Zoveel duurder zijn voorgesneden boodschappen

Je kunt tegenwoordig alles voorgesneden kopen in de supermarkt. Wel makkelijk! Maar hoeveel duurder is dat eigenlijk?

Wanneer ik in de supermarkt loop verbaas ik me altijd weer over de vele strekkende meters gesneden groenten en fruit. Bakjes gesneden ananas en mango, zakjes voorgesneden snijbonen, prei, sla, champignons, geschilde aardappels. Je kan het zo gek niet bedenken of het is er. En gesneden kipfilet en biefstuk niet te vergeten. Kan allemaal zo de pan in. Lekker makkelijk. Dat vind ik soms ook, want in drukke weken ben ik een luie kok. Natuurlijk weet ik dat voorgesneden producten duurder zijn, maar hoeveel eigenlijk? Ik zocht het eens uit, waarbij ik uiteraard geen appels met peren vergeleken heb.

Vanavond eten we lekker simpel: broccoli met gekookte aardappels en kipfilet. Wanneer ik zelf de aardappels schil kosten ze €1,79 per kilo. Koop ik hetzelfde gewicht geschild? Dan ben ik €2,43 kwijt. We eten hier trouwens geen kilo, dus wat ik overhoud kan ik prima nog een week of twee bewaren. Dat redden de voorgesneden piepers niet. Dan de broccoli. Voor roosjes in een zakje betaal ik €2,29 en voor een hele broccoli met hetzelfde gewicht leg ik €1,49 neer. De kipfilet zelf snijden bespaart me €0,27. Ik ben met het zelf schillen en snijden dus €1,71 goedkoper voor deze maaltijd kwijt. Klinkt misschien niet veel, maar als je twee keer per week een soortgelijke maaltijd eet dan bespaar je jaarlijks ruim €170. Dat klinkt dan wel weer lekker.

Lees ook: 10 bespaartips die je leven niet minder leuk maken

Ik bel dol op courgettepasta of bloemkoolrijst. Gemiddeld één keer per week staat dit op het menu. Daar behaal ik ook winst. Voor een pak courgette spaghetti betaal ik bij Albert Heijn €1,89. Snij ik hetzelfde gewicht met mijn mandoline ben ik €0,79 kwijt. Binnen 1 minuut tover ik met dit topapparaat de courgette om tot spaghetti. Het verschil met zelf een bloemkool in 20 seconden fijnmalen in de keukenmachine en kant-en-klare bloemkoolrijst is vergelijkbaar. Toch weer ruim €50 winst op jaarbasis. 

Er zijn nog meer producten waar je veel winst te behalen is en die je dus nooit meer koopt. Champignons bijvoorbeeld. Voor een bakje betaal je €0,95. Gesneden kosten ze maar liefst €2,09. En dan die krop ijsbergsla van ca 250 gram. Die kost € 0,55. Een zakje van 200 gram €1,00. En wat dacht je van uien? Een kilo voorgesneden uien kost €5,97 terwijl een netje €1,39 kost. 

Ik ga ook nog even langs de fruitafdeling.  Deze week zijn de mango’s in de aanbieding. Fijn, want hier zijn we er dol op. Voor de mango’s hier op het aanrecht betaalde ik €1,39 per stuk. Daarvan hou ik een kleine 300 gram vruchtvlees over. Als ik hetzelfde gewicht in een plastic bakje (ook in de aanbieding) koop ben ik 3,80 kwijt! Hier gaan er vijf mango’s per week doorheen: €12,05 winst dus deze week. Aardbeien ook zoiets. Deze koop je natuurlijk alleen in het seizoen want we noemen ze niet voor niets zomerkoninkjes. De kiloprijs van Hollandse aardbeien is €7,98. Koop je ze zonder kroontje? Dan ligt de kiloprijs bijna €3 hoger. Zonde, want die kroontjes wip je er in een paar tellen af. En doe je ze in een karaf water? Dan heb je binnen een paar uur heerlijk aardbeienwater. 

Lees ook: 5 besparingen op je boodschappen zonder dat je minder lekker eet

Het zijn misschien op het oog geen wereldschokkende verschillen en misschien wegen ze ook niet altijd op tegen het gemak. Maar reken maar eens uit wat het je op jaarbasis scheelt als je het mes zelf te hand neemt. Dat zijn toch leuke bedragen. Kun je lekker voor uiteten. Dan hoef je een avondje helemaal niets zelf te doen. Hoeveel tijd ben je nu kwijt met een aardappel schillen of champignons snijden? Laat je kinderen helpen. Vinden ze vaak hartstikke leuk en ze leren er ook van. Voorgesneden producten zijn ook echt veel minder lang houdbaar. Zo’n zakje ijsbergsla is na openen bij mij na een dag al bruin, terwijl die krop zeker een week goed blijft. En wat dacht je van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die je bespaart?

Ik ben na mijn onderzoekje toch wel verrast hoeveel geld het me scheelt als ik zelf snij en schil. Toch zullen er altijd dingen zijn die ik voorverpakt koop. Zoals boerenkool en rode kool. Dat snijden vind ik echt gedoe en het lukt me vaak niet om het zo fijn te snijden als de supermarkt. Maar er zijn genoeg gesneden producten die ik nooit meer koop. Zoals dat zakje sla. Dat komt er bij mij niet meer in. Je eigen boontjes doppen loont echt! 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop