké, de rijken betalen (hopelijk) wel meer belasting en dragen op die manier bij aan een betere wereld. Er vanuit gaande dat dat geld goed besteed wordt. En misschien organiseren ze hun giften anders, waardoor ze minder makkelijk dan bij kleinere gevers te achterhalen zijn. Dat zou natuurlijk kunnen.

Een rekensommetje

Stel, je verdient per jaar € 30.000. Hiervan geef je € 1.500 aan een goed doel. Dit is 5% van je totale inkomen. Verdien je in een jaar tijd € 300.000, en geef je ook € 1.500 weg. Dan is het percentage een stuk lager. Namelijk 0,5%.

De superrijken in Nederland geven volgens onderzoek relatief weinig in verhouding tot hun inkomen. Het kan dus wel om grote bedragen gaan, maar ze voelen het nauwelijks in de portemonnee. Zo blijkt dat de 10% laagste inkomens ongeveer 2,5 keer meer van hun inkomen doneren dan de 10% hoogste inkomens. Lage inkomens geven 1,16% van hun inkomen aan goede doelen. Bij de rijken ligt dit percentage op 0,44%. Best een groot verschil.

Hebben we het over het percentage van de gift ten opzichte van het hele vermogen? Dan is het verschil nog groter. Wie € 5.000 tot € 10.000 heeft, geeft hier 1,6% van aan een goed doel. In tegenstelling tot miljonairs, die minder dan 0,2% van hun vermogen doneren…

Voor de Nederlandse goede doelen geldt: hoe groter het vermogen, hoe lager de vrijgevigheid. Wel is het zo dat 2% van de miljonairs een eigen fonds opricht. En hier geld in stopt. Maar hoeveel dat gemiddeld is, dat is helaas niet bekend.

Dit verhaal is ook verschenen als podcast

Volg ons op Spotify en mis niks

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!