Boodschappen worden steeds duurder. Helpt het dan om te kiezen voor een budgetsupermarkt? We leggen uit hoeveel je kunt besparen op boodschappen.
Soorten budgetsupermarkt
De meeste mensen denken bij een budgetsupermarkt direct aan Aldi en Lidl. Hoewel deze twee ook steeds vaker (beperkt) A-merken verkopen zijn ze nog steeds vooral gericht op hun eigen huismerk. Maar er zijn ook winkels die meer gericht zijn op A-merken, maar wel stunten met prijzen. Vaak staan hier producten die niet lang meer houdbaar zijn of waarvan de verpakking is veranderd waardoor ze niet meer verkocht kunnen worden bij bijvoorbeeld Jumbo en Albert Heijn. Hier kun je niet altijd voor al je boodschappen terecht, omdat ze afhankelijk zijn van wat het aanbod is. Daarom richten we ons in dit artikel vooral op de eerste soort budgetsupermarkt.
Hoge kwaliteitseisen
Geregeld doen de Consumentenbond en het tv-programma Kassa onderzoek naar de goedkoopste supermarkt. Ze gooien van alles in hun mandje en rekenen uit waar dat mandje het goedkoopste was. Hierbij wordt echter niet gekeken naar smaak of ingrediënten. Over smaak valt niet te twisten, maar over het algemeen kun je zeggen dat de kwaliteit van producten van de budgetsupermarkt niet onder doet voor items uit de supermarkt. Ze komen zelfs regelmatig als beste uit smaak- en gebruikerstesten.
Beperkt aanbod
Het aanbod bij de budgetsupermarkt is klein. Je hebt vaak weinig keuze in één productgroep. Daarom kan het voor sommige items voordeliger zijn om toch even langs de andere supermarkt te gaan. Doe dit niet elke week, maar combineer die aankoop op het moment dat er onmisbare knalaanbiedingen zijn. Sla dan meteen voor een langere tijd in. Dan voorkom je dat je wordt verleid om meer te kopen dan nodig. Want bij elke winkel die je bezoekt, komt er meer mee naar buiten dan je had gepland.
Wat bespaar je er nou mee?
Natuurlijk ligt het heel erg aan je normale aankopen, maar een bonnetje van de budgetwinkel kan zo al 15% goedkoper uitvallen dan een bon met dezelfde producten bij een gewone supermarkt. Daarnaast kan de keuze voor huismerk of grotere verpakkingen je nog wel een besparing opleveren die tot wel 30% kan oplopen.
Verleidingen van de budgetsupermarkt
Natuurlijk zitten er ook valkuilen aan het shoppen bij de budgetsupermarkten. Zo kan het gevoel dat alles zo goedkoop is je verleiden tot onnodige uitgaven. Zorg dus dat je ook naar de budgetsupermarkt een lijstje meeneemt. Beperkt aanbod kan je plannen trouwens in de war schoppen. Hoe? Nou, bijvoorbeeld omdat je een leeg schap aantreft. Wees hierop voorbereid door thuis al een back-up te verzinnen. Kip kan wellicht vervangen worden door gehakt en neem zwarte bonen als de kidneybonen op zijn. Al zou ik eerder aanraden om die altijd voor de beste prijs op voorraad te hebben, maar hé dat ben ik! Laatste en grootste valkuil zijn de speciale actieweken, food en non-food. Deze items kunnen je namelijk nogal een gevoel van FOMO geven. Fear of missing out, ofwel de angst om iets te missen. Daarom zorg ik altijd dat ik goed voorbereid naar de budgetsupermarkt ga en alvast heb uitgezocht of een item uit de actieweek een deal is of niet. Als ik een goede deal kan krijgen op een item wat ik graag gebruik, dan staat het op mijn lijstje. Zo niet, dan laat ik het gaan.
Afprijzingen en Too Good To Go
Ook de budgetsupermarkten proberen voedselverspilling te voorkomen. Lidl met hun ‘Verspil-mij-nietjes’ en de app Too Good To Go, wat beter (en goedkoper) is dan Aldi. Bij Aldi heb je weer stickers met korting op producten die bijna over de datum gaan. Als je hier optimaal gebruik van maakt, kun je misschien wel de helft minder uitgeven dan je deed bij een gewone supermarkt.
Al met al kan een supermarktswitch je dus veel opleveren. Het maakt het doorvoeren van andere veranderingen ook stukken makkelijker, omdat je uit je comfortzone wordt gehaald. Wat ik zelf ook fijn vind, is dat deze winkels vaak stukken ruimer zijn opgezet, wat mij heel veel rust geeft tijdens het boodschappen doen.